Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Otkrivamo tajne sočnog mesa: Top 30 recepata sa svinjetinom

Suha marinada od začinskog bilja u mesu zadržat će sve sokove, a kako bi bilo mirisno, špikujte ga slaninom. Uživajte u mirisnim jelima koja će vas zagrijati u ove hladne dane

VIDEO

Svinjetina se odlično slaže s mljevenom paprikom, kimom i čilijem, ali i češnjak, ružmarin, timijan, kumin, korijandar te đumbir slasno nadopunjuju sočno meso. Možete ih pomiješati s maslinovim uljem i limunovim sokom u tekuću marinadu, pa začiniti meso utrljavanjem suhih začina. 

Pri pečenju će se napraviti korica. Takve mješavine posebno su dobre za masnije komade mesa, poput svinjskih rebarca, svinjskog filea i janjećih kotleta. Njihova masnoća pri laganom pečenju, u kombinaciji sa začinskim biljem, tvori hrskavu koricu ispod koje ostaje sočno meso.

Pokretanje videa...

00:54


Ukusan i pomalo ljutkast okus pečenju dat će đumbir i piment. Odličan je i klinčić. Napravite nožem utore u mesu i utisnite nekoliko klinčića zajedno s češnjakom i pancetom. Timijan ili majčina dušica imaju ugodan miris, ali oštar okus, pa ih treba dozirati oprezno. Izvrstan su dodatak mesnim, posebno svinjskim pečenjima, jer osim što “popravljaju” miris i okus, neutraliziraju masnoću mesa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako bi bila sočnija, mekša i ukusnija, nekoliko sati prije pečenja, meso možete i premazati maslacem koji ste pomiješali sa sjeckanim peršinom, origanom, ružmarinom i timijanom. 

Za mekanije meso možete dodati i krišku limuna. Za slatkast okus utrljajte i malo meda. Koristite li konac za vezivanje pečenke, između mesa i vezice utaknite grančice ružmarina ili kadulje. Poigrajte se i odrescima, koje napunite pirjanim gljivama, tanko narezanom kobasicom, kiselim krastavcima ili sirom. Meso preklopite i uvaljajte u jaja, pa u krušne mrvice. Pržite s obje strane dok ne porumeni, pa poslužite i uživajte. 

Mesne rolice 

Sastojci: kg svinjskog mljevenog mesa, 15 dag tanko rezane pancete, 15 dag goude, 15 dag kajmaka, jaje, 3 šnite starog kruha, 3 kisela krastavca, 2 luka, 3 žličice mljevene paprike, peršin 

Priprema: Nasjeckani luk i suhu slaninu pržiti na malo ulja. U većoj posudi pomiješati mljeveno meso, jaje, kruh namočen u mlijeku pa ocijeđen rukama, sitno narezane krastavce, prženi luk i slaninu, peršin te začine. Na veći komad folije posipan krušnim mrvicama rukama nanijeti meso i poravnati ga u oblik pravokutnika.

Po sredini rasporediti sir ili po želji kuhana jaja. Pažljivo spojiti rubove štruce kako bi sir ili jaja ostali unutar savijače. U lim za pečenje uliti 2 dl ulja i zagrijati ga u pećnici da bude vrelo. Na zagrijano ulje uz pomoć folije prebaciti štrucu u lim na onu stranu na kojoj je spoj. Na ostatku ulja možete popržiti šampinjone za prilog.

Štrucu odmah uz pomoć žlice preliti vrelim uljem i peći u početku prekriveno alu folijom, a kasnije bez nje u pećnici na 200 stupnjeva oko 60 minuta. Pred kraj u lim dodajte gotove gljive i rastopljeni kajmak.

Sekeli gulaš 

Sastojci: 700 g srednje masne svinjetine, 700 g kiselog kupusa, 200 g luka, 300 ml pelata, 1 žlica paprike u prahu, 1 žlica pšeničnog brašna, 100 ml kiselog vrhnja, 1,5 žlica ulja

Priprema: Svinjetinu (vratinu)narežite na manje komade. Kupus sitno nasjeckajte i prokuhajte. Na ulju u tavi prepržite luk, pa dodajte meso i pelate te poklopite i kuhajte na laganoj vatri. Kad meso omekša, dodajte mljevenu papriku, brašno, kuhani kupus i prokuhajte. Umiješajte vrhnje i poslužite.

Još 28 odličnih recepata pronađite u - Velikoj jesenskoj kuharici u tiskanom izdanju 24sata

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno