Obavijesti

News

Komentari 35

Star 2000 godina: U Zadru će prikazati film iz rimskog doba

Star 2000 godina: U Zadru će prikazati film iz rimskog doba
3

Kanadski profesor filmske i vizualne umjetnosti H. Jesionka je film složio od sličica koje je pronašao u muzejima u Londonu i New Yorku. Prikazat će ga u sv. Donatu

VIDEO

Tvrdim da su stari Rimljani mogli gledati antičke crtiće. U petak u crkvi sv. Donata u Zadru prikazat ćemo takav filmić na antičkom projektoru, kaže kanadski profesor filmske i vizualne umjetnosti Henry Jesionka.

Film koji je složio od sličica koje je pronašao u muzejima u Londonu i New Yorku prikazuje ženu koja bere cvijeće, muškarca koji se bori s lavom i njih dvoje kako se nakon toga ljube.

- To je vjerojatno prva sapunica ikad napravljena - kazao nam je Jesionka.

Posjetiteljima će pokazati i dijelove antičkog projektora, koji će dokazati optičku i mehaničku vjerodostojnost, a prikazivat će se i dokumentarni film o otkriću artefakata.

Sve je počelo koncem 2010.kad je Jesionka jedrio Jadranom. Čuo je za Muzej antičkog stakla u Zadru. Došao ga je posjetiti jer je veliki zaljubljenik u arheologiju. Naišao je na puno predmeta od antičkog stakla za koje nitko nije znao čemu služe.

- Vidio sam predmete koji su me inspirirali. Tražio sam na internetu i u londonskom i njujorškom muzeju pronašao staklene pločice s crtežima žene. Na nekima su ruka ili noga bile pomaknute i izgledale su mi kao slajdovi. Nakon otkrića staklenih slajdova s crtićima na buvljaku sam slučajno nabasao na neobičan predmet od bronce. Prodavač nije znao čemu služi, ali mi je kazao da je iskopan u Ninu. Otišao sam tamo i stvari su se posložile. Među arheološkim iskopinama našao sam dijelove glinene svjetiljke i novčić koji je pokazivao kako je taj projektor bio složen. Posložio sam kockice mozaika i shvatio kako su Rimljani mogli sastaviti projektor - rekao je profesor.

On je u radionici Muzeja antičkog stakla u Zadru izradio slajdove za animirani film i napravio brončani projektor.

Sastoji se od staklene leće, brončanog postolja sa slajdovima i platna. Sunčeva svjetlost prolazi kroz leću na slajdove, koji se onda pod određenim kutem prikazuju na platno.

- Pretpostavljam da je takav projektor služio kao zabava rimskim bogatašima u njihovim kućama - kaže Jesionka.

Kinoulaznice su plaćali novčićima

Novčić s crtežom projektora vjerojatno je Rimljanima služio kao ulaznica za kino. Rimski su novčići često služili za sporazumijevanje sa strancima. Primjerice, kad bi stranac htio ići u javnu kuću, pokazao bi Rimljanima novčić sa seksualnim prizorima i oni bi ga tamo odveli, kaže profesor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...