Obavijesti

Sport

Komentari 49

Put od siromaštva do zvijezda: Prvi gol u LP-u dao Galinoviću

Put od siromaštva do zvijezda: Prvi gol u LP-u dao Galinoviću
9

Video na kojem maleni Messi 113 puta tehnicira s narančom te sedam puta više s teniskom lopticom poslan je Barceloninom skautu koji mu je odmah osigurao probu

VIDEO

Lionel Messi rođen je 1987. godine u siromašnom dijelu trećeg najvećeg grada u Argentini, Rosarija , kao treće dijete u radničkoj obitelji, a u trenutku rođenja imao je tri kile. Razlog zbog kojeg je umjesto Rosario Centrala zavolio Newell's Old Boyse bio je njegov otac, a već od jako malih nogu bio je zaluđen nogometom. Portal Goal donosi priču o 'stvaranju Messija'.

- Prvu sam loptu dobio kad sam imao tri godine. Bio je to poklon i otad jedini kojeg sam htio. Za Božić, rođendan ili bilo što drugo, samo loptu - rekao je nedavno Messi koji je kao klinac išao gledati braću kako igraju u lokalnom siromašnom klubu Grandoliju. Jednog dana momčadi je nedostajao jedan igrač...

- Pogledao sam prema tribini i vidio kako se igra s loptom . Ali bio je tako malen pa smo odlučili pričekati da se drugi igrač pojavi. Međutim, nije pa sam pitao Lionelovu majku mogu li ga posuditi. Nije joj se svidjela ideja. Rekla je da nikad nije igrao utakmicu. No, njegova baka je također bila tamo i rekla je ' Ajde, dajte mu igrati! ' Prvi put kad mu je došla lopta, samo ju je pogledao i propustio. Nije se ni pomaknuo. Ali drugi put kad mu je došla, doslovce ga je pogodila u lijevu nogu. Zaustavio ju je te je počeo trčati terenom. Driblao je sve koji su mu se našli na putu. Vikao sam mu da pukne, ali bio je premalen. Od tog dana uvijek je bio u mojoj momčadi - ispričao je trener kluba za Goal prije nego što je umro 2008. godine o tada petogodišnjem Lionelu koji je vrlo brzo nakon toga počeo i zabijati, i to po šest-sedam golova po utakmici .

VIDEO

Do 11. godine pokazalo se da ima problem s manjom količinom hormona rasta . Bez potrebnog tretmana njegovi snovi o nogometnoj karijeri bi bili uništeni. Newell's je pokušao platiti za njegovo liječenje, ali novca nije bilo.

Prvi ugovor na salveti

Njegov ga je otac ponudio River Plateu , a mladi napadač zadivio je kao 13-godišnjak protiv dečkiju tri godine starijih od njega na probi na kojoj je bio i njegov budući suigrač iz reprezentacije Gonzalo Higuain . No, Messijev otac tražio je od kluba posao i kuću u Buenos Airesu , a transfer se nikad nije ostvario. Umjesto toga, Jorge se sastao s predstavnicima tvrtke za skauting, koja je pozvala argentinskog odvjetnika Juana Matea, a video na kojem Messi tehnicira s narančom (113 puta) i teniskom lopticom (120 puta) je poslan Barceloninom skautu Josepu Minguelli koji mu je na temelju te snimke odmah osigurao probu za momčad 'blaugrane' .

Prvi ugovor potpisan je na salveti , a nakon par godina borbe s plaćanjem i osiguravanjem normalnog života za obitelj Messi, Lionel je debitirao za prvu momčad sa 17 godina protiv Albacetea te je zabio prekrasnim lobom. Desetljeće kasnije, neće samo postati najbolji strijelac u povijesti Primere , nego i najbolji golgeter u Ligi prvaka i europskim kupovima .

Prvi gol obilježili Hrvati

U Ligi prvaka debitirao je 14. rujna 2005. u gostujućoj 2-0 pobjedi Barcelone protiv Werdera. Kao 18-godišnjak ušao je kao zamjena za Ludovica Giulyja u 66. minuti utakmice. Već dva tjedna kasnije debitirao je i na domaćem stadionu, protiv Udinesea gdje je započeo utakmicu.

U utakmici 2. studenog 2005. na Camp Nou stigao je Panathinaikos čiji je gol čuvao Mario Galinović , lijevi bek bio je Anthony Šerić , a stoper Igor Bišćan . Bilo je to dva tjedna nakon prve utakmice u Ateni u kojoj je briljirao Galinović, a grčki klub izvukao remi bez golova. Međutim, utakmica u Barceloni bila je potpuno drugačija.

VIDEO

U 'petardi' domaćina, Messi je u 34. minuti, kod rezultata 2-0, po desnoj strani prošao Šerića, a prolazak lopte u Galinovićev gol neuspješno je pokušao zaustaviti Bišćan , koji se pri tome zamalo i sam zakoprcao u mreži. Bio je to prvi gol Messija u elitnom klupskom natjecanju , a devet godina kasnije, u svojem 91. nastupu za Barcu nekada maleni Leo postao je najveći ikada , i hat-trickom ciparskom APOELU došao do 74. gola. Neke od golova pogledajte u galeriji portala Goal .

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani