Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Ljubav i propuh u džepu: Kako se nositi s financijama u vezi

Ljubav i propuh u džepu: Kako se nositi s financijama u vezi
1

Novac u ljubavnoj vezi: Loša financijska situacija zasigurno neće slomiti i vašu vezu ako ste na vrijeme postavili prioritete i dogovorili se o neplaniranim troškovima

VIDEO

U dobru i zlu, jedan je od sinonima za brak koji čak i dandanas jako dobro opisuje tu zajednicu. Njezin je smisao da s odabranim partnerom uživamo u lijepim stranama života, ali i da si čuvamo leđa kad stisne svakidašnjica. Mnogi će reći da im je u crnim danima najvažnija potpora prijatelja, koja je također važna, ali svaki, pa i najbolji prijatelj, jednom ode kući, a mi, prije ili poslije, ostanemo sami sa svojim brigama. Mnogi će stručnjaci, ali i ljudi koji su iskusili teške trenutke, reći da su trenuci krize velik test za vaš odnos. 

Veza u kojoj je jedan partner rasipan, a drugi jako štedljiv teško da može uspjeti

A jedna od najvećih kušnji s kojima se danas suočavaju partneri loša je financijska situacija. Seth Meyers, klinički psiholog iz Los Angelesa i stručni suradnik časopisa Psychology Today lošu financijsku situaciju i djelovanje stresa smatra vodećim uzročnicima današnjih razvoda i razlaza. Nestašica novca koja sužava prostor kretanja i radikalno mijenja način života jednako je pogubna za brak kao i za “neozakonjene” veze. 

Čak i kad niste došli do trenutka da nemate dovoljno za sve režije, kredite i druge obveze, važno je koliko ste kompatibilni u gospodarenju novcem. Meyers napominje da je veza u kojoj je jedan partner rasipan, a drugi jako štedljiv gotovo odmah osuđena na propast. Da biste izbjegli takav scenarij, promotrite tijekom upoznavanja partnerov odnos prema novcu za što vam ne treba previše pronicljivosti i pokušajte vidjeti kako reagira na savjete te je li sposoban promijeniti se. Jednako tako budite svjesni kakvu vi poruku šaljete o svojim navikama trošenja. Dovoljno je vidjeti ima li zajam, koliko često kupuje nove stvari, koliko promišlja prije njihove kupnje ili je možda impulzivan te kako se odnosi prema trošenju općenito, a zanimljiv je pokazatelj nepromišljenosti i, recimo, ako vozi skupi automobil kupljen na kredit, a živi u podstanarskom stanu. 

Ako vam je to zasmetalo na samom početku veze, budite sigurni da vam u budućnosti ne ginu rasprave zbog novca. 

Doduše neke će samačke navike prestati s novim obvezama koje donosi život u dvoje i zamijenit će ih nove, na primjer, troškovi za dijete kada dođe.  Iz svega proizlazi da je prvi i najvažniji korak da se u životu poštedite sukoba zbog novca naći si partnera s kojim ćete dijeliti što više zajedničkih interesa, na primjer, da oboje volite čitati, gledati filmove ili šetati prirodom. Niti jedna od tih aktivnosti ne iziskuje novac jer knjigu i film možete posuditi, a šetnju parkom još nitko ne naplaćuje. Što imate više zajedničkih aktivnosti koje ništa ne koštaju, to je više ventila za trenutke kad ponestane novca.  

Ako jedan od partnera ostane bez posla i naglo se smanji dotok novca, važno je da sporazumno postavite prioritete i pridržavate se dogovorenoga.  

To ne znači da racionalnost treba ubiti svaku radost u životu, ali kad odlučite potrošiti određeni iznos za svoj gušt i u inat lošim financijskim uvjetima neka to bude sporazumno i oboje uživajte u tome. Tako neće biti predbacivanja i nametanja krivnje kad sljedeći mjesec bude teže poplaćati sve obveze. Kako biste dugoročno imali što stabilniji financijski život, stručnjaci savjetuju da se raspitate među prijateljima koji žive slično kao i vi te imaju slične prihode o tome kako im uspijeva svaki mjesec pokriti obveze. Možda otkrijete nove načine uštede, na primjer, zamjenom operatera ili opskrbljivača strujom. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...