Obavijesti

Lifestyle

Komentari 110

Zašto neki parovi dobro kliknu, a drugi pate u jako lošoj vezi?

Zašto neki parovi dobro kliknu, a drugi pate u jako lošoj vezi?
1

Dr. Helen Fisher provela je istraživanje koji tipovi osobnosti se najčešće spajaju te u kojoj kombinaciji su najsretniji. Pokazalo se da, iako žele nešto drugo, u stvarnosti ne biraju takve partnere

VIDEO

Zašto neki parovi tako dobro kliknu, a drugi pate u vezi opterećenoj stalnim tenzijama? Može li osoba željna istraživanja pronaći sreću s "prizemljenim graditeljem"? Može li "pregovarač" koji nastoji uvijek udovoljiti ljudima biti u sretnoj vezi sa "strogim direktorom"? U većini slučajeva ljudi stupaju u brak s osobom koja imaj drugačiji set primarnih društvenih i kognitivnih vještina, tvrdi dr. Helen Fisher, antropologinja na Odsjeku za antropologiju Sveučilišta Rutgers.

Ona kaže kako postoje četiri tipa partnera:

  • Istraživač je vrlo znatiželjan, kreativan, energičan i spontan. U ljubavi čezne za sebi sličnim suigračem te se najbolje slaže s partnerom istraživačem.
  • Graditelj je smiren, društven, vješt u umrežavanju s ljudima i izgradnji obitelji. U partnerici želi pronaći vrijednu pomoćnicu i dobro se slaže s drugim graditeljem.
  • Direktor je logičar i analitičar, usmjeren ka cilju i odlučan, fokusiran, neposredan i promišljen. Čezne za srodnim umom, a dobro se slaže s pregovaračem.
  • Pregovarač je maštovit, intuitivan, suosjećajan, verbalno vješt te zna pokazati emocije. Čezne za: srodnom dušom. Dobro se slaže s direktorom te ne čudi što su „direktorica“ Hillary i „pregovarač“ Bill Clinton uspješno prebrodili brojne nedaće.

Provela je istraživanje:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako bi utvrdila koliko su sretne ili nesretne kombinacije pojedinih tipova osobnosti, dr. Fisher je provela online anketu u kojoj je sudjelovalo 500 parova. Rezultati su, tvrdi, bili zapanjujući. Više od 70 posto ispitanika je, nakon braka, koji je u prosjeku trajao 16 godina, izjavilo da bi se ponovno vjenčalo s istom osobom.

Ispostavilo se da su najpopularniji spoj graditelj + direktor, a slijede pregovarač + direktor.

U čak tri od četiri najčešće bračne kombinacije prisutan je graditelj, što je i logičan slijed budući da su to osobe talentirane za gradnju obitelji, doma i karijere te su time i „dobar materijal“ za roditeljstvo i brak.

S druge strane, u izrazito malom broj parova su prisutni istraživači, što ne čudi jer su to osobe koje vole promjene i avanture.

Primarni gen u dopaminskom sustavu, povezan sa sklonošću ka preuzimanju rizika, prisutan je u samo pet posto svjetske populacije, stoga je i logičan podatak da samo 9,5 posto od 1000 ispitanika u anketi, točnije 59 žena i 36 muškaraca, pripada kategoriji istraživača. Ovaj je podatak, kaže dr, Fisher, zanimljiv i stoga što se kosi s uvriježenim mišljenjem da su žene manje sklone avanturizmu nego muškarci.

Anketom sam željela otkriti koji se tipovi najčešće međusobno žene i ostaju zajedno te kako taj miks različitih tipova osobnosti zajedno funkcionira, kaže dr. Fisher. Ispostavilo se da su iznimno rijetki slučajevi da u bračnu zajednicu stupe dva istraživača. Od 500 parova, među ispitanicima je bio samo jedan takav „istraživački“ par, što je tek 1 posto.

Nešto više, oko 4 posto brakova čine po dva pregovarača, 7 posto su brakovi između direktora i direktorica, a u najviše, 14 posto brakova, oba su partnera graditelji. Istraživanje je pokazalo da su i nakon 20 godina braka neki muškarci i žene još uvijek ludo zaljubljeni, a skeniranjem je utvrđeno da njihov mozak pokazuje visoku aktivnost u područjima koja su povezana s romantičnom ljubavi i privrženošću te se smatra da su upravo to ključevi uspješne veze na duge staze.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru