Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Ulje jojobe i avokada te aloe vera za blistavu kožu i po ljeti

Ulje jojobe i avokada te aloe vera za blistavu kožu i po ljeti
1

Sunce dodatno izlučuje sebum pa će to suhoj koži odgovarati. Kožu ljeti ne smijemo pretjerano čistiti sapunima i pilinzima kako je ne biste dodatno stanjili

VIDEO

Naša koža ima dvije prirodne zaštite od sunca. Prva je da stvara prirodnu zaštitu - pigment, a druga je lagano zadebljanje kože, objašnjava dermatologinja Ivana Nobilo.

No iako ima prirodnu zaštitu, to ne znači da joj je to dovoljno. Ljeti najčešće izgledamo i osjećamo se bolje, ali istodobno ispucana koža, pretjerano lučenje sebuma i izbijanje akni te prhutanje kože tamna su strana pretjeranog izlaganja suncu.

- U najvećem broju slučajeva na suncu se smiruje masna koža, kao i neki slučajevi seboreičnog dermatitisa, ali nekima s masnom kožom žlijezde lojnice se još više aktiviraju - govori Nobilo i dodaje da je u tom slučaju najbolje rabiti preparate s malom količinom salicilne kiseline poput emulzija za masnu kožu i SOS stikova koje nanosimo na prištić.

Bez odgovarajuće hidratacije naša koža pati pa je potrebno osim ispijanja do dvije litre vode na dan pronaći i odgovarajuću kremu za svoj tip kože.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Za jako suhu kožu rabite hranjive masnije kreme s obveznim zaštitnim faktorom, a masnoj koži s proširenim porama primjerenije su lagane emulzije koje sadrže sastojke koji kontroliraju pretjerano lučenje sebuma - objašnjava dermatologinja te dodaje da se danas na tržištu mogu pronaći i preparati u spreju koji su idealni za one koji imaju upalne procese na leđima ili ramenima.

Idealni preparati za svoj tip kože mogu se pronaći i među eteričnim uljima.

- Za suhu kožu u bočicu od 50 ml stavite 30 ml maslinova ulja i 20 ml hidrolata od lavande te dodajte 5 kapi eteričnog ulja prave lavande, a za masnu kožu umjesto maslinova ulja rabite ulje jojobe ili avokada te umjesto ulja lavande dodajte pet kapi smilja - savjetuje aromaterapeutkinja Anamarija Pažin Morović.

Ono što nikako ne smijemo raditi ljeti je “kopati” po koži i upotrebljavati agresivne tehnike.

- Ljeti nikako ne smijemo raditi laserske tretmane niti kemijske pilinge - upozorava dermatologinja Nobilo i dodaje da treba izbjegavati i istiskivanje prištića.

- Akne treba stručno otvarati, a ni u kom slučaju ih gnječiti jer se tada najčešće probuši ovojnica i nečistoća se širi te se stvara upala koja će biti dugotrajnija. Jedan od načina održavanja kože lijepom i blistavom je i redovito korištenje pilinga.

- S mehaničkim pilinzima, tzv. scrubs, koje možemo pronaći u ljekarnama i drogerijama ne treba pretjerivati - upozorava Nobilo.

Dovoljno je, smata Nobilo, od dva do četiri puta na mjesec lice očistiti nježnim pilingom od ostataka krema i nečistoća koje se zadržavaju u porama kože.

- Pilinzi tijela su jako popularni u ljeto kad baš i ne bi trebali. Česti pilinzi skidaju hidrolipidni sloj kože koji nas štiti pa bi piling cijelog tijela trebali ograničiti na jedanput na mjesec - objašnjava aromaterapeutkinja Pažin Morović. 

Ljeti je naša koža blistava i preplanula, no zbog pretjeranog izlaganja suncu i visokim temperaturama moramo je adekvatno zaštititi. Biljna ulja s prirodnim zaštitnim faktorom štite kožu lica i tijela, ali i kosu od negativnih sunčevih zračenja, no s njima moramo postupati vrlo oprezno.

- Hladno prešano ulje od čileanske maline i čileanskog lješnjaka imaju zaštitni faktor do oko 20. No ta ulja nisu za prženje na suncu, nego se koriste ujutro ili predvečer jer nemaju sintetske blokatore UVA I UVB zraka - objašnjava Pažin Morović te dodaje da ulje čileanske maline i lješnjaka možemo umiješati u shea butter koji ima jedinstvenu zaštitu od UVA I UVB zraka sa zaštitnim faktorom 6. 

- Mješavina je idealna za sve tipove kože, ali i za kosu koju često zanemarujemo - savjetuje aromaterapeutkinja.

Ulje jojobe nahranit će kožu lica nakon kupanja

Mješovita i masna koža  mogu biti i dehidrirane. Kako biste je nahranili nakon kupanja u moru, pomiješajte 80 ml ulja jojobe i 20 ml ulja divlje ruže. Pripravku možete dodati i 10 kapi eteričnog ulja lavande ili cedra.

Eterična ulja smirit će nadraženu kožu nakon depilacije

Eterična ulja lavande, lavandina, paprene metvice, limunove trave, ružinog drveta i kamilice dodajte u bazno ulje nevena, jojobe, badema ili marelice (20 kapi eteričnih ulja na 100 ml baznih ulja) nakon depilacije kako biste smirili nadraženost.

Smilje i bademovo ulje izvrsni su za regeneraciju kože

Nakon sunčanja nanesite na tijelo ulje koje će produljiti preplanulost i nahraniti kožu. U 70 ml bademova ulja i 30 ml jojobina ulja dodajte 10 kapi lavande, 5 kapi paprene metvice, 2 kapi geranija i nekoliko kapi blagotvornog smilja.

Prhutanje kože smiruje lavanda, a potiče i regeneraciju 

Pomiješajte 25 ml maslinova ulja ili ulja breskvinih koštica koje obnavlja oštećenu kožu s dvije kapi eteričnog ulja kamilice i dvije kapi eteričnog ulja prave lavande. Lavanda ublažava prhutanje i potiče regeneraciju dehidrirane kože.

Gospina trava ‘briše’ prištiće od depilacije

Kantarion ili macerat gospine trave može se pronaći na gotovo svakom štandu na obali, govori aromaterapeutkinja Anamarija Pažin Morović. 

Mnogi ga, smatra aromaterapeutkinja, upotrebljavaju pogrešno.

- Macerat gospine trave ne smije se koristiti kao sredstvo za sunčanje jer je fotosenzibilno i na koži znaju ostati mrlje. No zato je idealno za njegu upala i iritacija te oštećenja na koži.

- Na jedan decilitar kantariona dodajte deset kapi eteričnog ulja prave lavande i deset kapi eteričnog ulja čajevca. Time nakon depilacije, najbolje bi bilo navečer, premažite noge kako bi se smirile iritacija i nadraženost kože te spriječila pojava prištića - savjetuje aromaterapeutkinja.

Na masnu kožu bez straha nanesite ulje lješnjaka

Dok većina ljudi s masnom kožom podiže obrvu i na sam spomen ulja, stručnjaci tvrde da postoje ona koja su idealna za taj tip kože. Ulje lješnjaka nije komedogeno, regulira lučenje sebuma, omekšava i vlaži kožu te blago zateže pore. Osim lješnjaka i ulje jojobe regulira lučenje masnoće, ali i sprečava isušivanje. Koristi se u kombinaciji s drugim uljima, a ne samostalno. Suncokretovo ulje blago zateže pore i idealno je za masnu dehidriranu kožu, a i kod svih upalnih stanja.

Aloe vera obnavlja i hrani kožu

Već tisućama godina aloe vera koristi se u ljekovite svrhe. Ona potiče regeneraciju gornjeg sloja kože pa se koristi kod opeklina od sunca, ali i vlaži kožu te puno brže zacjeljuje. Savršena je za masnu i mješovitu kožu lica jer ne ostavlja masne tragove, a ima i protuupalno djelovanje pa ublažava upalne procese i izbijanje akni.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima