Obavijesti

Lifestyle

Komentari 293

Zakoni karme: Ono što pružate drugima, vratit će se nazad...

Zakoni karme: Ono  što pružate drugima, vratit će se nazad...
1

Karmičke mudrosti ne govore izravno o kazni, ali nas podsjećaju na to da svako nedjelo u konačnici može biti kažnjeno, odnosno da ne možemo pobjeći od posljedica

VIDEO

Nikad ne podcjenjuj druge niti im pokušaj napraviti nešto nažao. Danas si možda moćan, ali zapamti da je vrijeme moćnije. Od stabla se može napraviti milijun šibica, ali jedna šibica može spaliti drvo - samo su neki zakoni karme. Zakon karme ističe da svaki put kad djelujemo, pokrećemo silu koja će reagirati u skladu s tim i koju je nemoguće izbjeći. 

Karma je sanskrtska riječ koja u indijskoj filozofiji označava vezu između našeg djelovanja i posljedica, slično trećem Newtonovu zakonu gibanja koji kaže da svaka akcija izaziva reakciju. Zakon karme ne govori izravno o kazni, ali nas podsjeća na to da svako nedjelo u konačnici može biti kažnjeno, odnosno da ne možemo pobjeći od posljedica.

Zakon karme vodi prema patnji jedino ako smo sami stvorili uvjete za to. No to ne treba biti razlog za strahovanje, nego za unapređenje. To je prilika za učenje kako promijeniti svoj život nabolje. Postoje neki univerzalni zakoni koje je uvijek u životu dobro imati na umu. Većinu njih čuli ste milijun puta do sada i čut ćete još barem toliko puta, samo ne razmišljamo uvijek o njima.

Na primjer, Veliki zakon: “Kako siješ, tako ćeš i žeti”. Poznat je i kao Zakon uzroka i posljedice, a svodi se na to da će nam se ono što pošaljemo u svemir i vratiti. Dakle, ako želite sreću, mir, ljubav i prijateljstvo, onda biste trebali biti sretni, mirni, puni ljubavi i dobar prijatelj ljudima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zakon stvaranja kaže da nam se život ne odvija sam po sebi, nego zahtijeva naše sudjelovanje. Mi smo jedno sa svemirom, iznutra i izvana, i što god se dogodi oko nas, da neke naznake o tome kakvo jest ili kakvo će biti naše unutarnje stanje. Poanta ovog zakona je da budete ono što jeste i okružite se onim za što želite da je prisutno u vašem životu.

Ono s čim se odbijate suočiti i što ne želite prihvatiti sustići će vas, kaže Zakon poniznosti. Ako nekoga doživljavate kao neprijateljski raspoloženog ili vidite osobine koje su negativne, vjerojatno je da sami niste usredotočeni na višu razinu postojanja. Zakon rasta kaže: “Kamo god želiš stići, već si tamo”. Trebali bismo rasti u duhu jer jedino što moramo mijenjati smo mi sami, ne ljude, mjesta i stvari oko nas.

Jedino što nam je zaista dano u životu smo mi sami, pa je to i jedini faktor nad kojim imamo kontrolu. Kad promijenimo ono tko smo i što smo duboko u srcu, uslijedit će i promjene u životu. Zakon odgovornosti kaže da, kad god nešto s našim životom nije u redu, zapravo nije u redu nešto u nama. Mi odražavamo ono što nas okružuje, no i ono što nas okružuje naše je ogledalo, kaže univerzalna istina.

Ukratko, moramo preuzeti odgovornost. Čak i ako nam se nešto što učinimo čini beznačajno, vrlo je važno jer sve je u svemiru povezano. Svaki korak vodi prema sljedećem, pa sljedećem i tako dalje, kaže Zakon povezanosti. Netko mora učiniti prvi korak kako bi posao mogao biti završen, pri čemu ni prvi ni posljednji korak nisu od veće važnosti. Oba su potrebna da bi se ispunio zadatak. Dakle, prošlost, sadašnjost i budućnost su povezani. 

Zakon davanja i gostoprimstva kaže da ako vjerujete da je nešto istina, onda ćete jednom u životu biti pozvani da pokažete tu istinu. To je mjesto gdje ono što tvrdimo da smo naučili u životu možemo pokazati na djelu. Ako nešto ne naučimo, povijest će se ponavljati, kaže Zakon promjene. Stoga učite na pogreškama. 

Dobro se uvijek dobrim vraća

Kad bismo zakone karme htjeli do kraja pojednostaviti, moglo bi se reći da osnovu za potpuni život ne predstavlja uspjeh u školi, funkcija na poslu ili stanje računa u banci. Živjeti život u potpunosti podrazumijeva davanje, ne samo materijalnog, nego i vremena, da ga pružimo nekome tko treba pomoć u potrebi ili nevolji.

Kad smo usredotočeni na duhovne vrijednosti, nemoguće je da imamo niske misli, kao što su pohlepa i ljutnja. Ukratko, budite dobri i činite dobro, pa će vam se dobro i vratiti.

Svi su podvrgnuti zakonima karme

Karma je riječ koja se udomaćila posvuda u svijetu, a obično se upotrebljava u smislu sudbine, nečega što je “zapisano”, što se ne može izbjeći. Međutim, u izvornom značenju karma je zakon uzroka i posljedice. Učenje o karmi podrazumijeva da će se svako djelovanje vratiti u ovom ili u nekom od sljedećih života.

Neke od teorija podržavaju ideju da dobra karma ima pozitivne učinke na svojeg nositelja i obratno, a ti učinci mogu biti materijalni, moralni i emotivni te oni čine nečiji život sretnim ili nesretnim. Učenje o karmi ima snažnu etičku notu bez koje bi taj nauk bio sveden na niz uzroka i posljedica bez ikakvog višeg smisla. 

Kad se govori o karmi, često se ističe da ona po sebi nije nagrada ili kazna, ali se smatra da moralno dobra djela uzrokuju dobru karmu, a negativna lošu. Adrian Kezele, autor 40 knjiga s područja duhovnosti, odgovara na pitanja o karmi. 

Što je karma i koji su njezini zakoni?

Kad se spominje karma, misli se na pretpostavljeno postojanje duhovnog zakona po kojem se posljedice svih naših misli, riječi i djelovanja vraćaju k nama, natrag k onome tko ih je počinio. Povratna reakcija ne mora biti trenutačna, nego se može odgađati. Posljedice se mogu skupljati i dostići nas kad smo već odavno zaboravili njihov uzrok. Zbog toga se karma često doživljava kao iznenadna, neočekivana i neobjašnjiva.

Najbolje je ako zakon karme prihvatimo kao nešto prirodno. Svaka akcija ima reakciju, i to na svoj način vrijedi posvuda - u fizikalnom, psihološkom ili društvenom području. Nema razloga da taj isti zakon, na svoj način, ne vrijedi i u području duhovnosti. 

Vladaju li karmički zakoni samo u ovom svijetu? 

Ako karma postoji kao zakon, onda postoji posvuda. Na pitanje ‘zašto’ odgovora nema, tj. on je isti kao i kad biste pitali zašto je brzina svjetlosti u svemiru ograničena ili zašto tekućina prelazi u plinovito stanje kad se temperatura povećava. Riječ je o zakonima svemira. 

Jesu li svi ljudi podvrgnuti njezinim zakonima?

Naravno. Od najmanjeg do najvećeg, svima onima koji pokreću aktivnost ta se aktivnost vraća u obliku reakcije. Vrsta posla koji netko obavlja ne može to spriječiti. Ali ako me pitate može li živ čovjek biti izvan zakona karme, odgovor je da može. Izlazak iz začaranog kruga karme je moguć. On se u duhovnoj terminologiji naziva prosvjetljenje ili oslobođenje (mokša). 

Može li se vidjeti na kojem je stupnju razvoja određena osoba? 

Često se čuje izraz ‘stara duša’. Što to znači i po čemu se može vidjeti da je netko stara duša i je li to prednost ili nedostatak? ‘Stara duša’ označava duhovnu zrelost, stanje u kojem smo izišli izvan dohvata duhovnih ‘dječjih bolesti’, poput ovisnosti, izrazita vezivanja, čvrstih uvjerenja, nepoznavanja empatije, poistovjećivanja s tijelom, egocentričnosti i slično.

To nije nedostatak. To jest, u većini životnih situacija duhovna zrelost je prednost – riječ je o mudrosti koja je primjerena odraslom ljudskom biću. Takva osoba spremna je za iskorak u područje istinske slobode.

Više o ovoj temi potražite u magazinu Astral. Možete ga pronaći na kioscima za samo 16,99 kuna!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 293
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru