Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Uredi dom kao Nate: Uvođenje reda i mali detalji za makeover

Uredi dom kao Nate: Uvođenje reda i mali detalji za makeover
4

Dom iz snova: Slavni dizajner i autor emisije “Nate Berkus Show” u novoj knjizi otkriva svoje najbolje klasične i moderne savjete za jeftino uređenje vašeg doma

VIDEO

Dom bi trebao biti odraz vaše osobnosti, a ne preslika ideja iz časopisa ili ona kakvu o vama imaju vaši prijatelji i obitelj, kaže Nate Berkus, slavni dizajner, autor knjige “Stvari koje čine dom” te emisije “Nate Berkus Show”. Ako dom počinjete uređivati ispočetka, najprije stvorite sliku o tome kakav dom zapravo želite. Kad to shvatite, lakše ćete prepoznati “ono nešto” pri izboru trosjeda u trgovini, stola za kojim bi se vaše društvo trebalo okupljati ili svijećnjaka koji odgovara toj atmosferi. Budite posebno pažljivi pri uređenju dnevnog boravka. 

- Većina ljudi ima dojam kako bi boravak trebao biti strogo organiziran, bez puno stvari. No soba za druženje treba biti opuštena i razigrana te ispunjena stvarima koje volimo - savjetuje dizajner i dodaje: 

- Upravo ti detalji domu daju osobnost. Nabavljajte ih pomalo, od novih ručki za ormare, čaše za četkicu zube ili poštanskog sandučića. I svakako budite odvažni: unesite iznenađenje u neki kutak stana - žarke boje na jednom zidu, rubovi stola lakirani u boji maline ili razigrani uzorak na kauču izgledat će odlično. 

Također, ne dopustite da TV dominira: polica za knjige od zida do zida je zanimljivije rješenje. Ili smjestite TV u starinski ormar, čija vrata možete zatvoriti kad se poželite družiti.

S cvijećem se možete igrati

Kad god ste u prilici, kupite buket tulipana ili nekoga sezonskog cvijeća pa stavite vazu na stol u boravku ili na kuhinjski element. Tako svaki tjedan možete mijenjati stil uređenja.

Napravite minigaleriju

Umjetnička djela oplemenit će svaki prostor, bez obzira na to je li riječ o fotografijama, slikama ili skulpturama. Smjestite ih na jedno mjesto dostupno pogledu, kaže slavni dizajner.

Svatko ima svoju kolekciju

Počnite skupljati nešto. Bilo da je riječ o prvom izdanju vrijednih knjiga, prvim komadima servisa za čaj ili figuricama životinja, kolekcija će unijeti osobnost u svaki prostor, dodaje Berkus.

Zavjese 

Svjetlost ne morate zagušiti zavjesama, a vazama se možete sakriti od pogleda.

Klasik 

Jednostavna drvena polica vječni je klasik s kojim ne možete pogriješiti, kaže Nate.

Uradi sam 

Običan panj uz malo truda može postati zanimljiv tabure ili stolić.

Podijeli dom na male zone pa ga povećaj

Bilo da živite u studentskom domu ili podstanarskom stanu, uložite u komad namještaja koji će se seliti s vama i pratiti vas desetak godina, ako ne i dulje. Svakome mjestu dat će osjećaj doma, kaže slavni dizajner Nate Berkus i napominje da je upravo taj komad ono od čega biste trebali počeli graditi svoj stil. 

Kako mu je uređenje malih stanova poseban izazov, Berkus se služi trikovima te kaže da se svaki mali prostor može povećati. 

- Najbolji savjet za dobru organizaciju u malom prostoru je da redovito čistite stan. Ne možete ostaviti dojam ugodno dizajniranog prostora ako od prašine ne vidite police ili ako stvari nisu na mjestu - kaže i dodaje:  

- U malom stanu često je teško skloniti krevet od pogleda. Kako biste izbjegli korištenje paravana, nabavite kauč s visokim naslonom koji možete postaviti uz podnožje kreveta. Stvorit će dojam odvojenosti, a neće zagušiti prostor - tvrdi dizajner. 

Također, podjelom doma na zone stvorit ćete dojam odvojenog prostora. Pomno odaberite središte svake zone: primjerice, marokanski stolić za prostor boravka, bijeli lakirani stol ili šank u “blagovaonici” te kutni radni stol u “uredu.”

A kad vam sve dosadi, ne morate trošiti gomilu novca na nov namještaj, savjetuje Nate. 

- Barem jedanput na godinu, u posljednjih 20 godina, jedan dan premještam stvari i razmišljam mogu li prostor organizirati drukčije. Možda noćni ormarić možete bolje iskoristiti u boravku ili polica iz kuhinje može poslužiti kao polica za TV - kaže Berkus. 

Plavi komad za jak dojam

U paleti boja koju čine siva, bež i krem posve neočekivano će djelovati plavi komad namještaja ili detalj. Bojenje i oslikavanje namještaja je dobar način da promijenite atmosferu u prostoru.

Oko voli neparan broj

Svjetiljke, slike, okvire, cvijeće i slično rasporedite uvijek u neparnom broju. Pet ukrasnih svijeća uvijek je zanimljivije nego četiri, tri svijećnjaka bolje izgledaju nego samo dva, kaže Nate.

Mala spavaća, krevet u središtu

U malom prostoru krevet bi trebao biti u fokusu. Podignite ga dodatnim jastucima ili tapeciranim uzglavljem. I neka uvijek bude uredan, s pokrivačima u boji usklađenoj s ostatkom stana. 

5 pitanja uz koja ćete pronaći pravu boju

  • Prije svega upitajte se koja je vaša omiljena boja, kaže Nate
  • Za prvu boju iz palete koja vam se svidi pitajte se što osjećate. S obzirom na to kako ste na nju reagirali sada, taj će vas osjećaj pratiti 
  • Jeste li tip koji voli tople nijanse koje podsjećaju na sunčani dan ili volite hladne, zimske tonove? 
  • Koja boja prevladava u vašem ormaru? To je ona uz koju ćete se sjajno osjećati
  • Ima li u prostoriji puno ili malo dnevne svjetlosti? Ako je pretamna, birajte svjetlije nijanse!
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje