Obavijesti

Lifestyle

Komentari 35

Male bakine i mamine beauty tajne za lijepo lice, kosu i tijelo

Male bakine i mamine beauty tajne za lijepo lice, kosu i tijelo
1

24 najbolja recepta: Želite li osvježiti lice, ublažiti bore, napraviti parfem ili kosi vratiti sjaj, ne morate kupovati skupe preparate, samo zavirite u stare recepte

VIDEO

Ako mislite da je starim bakinim receptima za njegu kose i kože odavno prošao rok - varate se. Upravo su ti dugočuvani recepti i danas ugrađeni u brojne suvremene kozmetičke preparate. No u tvorničkim su proizvodima biljke, koje su bile osnova prirodne kozmetike, uglavnom zamijenjene kemikalijama te su im dodane umjetne boje, mirisi i štetni konzervansi.Stoga želite li kožu i kosu razmaziti potpuno prirodnim preparatima, isprobajte bakine recepe, za koje su vam uglavnom dovoljni voće, povrće, mliječni proizvodi i začini koje već imate u kuhinji ili smočnici. 

Sretne žene su najljepše žene, Audrey Hepburn

Jedan od najpopularnijih recepata koji se već desetljećima prenosi s koljena na koljeno je maska za lice od bademova ulja i meda. Bake su znale kako ova maska pomaže koži da prodiše vraćajući joj blistavi sjaj. Pomiješajte žlicu bademova ulja i pola žlice meda te nanesite na lice i nakon 20 minuta isperite mlakom vodom.

Ujutro i navečer koži podarim samo malo hidratantne kreme, Marilyn Monroe

Pobornici prirodne kozmetike tvrde da ćete, primjenjujete li prirodnu kozmetiku redovito, za samo nekoliko tjedana zamijetiti drastičnu promjenu na koži i kosi. Napominju da i prirodni preparati mogu nadražiti kožu. Zato se preporučuje malu količinu pripravka nanijeti na unutarnji pregib lakta te prekriiti flasterom. Nakon 24 sata pogledajte ima li neželjenih reakcija, crvenila ili iritacije. 

Pire od jabuka za svježe lice

Ujutro “probudite” lice maskom od zobi nakon koje će koža biti svilenkasto glatka. Šaku zobenih pahuljica pomiješajte s vodom u finu pastu. Nanesite masku na lice i vrat. Kad se osuši, isperite sirutkom, a potom vodom te osušite mekim ručnikom.

Za noć napravite mješavinu meda i glicerina. Utrljajte je na lice te nakon nekoliko minuta višak nježno obrišite mekom krpom. Jedanput na tjedan osvježite lice maskom od jabuka. Pireu od jabuka dodajte žličicu meda, dobro izmiješajte te nanesite masku na lice i vrat. Nakon pola sata isperite sirutkom ili hladnim mlijekom. Ako su se na vašem licu pojavile prve bore, svaki dan na kritična mjesta nanesite ječmenu vodu te malo balzama. 

Za blistavu kožu u kupku dodam samo malo maslinova ulja, Sophia Loren

Borite li se sa suhom kožom ruku, najprije ih istrljajte vlažnom kuhinjskom solju. Zatim u staklenci pomiješajte pola šalice glicerina, pola šalice ružine vode i četvrt šalice hamamelisa. Ruke namačite u mlakoj vodi pa namažite spomenutom smjesom. Da bi kosa zablistala punim sjajem, u zadnju vodu za ispiranje dodajte malo octa ili čaj od čička, koprive, peršinovih grančica ili kadulje. 

Blistavo lice uz med i mlijeko

Pomiješajte med i sok od rajčice te nanesite smjesu na lice i vrat pa isperite nakon 15 minuta. Ili pomiješajte u jednakim omjerima med, mlijeko, jogurt i mljeveni sezam te nanesite na kožu.

Kurkuma za njegovano područje pazuha

Ako vam je koža ispod pazuha potamnila zbog uporabe krema za depilaciju, namažite je mješavinom soka od krastavca, kurkume i limunova soka te ponavljajte svaki dan dok koža ne posvijetli.

Bademovo ulje za sjajnu kosu

U vlasište utrljajte mješavinu bademova i maslinova ulja te ostavite da djeluje 15 minuta pa potom operite kosu. Redovitom primjenom mješavine ulja opadanje kose će se uvelike smanjiti.

Maske za blistavu, meku i glatku kožu

Umutite bjelanjak te ga pomiješajte s mlijekom u prahu i sokom od krastavca. Ili pomiješajte sok od rajčice i vrhnje pa utrljajte smjesu u lice. Tretman za gipku kožu ponavljajte nekoliko dana.

Maska od piskavice briše bore i akne

Ljekovita biljka piskavica blagotvorno djeluje na kožu sklonu bubuljicama i miteserima, ali i na suhu kožu sprečavajući ranu pojavu bora. Od listova napravite glatku pastu te je svaku večer nanesite na kožu i ujutro operite lice toplom vodom.

Maska od badema žednoj će koži vratiti vlagu i izgubljeni sjaj

Sameljite 4-5 većih badema te nježno, bez struganja po koži, nanesite pastu na lice. To je prirodna maska protiv isušivanja koja koži brzo vraća izgubljenu vlagu.

Mješavina čajevca i limuna protiv ispadanja kose

Lišće čajevca prokuhajte u vodi te procijedite čaj i dodajte mu malo soka od limuna. Tekućinom operite kosu pa je potom dobro isperite. Ispadanje će se smanjiti, a kosa će biti meka i sjajna.

Bjelanjak protiv bora oko očiju

Ako vas muče sitne bore oko očiju, nanesite na to područje bjelanjak. Kad se osuši, isperite ga hladnom vodom. Tretman ponavljajte redovito i uvjerit ćete se da je ovaj prirodni lijek protiv bora oko očiju efikasan.

Maska od jagoda za suhu kožu

Pomiješajte pet zrelih jagoda, 2 žličice masnog vrhnja i 2 žličice organskog meda. Glatku smjesu nanesite na čisto lice te ostavite da djeluje 15 minuta. Nježno obrišite masku, isperite lice toplom vodom te tapkanjem osušite kožu.

Maska protiv prhuti koja kosi vraća vlažnost i sjaj

Pomiješajte jaje i šalicu jogurta. U mješavinu iscijedite jedan limun te sve dobro izmiješajte i nanesite na kosu. Ostavite da djeluje 45 minuta te isperite. Maska pomaže kod problema s prhuti i smiruje nadraženu kožu vlasišta.

Regenerator za kosu od jaja ili mješavine ulja

Dobro umutite jaja, pjenu nanesite na kosu i ostavite da djeluje od 15 do 20 minuta te potom isperite kosu mlakom vodom. Za suhu kosu napravite uljni pakung. Pomiješajte bademovo, kokosovo, sezamovo i avokadovo ulje te žlicu meda. Nanesite na kosu i zamotajte je ručnikom te nakon jednog sata isperite.

Zaustavite ispadanje kose iznutra

Pijte što više napitaka bogatih biotinom. Zgnječite bananu pa pire izmiješajte s medom, jogurtom i nemasnim mlijekom te napitak pijte svaki dan nekoliko tjedana.

Instant-recept protiv tamnih podočnjaka

Pomiješajte limunov sok i sok od rajčice te nanesite mješavinu na područje oko očiju. Pomoći će i blazinice namočene u hladno mlijeko, vrećice čaja koje ste prethodno na tri minute stavili u zamrzivač ili hladne ploške svježega krastavca.

Cimet za punije i sočne usne

Cimet je sjajan za njegu usana. Pomiješajte ga s s omiljenim sjajilom i dobit ćete prirodno sredstvo koje će usne učiniti punijima. Usne će i bez ruža imati lijepu ružičastu boju ako ih navečer prije spavanja premažete sokom od cikle ili ih izmasirate mješavinom od žlice hladnog mlijeka i prstohvata praha kurkume. Mješavina od mljevenih ružinih latica i maslaca spriječit će isušivanje usana.

Osvježavajući tonik od limuna i mineralne vode

Iscijedite jedan limun te soku dodajte istu količinu mineralne vode. Jastučićem vate nježno nanesite tekućinu na lice izbjegavajući zonu oko očiju. Ostavite da djeluje od pet pet do deset minuta te isperite mlakom vodom i koža će biti vidno osvježena.

Uljni balzam liječi ispucane usne

Pomiješajte kokosovo ulje i bademovo ulje u jednakom omjeru. Prije spavanja nanesite sloj uljnog balzama na usne te ostavite da djeluje preko noći. Tretman ponavljajte svako večer dva tjedna. Napukla usna brzo će zacijeliti uz mješavinu kurkume, muškatnog oraščića i maslaca u jednakom omjeru.

Piling od zobenih pahuljica za masnu i problematičnu kožu

U šalicu za kavu stavite žlicu zobenih pahuljica te dolijte malo vrele vode ili mlijeka da ih prekrije. Ostavite deset minuta da se ohladi te upotrijebite zobenu pastu za nježno čišćenje i piling kože.

Kriške krumpira ublažavaju tamne podočnjake

Tamne podočnjake ispod očiju smanjite pomoću krumpira. Sirovi krumpir dobro operite te ga ogulite. Izrežite dvije ploške krumpira i stavite ih ispod očiju. Držite barem 15-ak minuta - natečenost će se smanjiti, a tamni će podočnjaci izblijedjeti.

Tonik od češnjaka pospješuje rast kose

Ima protuupalna svojstva te pomaže kod začepljenih folikula, omogućuje vlasištu da diše, što pospješuje rast kose. Nasjeckajte češanj češnjaka te dodajte trećinu šalice ulja jojobe ili maslinova ulja. Vatom utapkajte mješavinu po cijelom vlasištu i ostavite da djeluje 20 minuta.

Prirodno potamnite sijede tinkturom od kamilice

U litru vode stavite 30 grama kamilice ili kadulje te kuhajte 20 minuta. Tim čajem isperite kosu te je počešljajte četkom umočenom u jak čaj od kamilice ili kadulje.

Maska od avokada dubinski hrani kosu

Zgnječite avokado i utrljajte masku u vlasište. Ulje avokada prodire u vlasi bolje od svih ostalih ulja te dubinski hrani kosu, a uz to je štiti od sunca, kemikalija i zagađenja iz zraka.

Domaći piling s dodatkom šećera ili morske soli

Grubu kožu omekšajte tako da gelu za tuširanje dodate malo šećera. Djelovat će kao piling te će pospješiti cirkulaciju. Rezultat će biti još bolji dodate li gelu i malo mljevene kave. Masaža morskom solju pomoći će tijelu da izbaci toksine.

Napravite parfem od ružinih latica ili omiljenog cvijeća

Napunite staklenku prešanim laticama ruže ili drugog cvijeća slatkastog mirisa. Dolijte potom glicerin do vrha staklenke te je dobro zatvorite. Nakon tri tjedna parfem je spreman za uporabu te ga prelijte u bočicu s raspršivačem.

Nipošto ne zaboravite na moć vazelina

Sprečava infekcije, uklanja nečistoću, višak masnoće te šminke. Također, vazelin liječi i prevenira nastanak akni. Ako imate masnu kožu nanesite ga jedanput na dan, a normalnu do suhu kožu možete njegovati vazelinom do triput na tjedan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku