Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Mitovi i istine o kosi i licu: Može li se posijediti od stresa?

Mitovi i istine o kosi i licu: Može li se posijediti od stresa?
1

Brijanje ne pospješuje rast dlaka već se one samo čine "jače" zbog odrezanih vrhova, zubi se peru pola sata nakon jela, a akne se ne dobivaju zbog čokolade

VIDEO

Ako vam je baka govorila da redovito umivate lice jer ćete u protivnom dobiti prištiće, bila je u pravu. Prljavština na koži začepljuje pore, što olakšava stvaranje mitesera i upalnih procesa poput prištića. No prečesto pranje lica također nije dobro, jer se koža tako suši i gubi svoju prirodnu vlažnost, a zbog iritacije će lučiti još više masnoće pa može postati sjajna i crvena. Najbolja je mjera svakodnevno blago pranje lica, a agresivni pilinzi i sredstva za čišćenje trebala bi se koristiti najviše dva puta tjedno, savjetuju dermatolozi.

Šampon protiv peruti rješava problem

Specijalizirani šamponi protiv prhuti učinkovito će pomoći u suzbijanju bijelih ljuskica. No kod kronične prhuti standardni šamponi uzrokovat će isušivanje vlasišta koje će samo pogoršati problem, pa je potrebno potražiti liječničku pomoć uz koju ćete moći analizirati je li se problem s prhuti javio npr. zbog nedostatka B vitamina.

Kosa sjedi zbog stresa

Stres doista potiče proizvodnju slobodnih radikala, koji utječu na melanin, zadužen za boju kose. No posijediti se ipak ne može preko noći, a stres će samo ubrzati neizbježan prirodni proces.

Pranje zubi nakon jela

Pranje zubi odmah nakon jela nije tako dobra ideja kao što se često smatra, osobito nakon kisele hrane i pića, jer može prouzročiti eroziju cakline. To je razlog zašto većina stomatologa smatra kako je za pranje zubi najbolje pričekati barem 30 minuta nakon jela.

Nošenje kape potiče ispadanje kose

Osim ako kapa nije toliko uska da se urezuje u glavu i ostavlja crvene tragove zbog prekida cirkulacije, nošenje kape ni na koji način ne utječe na ispadanje kose. Ćelavljenje je genetički uvjetovano i za njega nema drugog krivca.

Akne nastaju zbog previše čokolade

Liječnici tvrde kako čokolada nema veze s nastankom akni i nečistim tenom, a većina tipova akni uopće nisu povezana s prehranom, već neravnotežom hormona.

Nakon brijanja dlake rastu deblje i gušće

Dlakavost je također uvjetovana genetikom, a ne brijanjem. Tako brijanje u tinejdžerskim godinama nije uzrokovalo pojavu više dlaka, a nakon brijanja se dlake čine "jačima" jer su im vrhovi odrezani, pa su oštrije.

Frizeru se ne ide za vrijeme menstruacije

Bilo da idete frizeru zbog šišanja, bojenja kose ili minivala, činjenica da imate menstruaciju nema nikakvog utjecaja na to kako će vaša kosa izgledati. Vjerovanje da je bolje ne uređivati kosu tijekom trajanja ciklusa potječe iz vremena dok nije bilo grijanih prostorija i sličnih razloga, no za ovu tvrdnju ne postoje znanstveni dokazi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku