Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

10 svakodnevnih navika koje vam potajno uništavaju kožu

10 svakodnevnih navika koje vam potajno uništavaju kožu
1

Pazite na svoju kožu, kupujete nove kreme i losione, ali ako i dalje stanje nije ništa bolje, možda vas sabotiraju svakodnevne navike koje dugotrajno mogu štetiti koži

VIDEO

10. Obožavate slatko, kavu ili slano - previše?

Ako ni redoviti piling, čišćenje i maske ne pomažu, a koža je i dalje puna prištića, uzrok se možda krije u nepravilnoj prehrani. Pretjerivanje sa šećerom, alkoholom, solju i kofeinom najprije se vidi na licu. Kofein i sol isušuju kožu zbog čega se ona ljušti i sklona je pucanju, a time i borama. 

Alkohol dehidrira kožu i izaziva upalu zbog čega je ona sklona ljuštenju. Ako pijete alkohol valja popiti puno vode kako bi što prije "izašao" iz organizma jer ćete time smanjiti rizik od upale, savjetuje američki dermatolog David Bank. 

Slično vrijedi i za šećer. Hrana s visokim udjelom šećera uništava kolagen, smanjuje elastičnost kože te povećava rizik od preuranjenih bora, piše Allure

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

9. Čistite lice više nego što ono to treba

Čišćenje lice neophodno je za lijepu kožu, ali s time ne treba pretjerivati osobito ako imate suhu kožu. Pretjerano čišćenje skida prirodna ulja s površine koja je hidratiziraju. Suhu i osjetljivu kožu najbolje je prije spavanja očistiti kremastim tonikom ili onim na bazi ulja, a ujutro samo lice isprati vodom. 

Dovoljno je kožu tonikom očistiti samo jednom na dan jer ćete tako zadržati više dobrih ulja, tvrde dermatolozi. 

8. Piling koji imate vam ne odgovara

Pilinzi trebaju biti blagi za kožu, ali ako izazivaju svrbež i crvenilo najbolje ih je zamijeniti. To znači da skidaju prirodna ulja. Primjer takvih pilinga su oni s većim zrncima i sjemenkama koje iritiraju i uzrokuju upale pa se koža ljušti. To najčešće rezultira začepljenim porama, a ne čistom kožom. 

Najbolje je koristiti nježne pilinge s mikrozrncima ili šećerom jednom do dvaput na tjedan ili one na bazi mliječne kiseline i to najviše jednom na tjedan. 

7. Njega prištića "ne radi"

Žene najčešće pretjeruju u istiskivanju, prečestom čišćenju upaljenih područja ili pretjerano dodiruju lice, ističe dermatologinja Jeanette Graff za Allure. 

Neugodne prištiće najbolje će ukloniti tonik na bazi salicilne kiseline s dodatkom soje. Salicilna kiselina potaknut će bržu obnovu kože i ublažiti upale. Najbolje ga je koristiti navečer jer koži ima vremena da se oporavi.  

Jednako učinkovit je i benzoil peroksid koji čisti pore i djeluje antibakterijski. Najbolji izbor je tonik s 2,5 postotnom koncentracijom benzoil peroksida. Sve više od toga izbjegavajte jer može iziritirati kožu, a prištić trajati još duže. 

6. Spavate premalo 

Manje od sedam sati sna čini kožu beživotnom, a bore vidljivijima nego inače. Koža se može oporaviti od povremene besane noći, osobito u mlađim daniama, ali s godinama se proces obnove usporava. Blještavo svjetlo TV ekrana smanjuje razinu melatonina, hormona koji regulira cirkadijalni sustav ili unutrašnji sat. To usporava obnovu stanica kože i pospješuje nastanak bora. Kod nesanice pomaže topla kupka ili tuš koji umiruju tijelo. 

5. Ne odgovaraju vam uvjeti u spavaćoj sobi

Osim sna važno je i na čemu spavate. Sve što imate na licu jastučnica upija, od ulja, mrtvih stanica kože, bakterija i ostataka kreme. Spavanjem sva prljavština ulazi u vaše pore i začepljuje ih pa se jastučnice preporučuje mijenjati svaki tjedan. Najbolji izbor su svilene i satenske jer sprječavaju gužvanje kože, a time i nastanak bora. 

Uz pravi odabir posteljine, u zimskim mjesecima treba pripaziti i na razinu vlažnosti u spavaćoj sobi. Grijanje isušuje kožu pa se preporučuje staviti ovlaživač zraka. 

4. Zaštitni faktor nije u vašoj svakodnevnoj rutini 

Kod nanošenja krema za sunčanje potrebno je dobro ih utrljati kako bi se što prije upili. Pri tom, nemojte zanemariti područja uz kosu, uši te vrat. Upravo na tim područjima sve se češće pojavljuje rak kože, upozoravaju dermatolozi. 

Faktor treba biti minimalno 30 da bi zaštitili svoju kožu, a ako vam je to naporno opskrbite se kremom ili puderom sa zaštitnim faktorom. Da bi spriječili pojavu bora faktor treba nanositi cijele godine na lice i vrat.  

3. Provjera madeža 

Madeže treba provjeriti najmanje jednom na godinu, a ako primjetite i najsitnije promjene u boji ili obliku, obavezno se javite liječniku, savjetuju dermatolozi. Naročito treba pripaziti na područja između prstiju, ispod grudi, na vratu, po ušima, nosu i kapcima. 

Od akni do madeža: 5 znakova da je vrijeme za dermatologa

2. Ne skidate šminku prije spavanja

Ne skinete li šminku prije spavanja potaknut ćete začepljenje pora, iritaciju kože i očiju, pa čak i upalu kože. U situacijama kada nemate vremena za to, poput onih nakon noćnog izlaska, držite na noćnom ormariću vlažne maramice za skidanje šminke. S njima ćete u par poteza skinuti sav makeup. Najbolji izbor su one bez alkohola i mirisa jer ne isušuju i nadražuju kožu. 

1. Pušite

Pušenje čini kožu žućkastom te smanjuje njezinu elastičnost uslijed smanjenja kolagena. No dobra vijest je da se lice popravlja već dva tjedna nakon prestanka pušenja, ističu liječnici. Poboljšava se struktura kože, a vraća se i njezin prirodni sjaj. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise