Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Zagreb na novi način: Moći će se obilaziti trčanjem po rutama

Zagreb na novi način: Moći će se obilaziti trčanjem po rutama
1

Na natječaju za StartUp Factory četveročlani tim dobio je 150.000 kuna kako bi razvio mobilnu aplikaciju za turističko trčanje, a s obzirom na popularnost trčanja korisnika neće nedostajati

VIDEO

Ako ste se pitali zašto Grički top puca baš u podne i je li Manda zaista napojila umornog bana, a uza sve to volite trčati, tad su naše ture baš za vas, kažu rekreativci iz Run Zagreba, koji su hobi pretvorili u posao. 
Kako bi predstavio Zagreb na drukčiji način, četveročlani tim u trku obilazi atrakcije Gornjeg i Donjega grada, a za one koji u tenisicama imaju nešto više kilometara trči se od centra do Medvednice.

Kako kažu, ideja za trkačko-turističke ture neko se vrijeme kuhala u njihovim glavama.

Od ideje do realizacije


Sandra Bortek i Ivan Videk su turistički vodiči, Hrvoje Horvat dugo je planirao ovakav biznis, a Tamara Markotić ima turističku agenciju - tako da je od ideje do realizacije kliknulo bez problema.   


- Sjeli smo, razgovarali i odlučili da idemo! Pokrenuli smo web stranicu i profile na društvenim mrežama – objašnjava Sandra Bortek.


Ivan i Sandra završili su tečaj za turističkog vodiča Grada Zagreba i Zagrebačke županije, jer bez tog “papira” ne bi mogli voditi ture. Tečaj stoji oko 6000 kuna, a valja platiti i vađenje iskaznice. 
Tamaru je na otvaranje firme potaknuo rad Founder Institutea, najvećeg svjetskog startup akceleratora, a zatim su se bacili na papirologiju. 


- Otvaranja j.d.o.o.-a bilo je prilično brzo i jeftino. Više truda tražila je registracija turističke agencije. Za njezino otvaranje treba imati i položen tečaj za voditelja poslovnice, a to je nešto što sam već imala. Naša birokracija zna biti komplicirana. Stoga je važno upoznati se s papirologijom i oboružati se strpljenjem – dodaje Tamara Markotić. 


Četveročlani tim ideju je dodatno razvio osmišljavanjem mobilne aplikacije za trkačke audioture kako bi oni kojima ne odgovaraju termini mogli trčati i sa slušalicama u ušima doznati zanimljivosti o znamenitostima grada. Natječaj za StartUp Factory stigao im je kao naručen.   


- StartUp Factory Zagreb je predakceleracijski program koji su pokrenuli Razvojna agencija Zagreb i Grad Zagreb u sklopu Tehnološkog parka Zagreb. Prijavilo se više od 40 projekata, a samo 22 dobila su priliku da se predstave pred stručnim žirijem, u kojem je bio i Martin Reents, njemački poduzetnik i stručnjak za digitalni turizam. Konkurencija je bila jaka i zaista je bilo odličnih projekata i ideja! U konačnici, izabrani smo kao jedan od pet pobjedničkih timova koji su dobili mogućnost razviti aplikaciju – objašnjava Sandra Bortek.

Ušli su i na Zagreb Connect

Pritom će im pomoći 150.000 kuna, za koje su morali detaljno razraditi plan troškova.   


- Prvi nam je korak razviti aplikaciju s trkačkom turom za Zagreb, a potom uključiti i druge gradove u Hrvatskoj. Puno nam znači potpora koju smo dobili, ne samo novčana nego i prostori koje smo dobili na korištenje, mentorstvo profesionalaca i edukacija, na koju smo već krenuli - napominje Sandra.


Idući izazov im je startup natjecanje Zagreb Connect, unutar najveće europske konferencije poslovnih anđela, zakazano za studeni. Ušli su u 20 najboljih koji će prezentirati svoje ideje pred 400 poslovnih anđela i investitora te dobiti priliku za poticaje od 150.000 kuna.

Samo pozitivno

Kod ovakvih projekata puno znači kad se okruženi ljudima koji su puni žara, ideja, pa čak i da imaju iste ili slične probleme kao vi. Tu se povezujete i upoznajete s novim ljudima koji danas-sutra mogu biti vaši partneri na nekom novom projektu, ali i riječ podrške koju dobijete jako puno znači, otkriva Tamara Markotić (lijevo).

Dobar pitch

Za prezentaciju pred komisijom pripremili smo pitch u trajanju od 2 min. Pripremali smo ga prema generalnoj strukturi – bavili smo se problemima s kojima se susreću korisnici, načinima na koje bismo ih riješili i time zašto vjerujemo u projekt. Dobar pitch zlata vrijedi, stoga vježbajte što više, savjetuju Sandra (desno) i Tamara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam