Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Veliki ljetni vodič: Što trebate znati prije kupnje klima uređaja

Veliki ljetni vodič: Što trebate znati prije kupnje klima uređaja
1

Kod kupovine treba pripaziti da klima uređaj odgovara prostoru i provjeriti filtere te kolika je potrošnja električne energije. Servis se preporučuje jednom na godinu

VIDEO

Kupovina klima uređaja spada među veće investicije te se prije investiranja bitno dobro informirati o tome koji uređaj i proizvođač najviše odgovaraju vama i vašim potrebama. Osim toga, važno je pripaziti i na jamstvo dugotrajnosti i pouzdanost u najzahtjevnijim uvjetima. Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta o bitnim stavkama pri odabiru klima uređaja i kako odabrati najbolju klimu za vaš dom.

1. kiterij: Prostor

Adekvatan kapacitet klima uređaja treba odabrati sukladno veličini prostorije, termo izolaciji te broju ljudi koji borave u prostoriji. Nije svejedno klimatizirate li kuću, stan, kafić ili veliku konferencijsku dvoranu. Klima uređaj može vašem prostoru dodati pravu elegantnu notu i uskladiti se s vašim namještajem, no pripazite da elegancija ne bude jedini kriterij pri odabiru klima uređaja.

2. kriterij: Filteri - kakav zrak udišemo?

Današnji, moderni klima uređaji opremljeni su vrsnim filtarskim sustavima i posebnom funkcijom samočišćenja tako da bakterije i klice nemaju šanse pronaći svoj dom u vašem klima uređaju. Uređaji opremljeni vrhunskim filtarskim sustavima osigurat će najviši stupanj kvalitete zraka koji udišete. Pojedini filtri zaustavljaju čak do 90% prašine, bakterija i alergena. Nemojte zaboraviti, dokazano je da klima uređaji imaju utjecaja na raspoloženje osoba koje borave u prostoriji. Ponekad klima uređaji znaju imati neugodan miris, razlog tome su bakterije koje su se preko ljeta nakupile na isparivaču. U takvom slučaju potreban je servis koji će isparivač dezinficirati.

3. kriterij: Potrošnja električne energije

Ovo je možda i najveći kriterij pri odabiru klima uređaja. Energetska efikasnost klima uređaja izražena je koeficijentima SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) i SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) koji prikazuju razinu efikasnosti uređaja u realnim uvjetima rada. Što su ovi koeficijenti veće vrijednosti, to su uređaji efikasniji, odnosno smanjena im je potrošnja električne energije.

Članice EU od početka 2013. godine provode ErP direktivu kojom se proizvodi koji troše električnu energiju klasificiraju po novim energetskim razredima (A+, A++ i A+++) dok se istovremeno zabranjuje uvoz i prodaja proizvoda niske energetske učinkovitosti.

Unaprijed se informirajte o potrošnji

Od sada na svakom klima uređaju postoji EU energetska naljepnica s istaknutim izračunom potrošnje kWh ako klima uređaj radi 350 sati u hlađenju i 1400 sati u grijanju. Zahvaljujući konkretno iskazanoj potrošnji, lako je moguće izračunati koliko je efikasniji klima uređaj jeftiniji u eksploataciji, odnosno koliko će manje struje utrošiti u svome radu.

Štedite energiju i mjesečne račune uz Smart Inverter klima uređaj

Od sada možete uštedjeti više uz Smart Inverter klima uređaj. Iako u početku zahtjeva veću investiciju u odnosu na On/Off model, Smart inverter klima uređaji sami sebe isplaćuju kroz smanjenju potrošnju električne energije do 70%, odnosno dugoročno niže račune za struju.

4. kriterij: Razina buke

Ako vam smeta buka morate znati da na tržištu postoji čitav niz klima uređaja koji su vrlo bučni u radu te samim time iritantni za korisnika, no isto tako postoji niz klima uređaja čije unutarnje jedinice proizvode tek dvadesetak decibela u radu. Da napravimo usporedbu, toliku buku proizvodi i šuštanje lišća u prirodi.

5. kriterij: Ekološki osviješteni klima uređaji

Minimalna emisija CO² plinova, maksimiziranje uporabe recikliranih materijala i poštivanje najstrožih ekoloških normi samo su neke od vodilja koje su duboko usječene u svijest svih klima proizvođača ali i potrošača. Pretvorite svoj stan u ekološki osviješten životni prostor uz odabir pravog klima uređaja. 

Tri klimatske zone

Zbog velikog utjecaja klimatskih uvjeta na performanse klima-uređaju u režimu rada toplinske crpke unutar EU-a stvorene su tri zone: Sjeverna Europa: hladno, Središnja Europa: srednje i Južna Europa: toplo. Proizvođači sukladno tome deklariraju podatke o potrošnji i učinkovitosti klima uređaja.

Montaža klima uređaja

Cijena ugradnje klima uređaja kreće se oko 1.300 kuna, a mjesto na koje će se klima ugraditi treba pomno isplanirati. Ponekad se najbolje posavjetovati sa stručnjakom radi postizanja maksimalne učinkovitosti uređaja. Kod odabira mjesta za postavljanje klima uređaja bitno je voditi računa o udaljenosti između unutrašnje i vanjske jedinice, te je poželjno da udaljenost bude što manja. 

Održavanje klima uređaja

Jednom godišnje klima bi trebala ići na servis zbog održavanja svoje učinkovitosti, a filteri koji zaustavljaju prašinu, bakterije i alergene preporučljivo je očistiti svaki mjesec.

I na kraju treba spomenuti i cijene klima uređaja. Cijene klima uređaja variraju ovisno o vrsti uređaja. Treba imati na umu da ponekad niska cijena klime može značiti manju energetsku učinkovitost, što dugoročno znači visoke račune za potrošnju električne energije. Danas postoji mnogo kvalitetnih klima uređaja s velikom efikasnošću i niskom potrošnjom električne energije. Smart inverter iako zahtjeva veću investiciju o odnosu na On/off model, sam sebe isplaćuje kroz bitno smanjenu potrošnju električne energije, odnosno niže račune za struju. S toga birajte pametno i zdravo kako biste se u svom domu ili poslu osjećali ugodno i očuvali svoje zdravlje i okoliš.

Super ponuda klima uređaja na Mondu

Na Mondu ćete naći veliki izbor klima uređaja raznih proizvođača, popuste kao i povoljnu uslugu ugradnje. Klima uređaji iz ponude ispunjavaju sve uvjete za nisku potrošnju energije. 

U najtoplijim ljetnim danima možete se pouzdati u Samsung klima uređaj iz T serije Boracay. Hladi prostor 15% brže od standardnog režima hlađenja, a full HD filter prikuplja do 80% prašine i bakterija koje uzrokuju alergije. Cijena je 3.499,99 kn.

Klima uređaj Korel je najviše energetske klase, a vaša ušteda energije je do 40%. Opremljena je najnovijom inverter tehnologijom kod koje se brzina kompresora prilagođava potrebama. Osim toga, mnogo su tiše i ugodnije u prostoru jer daju ujednačeniju temperaturu. Cijena je 2.699,99 kn.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća