Obavijesti

Sport

Komentari 11

Skandi-Dinamo: S njima uvijek napeto, česta su isključenja...

Skandi-Dinamo: S njima uvijek napeto, česta su isključenja...
1

HEROJI Ivan Kelava i Sammir zaustavili su Malmö, Luis Ibáñez u posljednjoj je minuti srušio HJK Helsinki, a Ivan Bošnjak bio je junak protiv švedskog Elfsborga

VIDEO

U 92. minuti obranio sam udarac Vinzentsu. A onda je bio korner. Posljednji na utakmici. Rekli smo jedni drugima: ‘Dečki, ajmo još ovo obraniti i prolazimo’. Netko je pucao glavom, lopta je otišla preko gola, a mi prošli Malmö.

To su sjećanja Ivana Kelave, junaka utakmice u Švedskoj kojom je Dinamo izborio Ligu prvaka. Bio je to susret u kojem su završetak dočekali samo oni najčvršćih živaca.

Slično će biti, ako je suditi po prvoj utakmici u Maksimiru, i protiv Moldea. Protiv Skandinavaca nikad nije bilo lako.

Skandi-priča počela je 2004. U Maksimir je dolazio Elfsborg. Protiv čvrste obrane “modri” nisu mogli stvoriti šansu, a kamoli zabiti. I tu je krenula priča o crvenim kartonima protiv Skandinavaca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mijatović je u 51. minuti zaradio isključenje. Bilo je stani-pani. Zabio sam gol, kojeg se sjećam i danas. Nisam u karijeri zabio puno takvih golova, ha, ha... Bila je to eurogolčina. Ma, Dinamo mora proći Molde, jači su, bolji, kao što smo mi bili bolji od Elfsborga - kaže legendarni Ivan Bošnjak.

Na novi Skandi-pohod čekalo se tri godine. Modrić, Mandžukić, Sammir, Vukojević, Etto... Dinamov “dream team” išao je u Norvešku kod Brann Bergena, a kad tamo... Kao i protiv Elfsborga, opet crveni karton. Ovaj put Schildenfeld. Dinamo je izgubio 2-1 i ispao.

- Bili smo puno bolji, imali smo sjajnu momčad. Mislili smo da ćemo s Norvežanima lako, prošlo je kroz glavu ‘daj, kakvi Norvežani’. Onda smo dobili crveni karton, oni su zabili iz penala. Mi smo izjednačili i potom s desetoricom bili bolji. Pritisnuli smo ih, no iz kontre smo primili gol - prisjetio se Etto, jedan od najboljih na toj utakmici.

Nakon polovičnog uspjeha sa Skandinavcima stigao je HJK Helsinki. Na Maksimiru je bilo 30.000 ljudi, a Dinamo se mučio i mučio.

- Nismo ih nikako mogli probiti. To je ta skandinavska ozbiljnost i disciplina. Stadion je već počeo zviždati, igrala se posljednja minuta. Sammir je pucao s desne strane, golman odbio, a ja sam u punom sprintu krenuo s centra, ulovio odbijanac i zabio. Stadion je eksplodirao - kaže Luis Ibáñez.

I onda je uslijedio nezaboravni Malmö. Kao uvijek protiv Skandinavaca, ni ovaj put “modri” nisu izbjegli isključenje. Ovaj put bilo je to djelo Šime Vrsaljka.

- Nikad poslije nisam pogledao tu utakmicu, previše je stresa bilo da bih to još jednom proživio.

Sjećam se svakog detalja, od prve do posljednje minute. Od prve obrane Mehmetiju, zicera Hamadu, primljenog gola, pa do 92. i obrane Vinzentsu. Svi Skandinavci imaju jednu zajedničku stvar. Ne prestaju trčati i ne iskaču iz zacrtanog plana - kaže Ivan Kelava.

Najsvježiji Skandinavac je Aalborg.

Nakon prve utakmice sve je izgledalo lijepo, idilično. No “modri” kao da nisu ništa naučili od putovanja “Skandi-Dinama”. Skandinavci se nikad ne predaju. I, da, sačuvajte se ovaj put crvenih kartona. I to je tradicija “Skandi-Dinama”.

SkanDInamo

  • Kad je Dinamo 2004. igrao protiv Elfsborga, Ante Ćorić imao je tek sedam godina, a Grčka je osvojila Europsko prvenstvo u nogometu.
  • Gordon Schildenfeld je jedini igrač današnjeg Dinama koji je igrao u Bergenu 2007. U 45. minuti napravio je penal i zaradio crveni karton.
  • U Helsinkiju je 2011. Dinamo, valjda prvi put u ‘100 godina’ svjedočio da je momčad protiv njih zabila autogol. Dinamov junak bio je Rafinha.
  • Jedna od najstresnijih Dinamovih utakmica u povijesti. Dok se Dinamo mučio u Malmöu 2011., Marko Pjaca prelazio je iz ZET-a u Lokomotivu.
  • Protiv Aalborga 2014. junak je bio Marcelo Brozović. Tragičar Josip Šimunić. Obojica više nisu u Dinamu. Paolo Machado navijačima je još bio simpatičan.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram