Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Vodič za sve proljetne radove u vrtu: Vrijeme je za luk i začin

Vodič za sve proljetne radove u vrtu: Vrijeme je za luk i začin
1

Kombinacije povrća, začina i cvijeća izgledaju atraktivno, a uz načelo susjeda uzgoj će biti puno lakši, zdraviji i jeftiniji. Mini vrt na balkonu je također izvor povrća

VIDEO

Ožujak je vrijeme za sadnju prvih ukrasnih, ljekovitih i jestivih biljaka, a njihov uzgoj lako mogu svladati i potpuni početnici.

Zabluda je da za vrtlarstvo treba imati čarobne “zelene prste” ili mnogo zemlje. Uz malo mašte čak i na balkonu od nekoliko četvornih metara može se napraviti ugodan kutak za uživanje u bojama, mirisima i okusima prirode. Imate li dvorište ili komad zemlje na selu, moguće je čak i drastično smanjiti potrebu za kupnjom namirnica. U velikim svjetskim gradovima povrtnjaci se vraćaju u modu, a zajedničkom sadnjom povrća i cvijeća te začinskog bilja mogu se stvoriti kombinacije koje su često estetski privlačnije od klasičnih cvjetnih gredica. 

Jestivi vrt također je jedino jamstvo posve zdrave, svježe i ukusne hrane. Težite li zdravom životu i skladu s prirodom, jestivo bilje treba uzgajati ekološki, tj. bez umjetnih gnojiva, insekticida i pesticida. Takav način vrtlarenja je i ugodniji jer ne morate udisati kemikalije, jeftiniji je, pa čak i jednostavniji uz nekoliko prokušanih trikova. Jedan od njih je princip dobrih susjeda - svaki ekovrtlar zna da je mrkvu dobro saditi kraj luka jer luk odbija mrkvinu, a mrkva lukovu muhu, pa su obje vrste zaštićene od štetnika. 

Sa sjemenom mrkve možete pomiješati i pokoje sjeme rotkvice - one će brzo narasti, a kad ih uberete, napravit ćete mjesta da se mrkva “udeblja”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rikolu može uzgojiti svatko

Brzo niče i raste, nije zahtjevna te lako uspijeva u posudi na balkonu. Rikola je stoga idealna biljka za vrtlare početnike, kao i za one koji žive u stanovima. Nemojte je čupati nego “šišajte” listove pa ćete gotovo cijele godine imati svježe listove za salatu. 

Sobne biljke počinju "jesti" 

Lončanice kojima je zimi trebalo vrlo malo vode i hranjiva sad postaju “proždrljive”. Redovito ih zalijevajte i pognojite - želite li da to bude ekološki, birajte pripravke na bazi algi i sitno mljevenoga prirodnoga kamena, a ne umjetna gnojiva i kemikalije. 

Ružmarin i limun sad mogu van

Uzgajate li agrume, lovor, ružmarin ili oleandar u posudama, sad ih možete iznijeti na balkon ili terasu. Birajte kutove zaklonjene od vjetra i s mnogo sunca. Ako ih odlučite zadržati unutra, dobro prozračujte prostoriju. 

Ako se posade blizu, mrkva i luk međusobno se štite od nametnika

Mini vrt

Uzgajate li ruže i želite ih zaštititi od lisnih ušiju, uz njih posadite nekoliko češnjeva češnjaka, koji također može djelovati vrlo dekorativno.

Češnjak se može saditi u ožujku - dovoljno je uzeti glavicu domaćeg ili sjemenskog češnjaka, rastaviti ga na češnjeve i svaki upiknuti u zemlju na nekoliko centimetara dubine, tako da šiljati kraj bude okrenut prema gore. 

Nemojte saditi kineski češnjak kupljen u trgovačkim centrima jer on u našim klimatskim uvjetima neće ni proklijati. Dobar “susjed” ružama je i lavanda, koju na ljeto možete ubrati i upotrijebiti za pripremu ljekovitih čajeva ili kao prirodni osvježivač zraka. Ako vam je na raspolaganju samo mali prostor, najbolje je početi s uzgojem začinskog bilja. 

Bosiljak, mažuran, vlasac, origano i majčina dušica sasvim će se dobro snaći u posudama na balkonu ili osunčanoj prozorskoj dasci. Na balkonu također mogu uspijevati minirajčice, (dobar “susjed” im je bosiljak), feferoni, pa čak i tikvice ako u blizini imaju ogradu po kojoj se mogu penjati. Imate li malo više mjesta u dvorištu, vrijeme je za sjetvu graška i boba koji obogaćuju zemlju dušikom. Bob treba sijati što ranije, u redove, a ne u “kućice” da izbjegnete napade crnih ušiju. 

Vrtlarskim početnicima dovoljno je da slijede upute na vrećicama sa sjemenom i rezultati neće izostati

Potporanj za visoki grašak

Vitice visokoga graška moraju se za nešto uhvatiti - pripremite im mreže, grane s mnogo sitnih grančica ili postavite tri kolca u oblik šatora. Niski grašak snaći će se i bez “potpore”.

Kišne gliste daju najbolju zemlju za cvijeće i povrće

Glistinac, odnosno humus koji je dobiven pomoću kalifornijskih gujavica, ima ugodan miris šumske zemlje i rastresitu strukturu. Dobro je gnojivo čak i za najosjetljivije bilje. Za zahtjevnije, poput rajčica, dodajte i malo peletiranoga kokošjega gnoja.

Za manje od sto kuna imat ćete povrća za cijelu godinu

Vrećica sjemena stoji oko pet kuna, a iz nje možete dobiti mnoštvo biljaka. Sada je vrijeme da u čašice posijete sjeme rajčice, paprike, krastavaca, dinje... Uzgajate li ih ekološki, nećete trošiti na gnojiva i pesticide.

Neven i kadifice nisu samo ukrasne biljke nego i prirodna zaštita drugih biljaka od štetnika

Kupka za sjeme od kamilice potiče brže klijanje biljaka

Vrhom punu žlicu suhih cvjetova kamilice prelijte litrom kipuće vode, ostavite pokriveno dva-tri sata te procijedite. U takvoj otopini sitnije sjeme močite nekoliko sati, a krupnije (grašak, bob) preko noći. Posušite ih dva-četiri sata na papirnatom ručniku i posijte. Brže će proklijati i biti otpornije na štetnike.

Sada se obrezuju grmovi, a krajem mjeseca ruže

U ukrasnom vrtu možete orezati žive ograde i većinu ukrasnih grmova, osim onih koji cvjetaju u proljeće. Pri kraju mjeseca orezuju se ruže. Tada možemo vidjeti gdje će “potjerati” izdanke - reže se tik nad pupoljkom koji gleda iz grma. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Gradski vrt Mandlova dobio svoju sportsku zonu
PROMO

Gradski vrt Mandlova dobio svoju sportsku zonu

U sklopu projekta Urbani vrtovi organizirana je sportska zabava u povodu otvorenja još jedne sportske zone u gradskim vrtovima – Novi travnjak sportske zone Gradskog vrta Mandlova isprobao je i gradonačelnik Milan Bandić – Gradski vrt Sveta Klara proglašen najuređenijim Gradskim vrtom Zagreba

Sočna piletina i kotlet s grilla za prste polizati za ljetni ručak
PROMO

Sočna piletina i kotlet s grilla za prste polizati za ljetni ručak

Ljeto je vrijeme kada nastojimo ručak pripremiti u 20-ak minuta. Donosimo recepte za sočnu piletinu i savršen kotlet s grilla uz Šafram začine koji će zadovoljiti i najistančanija nepca
Velika Gorica zelenija za još jedan prekrasan gradski vrt
URBANI VRTOVI

Velika Gorica zelenija za još jedan prekrasan gradski vrt

Zelenom akcijom projekta Urbani vrtovi svečano je otvoren drugi gradski vrt u Velikoj Gorici – otvorenju su prisustvovali gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak