Obavijesti

Viral

Komentari 72

Lutke, slike i zrcala: Ovo su najukletiji predmeti na svijetu

Ako je vjerovati legendama i zaljubljenicima u paranormalno, predmeti s ove liste zaslužni su za desetke smrti, a jedan od njih života je stajao i legendarnog glumca

VIDEO

1. Annabelle, lutka opsjednuta lažljivim demonom

Giphy

Ako ste ikada čuli za neki predmet s ove liste, onda je to sigurno Annabelle . Naime, u posljednje su dvije godine o njoj snimljena dva filma - katastrofalni ' Annabelle ' i vrlo dobri ' The Conjuring '.

Godine 1970. jedna je žena kupila lutku za svoju kći koja je upravo upisala fakultet. Kćeri se lutka svidjela pa joj je pronašla mjesto na ormaru. No, ubrzo su ona i njena cimerica počele zapažati vrlo neobične pojave . Lutku su nalazile po drugim sobama u stanu, iako je tamo nitko nije odnio, kao i papiriće koji su bili ispisani dječjim rukopisom.

Uplašene djevojke pozvale su stručnjaka za paranormalno, a on im je rekao da je lutka opsjednuta duhom djevojčice koja je umrla u njihovom stanu. Također, lutka je kroz tu osobu poručila djevojkama da joj se sviđaju i kako bi rado ostala u njihovom stanu.

One su popustile i dale joj dopuštenje, misleći da će ju tako primiriti. No, u tom trenutku stvari su krenule nizbrdo. Broj neobjašnjivih događaja značajno se uvećao, a lutka je nevjerojatnom silom počela napadati ljude koji su dolazili u posjetu cimericama.

Djevojke su stoga pozvale i bračni par Lorraine i Eda Warrena što je djelomično opisano u filmu ' The Conjuring '. Oni su nakon kratkog istraživanja djevojkama objasnili da lutka nije opsjednuta duhom mrtvog djeteta već demonom koji je lagao kako bi se približio djevojkama i opsjeo barem jednu od njih. Warreni su lutku odnijeli u svoju kuću, a danas se nalazi u njihovom muzeju okultnoga u Connecticutu.

2. Misteriozna slika s eBaya

Tumblr

Godine 2000. anonimni je prodavač na eBay stavio oglas za sliku koje je autorsko djelo Billa Stonehama . Ime slike je ' Ruke koje mu se odupiru ', a mnogi ju smatraju najopsjednutijim umjetničkim djelom. Na slici se nalaze dječak i jeziva lutka koji stoje ispred staklenih vrata što je bilo dovoljno da je 1972. kupi hollywoodski glumac John Marley .

Čovjek koji ju je stavio na eBay bio je njen treći ili četvrti vlasnik, a u oglasu je napisao kako dva lika na slici noću šetaju u krug, a mnogi koji su sliku vidjeli opisali su instantnu mučninu. Djeca redovito istrčavaju iz prostorija u kojima se nalazi, a odrasli osjećaju kako im netko polaže ruke oko vrata, napisao je trgovac na eBayju, o čemu je pisao čak i BBC .

Stoneham je kasnije izjavio da je iznenađen glasinama o paranormalnoj prirodi slike te objasnio da dječak na slici predstavlja njega. Lutka je tu kako bi ga kroz vrata iza njih provela iz stvarnog u svijet fantazije. Iako je najnoviji vlasnik sliku kupio za tek tisuću dolara, danas dobiva astronomske ponude za sliku, no odbija ju prodati .

3. Zrcalo u kojem su zarobljeni duhovi

VIDEO

Plantaža Myrtles u Louisiani već desetljećima golica maštu ljubitelja paranormalnoga, a smatra ju se možda i najukletijom kućom na svijetu . Ako uzmemo u obzir da je sagrađena 1796. godine i to na indijanskom groblju , to uopće nije iznenađujuće. Prema nekim pričama na njoj je okrutnu smrt dočekalo desetak ljudi, no službeno je to bila samo - jedna.

Ipak, sve do danas posjetitelji plantaže prijavljuju neobične i često stravične paranormalne susrete. Najukletijim predmetom na imanju smatra se zrcalo koje je postavljeno tek 1980. godine. Gosti često prijavljuju da su u zrcalu vidjeli prikaze, kao i pojavu otisaka dječjih ruku na staklu. Prema legendi, u zrcalu su zarobljeni duhovi Sare Woodruff i njene djece koji su otrovani u kući. S obzirom da zrcala u kući u tom trenutku nisu, prema običajima, prekrivena plahtama, majka i njena djeca vječnost će provesti zarobljena u njemu.

4. Lutka koja proklinje sve koji ne pitaju za dopuštenje

VIDEO

Annabelle i lutka malog dječaka bili bi, čini se, odličan par. Naime, lutka s fotografije pripadala je Robertu Eugeneu Ottu koji je s obitelji živio na Floridi. Lutku mu je poklonio jedan od sluga obitelji koji se navodno bavio crnom magijom i koji je mrzio obitelj za koju je radio.

Malom se Robertu lutka jako svidjela i s njom je pričao svakog dana. Jedini je problem bio u tome što je lutka ponekad zaista odgovarala dječaku i tako utjerivala strah u kosti ostalom osoblju. Kako je vrijeme prolazilo, lutka je postajala sve agresivnija. Kada bi se Robertovi roditelji vraćali u praznu kuću, nailazili bi na totalni kaos i porazbijane vaze te namještaj. Uvijek bi, dakako, okrivili dječaka iako je on bio potpuno preplašen i uvjeravao ih da je za sve kriva - lutka.

Nakon smrti Roberta 1972. godine, njegovu je kuću kupila druga obitelj. Njihova kći odmah se počela bojati lutke i često je uvjeravala roditelje da ju želi ubiti. Na kraju je završila u muzeju Key Westa gdje je pak započeo drugi dio legende. Naime, priča se da lutka proklinje svakoga tko ju fotografira bez da moli dopuštenje za to, a muzej nerijetko prima poštu s isprikama lutki u kojima ju mole za oprost.

Lutak kojeg danas nazivaju Robert, prema njegovom prvom vlasniku, bio je inspiracija za lik Chuckyja , glavnog lika horora ' Child's Play '.

5. Kipić božice plodnosti koja je ubila sve svoje vlasnike

Godine 1878. na Cipru je pronađen kip za koje se vjeruje da je star više od pet tisuća godina i da predstavlja lik božice plodnosti. Međutim, kip je s vremenom navukao vrlo lošu reputaciju i danas je poznat pod nadimkom ' Božica smrti '. Prvi njen vlasnik bio je Lord Elphont. Šest godina nakon kupnje cijela je njegova sedmeročlana obitelj bila mrtva .

Isto se dogodilo obiteljima sljedeća tri vlasnika - Ivora Manuccija , Lorda Thompsona-Noela i Alana Biverbrooka . Jedina dva preživjela Biverbrookova sina u strahu za vlastiti život su kip predali kraljevskom muzeju u Edinburghu. Nedugo nakon toga preminuo je i jedini kustos koji je kip imao u rukama. Nakon toga je više nitko nije dirao, a kipić je po zaštitom debelog stakla.

6. Ukleti 'stolac smrti'

Io9.com

Godine 1702. Thomas Busby trebao je biti obješen nakon što je osuđen za ubojstvo. Njegov posljednji zahtjev bila je večera u njegovom omiljenom pubu u Thirsku u Engleskoj. To mu je i omogućeno.

Kada je završio svoj posljednji obrok, Busby je ustao i rekao: 'Neka iznenadna smrt snađe svakoga tko će se usuditi sjesti u moju stolicu.' Tako je, kažu priče - i bilo.

Stolica je u pubu ostala u narednim stoljećima, a gosti bi često izazivali jedni druge da sjednu u stolicu. Kada je došao Drugi svjetski rat, vlasnik je primijetio da se iz borbi ne vraćaju vojnici koji su se usudili sjeti u stolicu. Umirali su i zidari, krovopokrivači, ali i čistačica koja se, jadna, spotaknula i slučajno pala na stolicu.

Tadašnji vlasnik napokon je odlučio skloniti stolicu i to u - podrum. Čak i nakon toga, stolica smrti uzela je još jednu žrtvu - dostavljača koji je u njoj odlučio odmoriti na nekoliko minuta.

Stolica se danas nalazi u lokalnom muzeju, metar iznad tla, kako više nitko nikada ne bi mogao sjesti u nju.

7. Automobil Jamesa Deana

Tumblr

Sir Alec Guinness sreo se s Deanom na ručku i, vidjevši njegov novi Porsche Spyder, rekao mu - 'U ovom ćeš autu u roku od tjedan dana biti mrtav.' Tako je i bilo. No, to nije jedina smrt povezana sa Spyderom iz 1955. godine. Nakon nesreće, automobil je slomio obje noge automehaničaru koji ga je popravljao. Novi je vlasnik automobil prodao u dijelove dvojici profesionalnih vozača. Jedan od njih zabio se u drvo i umro, a drugi je ozlijeđen u teškoj nesreći. Dva lopova koja su pokušala ukrasti dijelove slavnog automobila su ozlijeđena pri krađi.

Kad je bio izložen u muzeju, automobil je sa sajli pao na jednog studenta i slomio mu kuk, piše io9.com .

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Znate li što zapravo znači 'bre'?
NEKOLIKO TEORIJA

Znate li što zapravo znači 'bre'?

Jedna od teorija ide prema tome da 'bre' ima porijeklo iz turskog jezika i da znači 'magare' ili 'budalo'. Druga teorija je da je to skraćena verzija od originalne riječi 'hombre'

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...
PUŽ MUŽ VADI ROGE VAN!

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...

Dežurni liječnik zasukao je rukave i pokušao ih je 'evakuirati', no spašavanje je propalo. Pokušali su i druge tehnike, a da stvar bude gora, muškarcu je partnerica u uretru ugurala i kapaljku!
Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...
FOTOGALERIJA

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...

Svi su išli po kuru C vitamina na njezin štand u Zagrebu. Pet godina nakon toga Kristina Mandarina vozi Ferrarije u Dubaiju. Imala je i nekoliko estetskih operacija. Mnogi je i ne prepoznaju