Obavijesti

Lifestyle

Komentari 48

Za jedan dan pročistite tijelo smoothiejem i toplom salatom

Za jedan dan pročistite tijelo smoothiejem i toplom salatom
1

Instant detoksikacija - Čišćenje tijela ne treba biti dugotrajan i izgladnjujući proces. Ubrzajte metabolizam i izbacite toksine uz limun, celer, kajenski papar i kvasac

VIDEO

Naučite kako pročistiti tijelo u samo jedan dan, bez gladovanja, uz jednostavni detoks plan slavnog dr. Mehmeta Oza. 

Počnite dan čašom tople vode s  nekoliko kriški limuna, po vašem ukusu. Topla voda ubrzava probavu, a vitamin C iz limuna moćni je antioksidans koji pomaže ublažiti upaljenu jetru i zaštititi je od oštećenja. Ovo je i odlična zamjena za jutarnju kavu, kaže dr. Oz. 

Zatim napravite zeleni smoothie. Pomiješajte u blenderu 7 šalica špinata, 6 šalica zelene salate, 1 i 1/2 šalicu celera, jabuku, krušku, bananu, 2 žlice limunova soka i 2 čaše vode.

Zelenilo podiže razinu energije u tijelu, stabilizira krvni šećer i umanjuje želju za hranom. Ovaj smoothie jako je hranjiv, a istodobno pročišćava i pruža osjećaj sitosti pa ga možete popiti i tijekom dana, kad vas uhvati glad, savjetuje dr. Oz. Kasnije ujutro popijte detoks čaj. U vruću vodu dodajte žlicu đumbira, pola limuna i prstohvat kajenskog papra.

Kombinacija ovih sastojaka uklanja toksine iz tijela, a istodobno štiti od neželjenih bakterija. Kajenski papar povisuje tjelesnu temperaturu, a to poboljšava probavu i rad metabolizma, kaže liječnik. Za ručak pojedite salatu dr. Oza. Nasjeckajte mrkvu, paprike i celer te ih umočite u zdravi veganski dresing. Pomiješajte u blenderu 2/3 šalice kokosova ili bademova jogurta, 1/3 šalice pinjola, 1/4 šalice prehrambenog kvasca, 2 žlice nasjeckanog luka, po jednu žlicu svježeg nasjeckanog korijandera i kopra, 2 žlice jabučnog octa, jedan češanj češnjaka i 1/2 žlice soli. Ovaj zdravi ručak ima pročišćavajuća svojstva i pruža osjećaj sitosti tijekom popodneva. Sirovo povrće bogato je enzimima koji pomažu izbaciti svu nečistoću iz tijela. Probiotici iz jogurta odlični su za trbuh, a jabučni ocat pomaže u stabiliziranju krvnog šećera. Istraživanja pokazuju da se korijander veže uz teške metale i uklanja ih iz tijela.

Thinkstock

Posljednji korak u jednodnevnom detoksu je topla večera koja treba biti lagana i bez ulja, ističe dr. Oz.

Skuhajte na pari po 1/2 šalice brokule, cvjetače i kineskog kupusa te posložite po šalici ljubičastog kupusa i 1/2 šalice radiča. Toplina i vlakna iz salate dat će vam osjećaj sitosti i utješiti vas na kraju dana.

Nahranite i razmazite kožu mrkvom, paprikom, krastavcem i jabukom

Zamijenite jedan dnevni obrok ukusnim smoothiejem koji će pročistiti tijelo iznutra, ali i izvana. Pomiješajte u blenderu papriku, 3 mrkve, krastavac, 1/2 limuna i jabuku te dodajte šalicu vode. Ovaj recept ima više hranjivih sastojaka od prosječnog obroka pa će pružiti dugotrajan osjećaj sitosti, a istodobno će vam pomladiti kožu. (ms)

Cikla i potočarka za čišćenje iznutra i izvana

Cikla ispire debelo crijevo i pomaže ukloniti toksine iz tijela. Također pročišćava limfni sustav i kapilare koje su povezane s očima te vraća mladenački izgled. Potočarka pročišćava i oksidira tkivo za bolju cirkulaciju krvi i sjajnu kožu. Bogata je i željezom, kalcijem te jodom, koji će vaš ten učiniti ljepšim, blistavim i zdravijim.

Detoksikacija nije za trudnice i ozbiljne bolesnike

Program detoksikacije ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i osobama mlađim od 18 godina. Također, strogo se zabranjuje provoditi čišćenje ljudima koji boluju od ozbiljnih bolesti poput raka, bolesti jetre i hepatitisa, dijabetičarima te onima koji su alergični na neke od navedenih namirnica, upozorava dr. Oz.

Zamijenite šećer stevijom i izbacite gluten

Namirnice poput prerađene hrane, rafiniranog šećera, mliječnih proizvoda, umjetnih sladila i glutena pune su toksina i ubrzavaju starenje kože. Dr. Oz vam savjetuje da ih izbacite iz svakodnevne prehrane. Zamijenite ih svježim voćem i povrćem, smeđom rižom, cjelovitim žitaricama bez glutena, proteinima na biljnoj bazi, orašastim plodovima i stevijom.

‘Čistite’ se između sezona i kad osjetite potrebu

Tijelo je najbolje pročistiti četiri puta godišnje, između sezona, savjetuje dr. Oz. Detoksikacija će pomoći i u poboljšanju rada limfnog te probavnog sustava pa je možete primijeniti svaki put kad osjećate da ste zastranili od idealnog prehrambenog plana.

Detoks napitak

Izmiksajte u blenderu 1/2 šalice ananasa, 2 krastavca, glavicu kelja, 1/2 iscijeđenog limuna, 1/2 šalice metvice i prstohvat đumbira.

Na prazan želudac

Agrumi poput naranče, grejpa i limuna odlična su pomoć u čišćenju jer su bogati vitaminom C. Najbolje ih je jesti ujutro, na prazan želudac.

Hidratizirajte se

Tijekom detoksikacije važno je piti dovoljno vode jer će mokrenje svakih sat vremena dodatno ubrzati izbacivanje toksina iz tijela.

Bez naprezanja

Tijekom čišćenja preporučuje se lagana tjelovježba u obliku šetnje ili joge. To će aktivirati limfni sustav i ukloniti toksine preko znoja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku