Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Laneno ulje usporava starenje kože, a avokado vraća mekoću

Laneno ulje usporava starenje kože, a avokado vraća mekoću
1

Meka koža i zimi: Noćna krema danju te domaće maske koje sadrže prirodna uljima avokada i badema ublažavaju česte zimske probleme sa suhom kožom

VIDEO

Hladno, vjetrovito vrijeme i centralno grijanje glavni su krivci za zimsku suhoću kože. Onima koji tijekom cijele godine imaju suhu kožu stanje se može dodatno pogoršati. Osim što izgleda suho, prhuta se ili je gruba na dodir, a stanje je najkritičnije na rukama i potkoljenicama. Iako najčešće nije riječ o ozbiljnom zdravstvenom problemu, suha koža može izgledati ružno, neugodno zatezati ili izazvati preuranjenu pojavu sitnih bora, a zbog izmjene hladnoće na otvorenom i suhog zraka u zatvorenim prostorima može se pojaviti suhoća, crvenilo ili zimski svrbež. 

Drugi razlog isušivanja je starenje, odnosno gubitak elastina. U muškaraca to nije toliko izraženo, a većina žena nakon menopauze ima suhu kožu pa povremeno treba promijeniti kozmetička sredstva kako bi ona bila prilagođena trenutačnom stanju kože.

Krema koja je savršeno funkcionirala cijelog ljeta zimi najčešće nije dovoljna. Ona ne treba biti preskupa, ali bi trebala biti prilagođena vašem tipu kože. Najsigurnije je posavjetovati se s dermatologom, no katkad je dovoljno posegnuti za malo masnijom kremom. 

Birajte one koje sadrže ulja koja ne začepljuju pore, primjerice, ulje avokada, badema i jaglaca ili mineralno ulje. Noćne kreme možete nanijeti na kožu i danju jer su malo masnije, a hranjive i posve prirodne maske možete pripremiti i sami.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Oblog od gospine trave za ispucanu i suhu kožu

Pripremite dvije žlice ulja gospine trave i žumanjak. Ulje gospine trave umiješajte električnim mikserom kap po kap u žumanjak. Miješajte dok ne dobijete čvrstu smjesu. Nanesite na lice ili tijelo, ostavite da djeluje 30 minuta i dobro isperite mlakom vodom.

Pakung od kikirikija za suhu kožu na licu

Pripremite dvije žlice ulja od kikirikija, 1 žumanjak i 1/2 žličice meda. Ulje umiješajte električnim mikserom kap po kap u žumanjak. Dodajte limunov sok i med. Kistom nanesite na kožu i ostavite da djeluje 30 minuta. Skinite toplom i vlažnom krpom.

Maska od svježeg sira i peršina

Pripremite dvije žlice meda, žlicu svježeg sira i svežanj peršina. Tekući med pomiješajte sa sirom. Peršin nasjeckajte što sitnije (ili usitnite štapnim mikserom) te umiješajte u smjesu sira i meda. Masku nanesite na lice, ostavite da djeluje 25 minuta, a potom isperite s puno tople vode.

Laneno ulje i riba usporavaju starenje

Kožu je važno ovlaživati i iznutra - pijete li premalo vode, možete dehidrirati, što pogoršava probleme sa suhom kožom.Ipak, ako već pijete dovoljno vode, dodatne količine neće vam pomoći da ovlažite kožu. Mnogo korisnija je hrana bogata omega-3 masnim kiselinama kao što su sjemenke lana, orasi te masna riba poput tune, lososa, sardina i skuša. 

Osim toga, omega-3 masne kiseline mogu olakšati problem ekcema, crvenog osipa na koži koji izaziva svrbež. Kako biste vidjeli rezultate, potrebno je svakog dana uzimati od 500 do 1000 miligrama pročišćenoga ribljeg ulja u tabletama, a vegetarijancima se preporučuju dodaci prehrani od lanenog ulja. Uzimajte vitamine skupine B te što više žutog i narančastog povrća. 

Ponekad je za suhoću kriv i nedostatak minerala cinka, koji ima ključnu ulogu u zacjeljivanju kože. Bogati izvori cinka su prije svega orašasti plodovi i razne sjemenke (orah, bučine sjemenke), pivski kvasac te integralne žitarice, najviše zob. Klonite se duhanskog dima jer nikotin sužava krvne žile, uključujući i sitne kapilare koje koži donose hranu i kisik, pa koža postaje suha. Alkohol i kofein također mogu vidljivo isušiti kožu, ali i potaknuti stvaranje bora te postarati prije vremena,

Jednako pomno treba paziti i što nanosite na kožu. Kozmetički proizvodi koji sadrže dodane mirise i lauril-sulfate mogu iritirati suhu kožu, pa provjerite sastav svih kozmetičkih proizvoda koje rabite. Zimi izbjegavajte jake pilinge, maske, tonike s alkoholom i astringente koji mogu ukloniti prirodne masnoće s kože. 

Birajte blaga sredstva za čišćenje bez alkohola i rabite ih rjeđe. S pilingom, uklanjanjem mrtvih stanica kože, ne valja pretjerivati, osobito zimi. Ako baš želite napraviti piling, odlučite se za blagu, domaću varijantu. Kukuruznu krupicu pomiješajte s maslinovim uljem i medom, a kupujete li piling, birajte onaj sa sitnim zrncima. Sredstva za čišćenje lica na suhu je kožu dovoljno nanositi samo navečer, a ujutro je dovoljno pranje hladnom vodom. Stopala njegujte kremama koje imaju vazelin ili glicerin - osvježavajuće kreme s metvicom dobre su ljeti, no zimi više štete nego koriste jer isušuju kožu.

Maske od meda dobre su za osjetljivu kožu

Pomiješajte žličicu meda sa žličicom vrhnja. Namažite kožu, ostavite pola sata i isperite. Umjesto vrhnja možete upotrijebiti i maslinovo ulje. Bogat vitaminima, mineralima i bjelančevinama, med je prokušano sredstvo za njegu kože. Ne sadrži dodatke i konzervanse, a ne izaziva ni iritacije, tako da je prikladan i za najosjetljiviju kožu.

Krema od bijelog sljeza i meda priprema se lako

Stavite 30 g sljezova korijena u 80 ml hladne vode i držite dva sata da nabubri. Kuhajte pet minuta na laganoj vatri pazeći da voda ne proključa. Ohladite, ocijedite i u čaju otopite 20 g meda. Pomiješajte s 100 g dječje kreme ili temeljne kreme bez mirisa te spremite u posudice.

Maslinovo ulje svestrano je sredstvo za kožu

Maslinovim uljem možete namazati ispucane usnice - to će im pomoći da se oporave i spriječiti daljnja oštećenja. Prije spavanja maslinovim uljem možete namazati stopala, a onda obuti pamučne čarape.

Domaće mlijeko za čišćenje lica od kamilice i mlijeka

Pripremite 1/2 šalice punomasnog mlijeka i dvije žlice suhih cvjetova kamilice. Zagrijavajte mlijeko i cvjetove na pari 30 minuta pazeći da ne prokuha. Ostavite da stoji dva sata i procijedite. Držite u hladnjaku i upotrijebite u roku od tjedan dana. Prije spavanja nanesite na lice i uklonite vlažnom vatom.

Biljne maske toniziraju suhu i osjetljivu kožu

Za suhu kožu prikladni su bijeli sljez, peršin, kiselica, cvjetovi bazge, kamilica i gavez. Uzmite dvije šake svježe biljke ili tri žlice sušenih (omekšanih stajanjem u prokuhanoj vodi preko noći). Dodajte dvije žlice destilirane ili mineralne vode i izmiksajte. Želite li je zgusnuti, dodajte malo mljevenih badema. Na licu držite pola sata.

Bez isušivanja

Ovlaživač zraka dragocjena je pomoć kod suhe kože. Stavite ga u prostoriju gdje najčešće boravite ili kraj kreveta.

Ovlaživač uvijek mora biti čist kako se u njemu ne bi nakupljale bakterije i gljivice. Centralno grijanje može smanjiti razinu vlažnosti unutar kuće na deset posto ili manje, a 30-40 posto najbliže je idealnoj vlažnosti. Zato ne pretjerujte s grijanjem prostorija - nekoliko stupnjeva niža temperatura zdravija je za kožu.

Na isušivanje su osobito osjetljive ruke. Zaštitite ih rukavicama kad izlazite, ali i dok radite kućanske poslove. Ako vam je koža vrlo osjetljiva, ispod vunenih rukavica odjenite tanke pamučne. Nikad ne nosite mokre rukavice i čarape jer tako možete oštetiti kožu. Koži ruku također pomaže maska od avokada i mlijeka - jednostavno zgnječite avokado vilicom i dodajte malo mlijeka da dobijete gustu masu. Nanesite na obje ruke i ostavite da djeluje 15 minuta. Potom ruke operite, osušite i namažite kremom.

Grožđana mast protiv ispucanih usnica

Pripremite 10 g pčelinjeg voska, 30 ml ulja jojobe i žlicu meda. U posudi nad parom zagrijavajte 10 g pčelinjeg voska i 30 ml ulja jojobe dok ne dobijete rastopljenu masu. Zagrijte i žlicu meda, dodajte u mješavinu voska i ulja te miješajte dok se ne ohladi.

Mlijeko za čišćenje lica od badema i avokada

Zagrijte 100 ml ružine vodice i u njoj otopite žlicu meda, 20 g mlijeka u prahu te ulijte po 20 ml bademova i avokadova ulja. Prelijte u tamnu bocu i protresite. Čuvajte u hladnjaku. Ujutro i navečer masirajte lice, vrat i dekolte pa uklonite vlažnom vatom.

Zob u najlonki sprečava pucanje kože

Kupanje u vrućoj vodi uklanja prirodnu zaštitu kože, ističu dermatolozi.

Najbolje je da voda za kupanje bude topla, a možete joj dodati malo sode bikarbone ili zobene pahuljice što sprečava zimski svrbež. Zobene pahuljice najbolje je staviti u najlonku i zavezati preko pipe u kadi tako da voda teče kroz pahuljice dok se kad puni. Osim što njeguje suhu kožu, zob pomaže i protiv drugih kožnih problema kao što je ispucana koža ili ekcem. Druga mogućnost je da u kadu dodate malo eteričnih ulja. Za raspucanu kožu najprikladniji su pačuli, kamilica, pelargonija i ruža, a protiv zimskog svrbeža kamilica i cedrovina. Budući da nisu topiva u vodi, prije kupanja ih pomiješajte s malo soli, sode bikarbone ili vrhnja. 

Ako se radije tuširate, sapun ili gel nanosite samo na lice, ispod ruku, na stopala i prepone. Ostatku tijela bit će dovoljno ispiranje vodom. Važno je i koji sapun odaberete. Antibakterijski sapuni uklanjaju prirodna zaštitna ulja s kože, stoga mogu pogoršati problem suhe kože, a većina sapuna je lužinata pa koje djeluju nadražujuće. Radije iskušajte blage dječje sapune i gelove ili birajte sapune koji sadrže i imaju neutralnu pH vrijednost.

Ulje za tijelo s klinčićem i bosiljkom

Pripremite 1 klinčić, 20 g bosiljka i, 100 ml bademova ulja. Klinčić zgnječite i stavite s bosiljkom u bocu pa prelijte uljima. Čvrsto zatvorite te čuvajte dva tjedna na toplom i tamnome mjestu. Redovito protresite. Ocijedite kroz gazu postavljenu u cjedilo. Ulijte u tamnu bocu i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Bademovo mlijeko za kupanje

Pripremite 2 žlice mljevenih badema, 200 ml punomasnog mlijeka i 15 ml bademova ulja. Pomiješajte dobro samljevene bademe s mlijekom i uljem, a potom mješavinu izlijte izravno u kadu. Po mogućnosti vodu “izmućkajte” tušem.

Sezamovo ulje za intenzivnu njegu

Pripremite 50 ml sezamova ulja, 25 ml ricinusova ulja, 10 ml ulja od pšeničnih klica i nekoliko kapi eteričnog ulja (lavande, ruže, kamilice ili sandalovine). Sva ulja dobro promiješajte i prelijte u tamne boce. Nakon svakoga kupanja ili tuširanja umasirajte ulje u suhu ili još lagano vlažnu kožu.

Hranjiva krema za ruke od sjemenki lana

Zagrijte 600 ml vode i u nju stavite tri žlice sjemenki lana. Ostavite preko noći pa procijedite. Dodajte 600 ml jabučnog octa i 60 g glicerina. Sve zakuhajte, skinite sa štednjaka i tucite minutu mutilicom za snijeg. Prelijte u posudu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara