Obavijesti

News

Komentari 43

Avion s češkim turistima sletio u Brno, dočekala ih je rodbina

Avion s češkim turistima sletio u Brno, dočekala ih je rodbina
52

U Zagrebu se oporavljaju sestre blizanke (14). Jedna je vrlo teško ozlijeđena i nije pri svijesti, ali je izvan životne opasnosti. Čehinja (60) je otputovala u domovinu

VIDEO

Zrakoplov s čekškim turistima oko 20 sati je sletio u zračnu luku Brno, javlja novinky.cz. Dočekala ih je brojna rodbina. 

S najmilijima su se susreli u posebno pripremljenom dijelu zračne luke gdje su ih čekale liječničke ekipe koje su ih prevezle do bolnica. Jedna od pacijentica koja ima slomljenu nogu prebačena je u bolnicu u Brnu. Očekuje se da će ostali ozlijeđeni biti smješteni u lokalnu vojnu bolnicu. 

Oko 17.51 sati češki vojni zrakoplov sa 23 čeških turista poletio je iz zračne luke Zemunik. Kako je objavio RTL Danas, u zrakoplov je oko 18.20 sletio u Zagreb kako bi ukrcali ozlijeđenu Čehinju (60) koja se liječila u KB Dubrava. Daljnje operacije obavit će u Češkoj. Ozlijeđene blizanke (14) ostat će u KBC Zagreb. 

Posebnim vozilom s dizalicom ukrcavali su šestero putnika koji moraju ležati. Ostale u vip salonu zračne luke Zemunik prije leta su pregledali liječnici. Većina prtljage koju su imali uništena je u nesreći. Ono što im je ostalo od stvari stradali Česi ponijeli su u crnim vrećama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kombiji s češkim pacijentima oko 15.30 sati krenuli su iz gospićke bolnice prema Zemuniku. Kako javlja Jutarnji list, konvoj s ozlijeđenim putnicima iz autobusa u točno 16 sati prošao je 212. kilometar autoceste A1, mjesto na kojemu je u subotu došlo do kobne nesreće.

Djevojčice dobro, teže ozlijeđena i dalje bez svijesti

Kirurg u KBC-u Rebro, Tomislav Luetić, rekao nam je da je stanje blizanki (14) koje su u subotu operirane stabilno. 

- Djevojčice su sad dobro, provele su mirnu noć. Teže ozlijeđena je na intenzivnoj njezi te dalje nije pri svijesti, rekao je Luetić i dodao da ona ne može samostalno disati te da je u jednom obliku kome. Njezine ozljede su dosta teške i zahtijevaju dugotrajno liječenje, ali se liječnici nadaju da će biti dobro. Djevojčica ima teške ozljede glave, natkoljenice i potkoljenice. 

Na put prema Baškom Polju blizanke su krenule s bakom, a njihovi roditelji, koji su ostali u Češkoj, stigli su u Hrvatsku čim su saznali za nesreću. Cijelo vrijeme prate oporavak djevojčica u KBC-u Rebro.

Stabilno je i žena (60) koja je u nesreći zadobila frakturu rebara, zdjelice i potkoljenice. Ona se oporavlja u bolnici u Dubravi.

Dio pacijenata iz gospićke bolnice vraća se u Češku

Tijekom noći u gospićkoj bolnici nije bilo potrebe za novim medicinskim intervencijama za 26 lakše i 14 teže ozlijeđenih pacijenata koji su tamo zbrinuti. U nedjelju će bolnicu napustiti 27 ozlijeđenih pacijenata.

Dio pacijenata u Češku će se prevesti zrakoplovom i medicinskim vozilima, a prijevoz su zajednički organizirala Ministarstva vanjskih poslova dviju zemalja. Avion češke vlade koji će prevesti dio lakše ozlijeđenih pacijenata u Češku sletio je na zadarski aerodrom Zemunik. Liječnici gospićke bolnice su nakon jutarnje vizite donijeli odluku o tome koji pacijenti će putovati zrakoplovom. Ispred bolnice u Gospiću stiglo je i sanitetsko vozilo iz Slovačke. 

- Nitko od pacijenata koji će putovati zrakoplovom nije životno ugrožen niti im je potrebna intenzivna njega, ali će šestero pacijenata zbog ozljeda biti prevezeno u ležećem položaju. Naime,osim liječničkim timom avion je opremljen i za intenzivno liječenje, rekla je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu, Maja Bujević Grba, koja je u stalnom kontaktu s liječnicima iz aviona. Dodala je kako troje pacijenata putuje u aranžmanu osiguravateljskih kuća dok ih petero najteže ozlijeđenih do daljnjega ostaje u gospićkoj bolnici. Po ostale lakše ozlijeđene su došle obitelji. 

Od pacijenata koji putuju zrakoplovom, njih 21 bit će prevezeno kombijima, dok će ostalih šest teže ozlijeđenih prevesti sanitetsko vozilo, a o njima će se brinuti medicinski tim koji je stigao iz Češke.

Dva blizanca s tetom nastavljaju ljetovanje u Baškom Polju

Blizanci Jakup i Martin (10) ipak se ne vraćaju s roditeljima Oldrichom i Evom Femerov u Brno nego s tetom nastavljaju ljetovanje u  Baškom Polju kod Baške Vode. Njihovi roditelji koji su teže ozlijeđeni bit će prebačeni zrakoplovom u Češku.

- Želja je tate i mame koji su ozlijeđeni da klinci ipak ostanu i odlučili smo da tako i bude, rekla je njihova teta koja je u trenutku nesreće bila budna. 

- Vjerojatno nas je spasilo to što sam bila budna. Odmah sam ustala i tražila svoje nećake. Martin i Jakob su mi rekli da su u redu. Bilo me je strah, iako nisam bila ozlijeđena ostala sam bez cipela, a posvuda je bilo stakla. Brzo sam pronašla svoje stvari i mobitel i javila obitelji u Češkoj da smo živi, rekla je i dodala kako su se pored njih zaustavili putnici u osobnim vozilima te im dali deke i brinuli se o njima. 

- Jako smo zahvalne liječnicima i svom osoblju, ali svejedno jedva se čekamo vratiti kući i jako nas je razveselila vijest da je vlada po nas poslala avion. Još uvijek u šoku zbog nesreće, ali sigurno ćemo se vratiti u Hrvatsku, iako za sada o tome ne razmišljam, rekla je jedna od putnica stradalog autobusa koja se sa svojom djevojčicom vraća u Brno. 

DORH razgovarao s preživjelim turistima

S preživjelim turistima razgovarali su i iz Državnoga odvjetništva kako bi upotpunili istragu o čemu glasnogovornik MUP-a Dušan Miljuš nije želio govoriti. 

Iako je većina ozlijeđenih u nesreći ostala bez prtljage i putovnica to im neće stvarati probleme pri odlasku u Češku jer će im veleposlanstvo izdati privremenu dokumentaciju. S ozlijeđenima su razgovarala i tri policijska psihologa koja su stigla iz Češke, a u nedjelju ih je ponovo posjetio češki veleposlanik u Hrvatskoj, Karel Kuhnl. U Hrvatskoj je i zamjenik češkog ministra vanjskih poslova, Tomaš Dub, koji je zahvalio hrvatskoj Vladi i vojsci na svemu što je napravljeno za putnike iz autobusa. 

U prevrtanju autobusa poginulo osam ljudi

Podsjetimo, u strašnoj prometnoj nesreći na autocesti Zagreb-Split kod tunela Krpan prevrnuo se autobus s češkim turistima, pri čemu je poginulo 8 ljudi, među kojima i dijete, a 43 ljudi je ozlijeđeno. Nesreća je snimljena nadzornim kamerama, ali video zapis će biti dostupan javnosti samo ako to dopusti DORH. Nakon dovršetka očevida na mjestu nesreće, Zdravko Car, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Karlovcu, rekao je kako će se uzroci tragedije utvrditi daljnjom istragom. 

Ipak, neslužbeno se doznaje da je do nesreće došlo kada je jedan automobil pretjecao autobus koji je u to vrijeme već vrludao. Nagađa se da je vozač autobusa zbog umora zaspao za volanom. 

U vrijeme nesreće drugi je vozač spavao i za češki Blesk je izjavio da ne zna kako je došlo do nesreće. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag