Obavijesti

Lifestyle

Komentari 37

Borovnice, rajčice, crno vino i bijeli čaj zaustavljaju starenje

Borovnice, rajčice, crno vino i bijeli čaj zaustavljaju starenje
1

Izbacite šećer iz doručka, jedite namirnice bogate antioksidansima poput borovnica i acai bobica, birajte hranu s vlaknima, pijte bijeli čaj te pazite kako njegujete lice

VIDEO

Smanjite unos šećera tijekom doručka jer ćete tako spriječiti oštećenje tkiva, kaže dr. Oz te objašnjava da kombinacija šećera i proteina smanjuje elastičnost u tijelu, a manjak elastičnosti u koži izaziva bore. 

Zato ujutro radije jedite običan jogurt umjesto zaslađenih voćnih te izbjegavajte kečap ako doručkujete jaja. Izaberite radije ljuti umak srirachu (pravi se od čili paste, octa, češnjaka, šećera i soli) jer potiče metabolizam. U podne uz obrok jedite salatu od papaje, kupina i muškatnog oraščića jer ima anti-age učinak. Tijekom dana dr. Oz obvezno preporučuje da ustanete deset minuta i prošećete jer tako izbjegavate “umaranje” stanica i prerano starenje. Kako biste izgledali mladoliko i spriječili demenciju, slavni doktor ističe kako je najvažnije dobro se naspavati. 

No godine ćete najbolje “skinuti” i biti zdraviji ako u prehranu uvrstite Ozove supermoćne namirnice koje sprečavaju starenje. Na prvome mjestu su one bogate antioksidansima, koji sprečavaju štetu izazvanu oksidacijom. Dr. Oz osobito preporučuje borovnice. Sva tamna hrana sadrži zaštitne antioksidanse, a borovnice su vodeća namirnica. I rajčice, slatki krumpir i brokula odlični su u sprečavanju starenja. Kad jedete rajčice, malo ih zagrijte i polijte uljem jer ćete tako lakše apsorbirati likopen, savjetuje slavni doktor i otkriva da je likopen, osim za kožu, dobar i za srce. Anti-age bomba krije se u acai bobicama koje imaju dvostruko više antioksidansa od borovnica pa su odlična alternativa, govori dr. Oz. Kako biste polučili maksimalan učinak u održavanju mladolikog izgleda, omiljeni TV doktor preporučuje pet porcija namirnica bogatih antioksidansima na dan. A od pića slavni doktor ističe ljekoviti napitak koji se koristi od davnina - bijeli čaj. On sprečava aktivnosti enzima koji razbijaju elastin i kolagen te tako sprečava nastanak bora. Osim toga, bijeli čaj sprečava reumatoidni artritis te neke vrste raka, otkriva dr. Oz.

Jedan od načina da ostanete mladoliki i zdravi je da unosite prehranom što više vlakana, otkriva dr. Oz. Zato jedite puno voća, povrća, cjelovitih žitarica, graha i smeđe riže. Dr. Oz i Oprah obožavaju zob koja se kuha 15-20 minuta dulje od kaše jer je bogatija vlaknima. Također, Oz upozorava i na najčešće svakodnevne pogreške zbog kojih izgledate starije. Prva i najveća je kad previše perete lice. To isušuje kožu pa izgledate starije i umornije. Čistite lice jedanput na dan tako da ga navlažite mlakom vodom, perite sredstvom za čišćenje minutu, isperite i istapkajte ručnikom, savjetuje dr. Oz. Uz redovito vježbanje pronađite i životnu strast koja ima važnu ulogu u održavanju mladolikosti, kaže dr. Oz.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U dvadesetima se posvetite jačanju kostiju kalcijem

Pravo je vrijeme da poboljšate zdravlje kostiju i spriječite osteoporozu tako što ćete jesti hranu bogatu kalcijem poput špinata, narančina soka, mliječnih proizvoda i ribe. Potrudite se da unesete svaki dan 1000 mg kalcija.

U tridesetima zaštitite kožu od štetnih vanjskih utjecaja

Zaštitite kožu obilno i redovito nanoseći kremu za sunčanje bez obzira na doba godine. Rabite proizvode koji sadrže retinole i alfa-hidroksilnu kiselinu. Potrudite se da kreme za lice, ali i tijelo imaju barem faktor 50 ako želite najbolju zaštitu i lijepu kožu u kasnijem desetljeću.

U četrdesetima se radi na snazi

U ovom desetljeću metabolizam se usporava pa biste mogli primijetiti gubitak mišićne mase. Ostanite snažni izvodeći vježbe snage uz tri serije po deset čučnjeva na dan i pokoji sklek.

U pedesetima se družite s prijateljima, ali i vodite ljubav

Druženje je ključno za vaše zdravlje, a ljudi koji imaju snažna prijateljstva su zdraviji, pokazale su brojne studije. Zato nazovite prijatelje svaki dan, vježbajte ili šećite s njim. Ne zaboravite ni na seks. On ima brojne pozitivne učinke na zdravlje, a i sagorijeva kalorije.

U šezdesetima se naspavajte

Iako umirovljenje djeluje oslobađajuće, budite i dalje aktivni svaki dan te se budite u isto vrijeme kako biste se lakše naspavali. Sedam, osam sati sna je dovoljno.

Ostanite fleksibilni i u sedamdesetima

Vježbanje u sedamdesetima i osamdesetima jednako je važno kao i u dvadesetima. Tai chi je idealan za zglobove i održavanje ravnoteže, što može spriječiti nezgodne padove. Dvadeset minuta na dan je dovoljno, kaže dr. Oz.

  • Zeleni čaj: Moćni antioksidansi iz čaja sprečavaju prerano starenje, a dr. Oz preporučuje četiri šalice na dan.
  • Crno vino: Polifenoli iz vina ili soka od grožđa održavaju kožu elastičnom, a čaša vina na dan je dovoljna.
  • CimetSmanjuje razinu šećera u krvi i kolesterol, a pomaže i kod bolova u zglobovima. 
  • Chia sjemenke: Odlične su za njegu kože jer su bogate omega-3 kiselinama i vlaknima.
  • Maslinovo uljeJedna, dvije žlice na dan u salati dovoljne su jer usporavaju stanično starenje. Ne pržite hranu u njemu jer tako gubite njegove blagotvorne učinke, napominje dr. Oz.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje