Obavijesti

Ljubimci

Komentari 2

Životinje heroji: Ratuju, zovu u pomoć i spašavaju živote ljudi

Životinje heroji: Ratuju, zovu u pomoć i spašavaju živote ljudi
5

Psi,mačke, ptice, svinje ... Životinje svaki dan potvrđuju da su najbolji prijatelji. Njima u čast dižu se spomenici, dobivaju odlikovanja za hrabrost i dijele poslastice

VIDEO

Danas sam ja spasio njega, sutra će on mene! Riječi su to Petera Žlahtiča (70), umirovljenog krojača iz mjesta Zgornji Duplek koji nije mogao napustiti svojeg psa Ramba, već je zaplivao i spasio ga iz nabujale Drave.

 Fotografija njega i psa ubrzo je obišla sve regionalne portale o čemu smo pisali OVDJE, a da nije bio u krivu kada je rekao da će mu njegov ljubimac prije ili kasnije uzvratiti istom mjerom dokazuju mnogobrojni primjeri o tome kako su životinje spašavale živote svojim vlasnicima, ali i ljudima općenito.

Golubovi ratni heroji

Golubovi su primjerice tijekom svjetskog ratovanja više puta dokazali svoju hrabrost noseći poruke s jednog bojišta na drugo. Tijekom Prvog svjetskog rata, 1917. godine američka vojska osnovala je prvu golublju brigadu.

Procjenjuje se da je tijekom Prvog svjetskog rata u službi prenošenja vojnih poruka angažirano pola milijuna golubova, a u Lilleu ( Francuska) i Spandauu (Njemačka) golubovima koji nisu preživjeli rat podignuti su spomenici. Golub Cher Ami , postao je ratni heroj za što je i odlikovan.

Amerikance su golubovi spasili nakon iznenadnog japanskog napada na Pearl Harbour. Uništene su tada glavne komunikacijske veze, no za komunikaciju između američkih brodova i vojnih baza preuzeli su golubovi. 

Chips, najpoznatiji vojni pas

Osim golubova tijekom ratovanja najviše su se koristili psi. Prvo središte za obuku pasa osnovano je u 1942. u Virginiji, a više od 10 tisuća pasa prošlo je obuku. 

Najpoznatiji je svakako Chips koji se tijekom Drugog svjetskog rata borio u Sjevernoj Africi, Siciliji, Italiji, Francuskoj i Njemačkoj. Poznat je po spašavanju ljudskog prijatelja kojeg su ranili talijanski vojnici, a osim po spašavanju pomagao je u zarobljavanju neprijateljskih vojnika. General Eisenhower osobno mu je zahvalio, a nakon povratka u SAD odlikovan Srebrnom zvijezdom i Purpurnim srcem. Godine 1992. Disney je u njegovu čast snimio film 'Chips ratni pas', a mnogi policijski i vojni psi danas se zovu po njemu. 

Osim životinja profića koji su obučeni za spašavanje ljudskih života svakodnevno smo svjedoci spontanih akcija koje još jednom dokazuju da je 'pas najbolji čovjekov prijatelj', a ovu frazu slobodno možemo primijeniti na sve životinje bez obzira na pasminu i veličinu.

Ljubimci koji su spasili svoje vlasnike:

Duke, pas koji je udomljen iz skloništa za napuštene životinje, o kojem smo pisali OVDJE, spasivši život bebe stare samo devet tjedana na najbolji mogući način zahvalio se svojim posvojiteljima. 

Shelby je njemačka ovčarka koja je spasila živote svojim vlasnicima, obitelji Ely iz Iowe koje je upozorila da se nešto čudno događa. Iako je njezini vlasnici nisu odmah razumjeli, već su njezino čudno ponašanje shvatili traženjem da ide van na WC, ona je i nakon što su je pustili van nastavila lajati i grebati po vratima dajući do znanja da nešto nije uredu. Prestala je tek nakon što je cijela obitelj napustila kuću. Budući da su osjetili mučninu odmah su posjetili bolnicu gdje im je dijagnosticirano trovanje ugljičnim monoksidom i to količinom dovoljnom da uzrokuje smrt. 

Zoey, deset mjeseci stara čivava tijekom ljeta 2007. igrala se s djedom njegovim jednogodišnjim unukom, a njihovu igru odlučila je prekinuti zmija čegrtuša koja je krenula u napad na dijete. Zoey ju je uočila i primila ugriz umjesto djeteta. Brzom intervencijom veterinara pas je spašen. 

Mačak Tommy spasio je život svoje teško pokretne vlasnice 'nazvavši' umjesto nje hitnu pomoć. Naime, radilo se o starijoj gospođi koja je imala telefonski set pomoću kojeg je pritiskom na jednu tipku zvala 911. Taj dan je pala između kreveta i kolica. Budući da nije mogla sama nazvati dozivala je upomoć, a shvativši da nema nikoga je odustala. Pomoć je ipak stigla! Liječnici koji su ubrzo došli shvatili su da ih nije mogao nazvati nitko osim mačke koja je jedina bila u stanu. 

Prije neki dan pisali smo o tragičnom slučaju u kojem je prilikom posjeta zoološkom vrtu stradao dvogodišnji dječak kojeg su ubili divlji psi. Slična priča, samo sa sretnim završetkom dogodila se u Brookfield Zoo vrtu. Scenarij isti. Dječak je slučajno upao u nastambu sa životinjama, ovaj put gorilama.Većina se spremala napasti  nesretnog dječaka koji je ležao bez svijesti, ali suprotstavila im se gorila imena Binti Jua. Uzela je dječaka i predala ga čuvarima. 

Lulu je  svinja koja je u listopadu 1998. spasila život svojoj vlasnici i to na stvarno neobičan način. Nakon što je vlasnica doživjela srčani udar Lulu je izašla iz prikolice gdje su živjeli i zaustavila promet. Nakon 45 minuta nagovaranja vozači ju nisu uspjeli maknuti s ceste, ali ona je njih nagovorila da je prate do prikolice. U znak zahvalnosti što joj je spasila život Lulu je za nagradu dobila najslađe odlikovanje-običnu krafnu.

Ovo su samo neki od primjera, a nabrojati ih sve bilo bi nemoguće jer ne prođe dan da nas neki ljubimac ne iznenadi svojim dobrim djelom. 

Zanima nas imate li vi kućnog ljubimca heroja - koji vam je na bilo koji način život učinio ljepšim?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode