Obavijesti

Viral

Komentari 71

'Vrata pakla': Mračna prošlost najukletijih dvoraca Europe

Legende o ukletim dvorcima stare su gotovo kao i dvorci sami. Ipak, neki od njih imaju zaista mračnu prošlost, čak i bez silnih legendi koje nas intrigiraju stoljećima

VIDEO

Dvorac 'Edinburgh', Škotska

VIDEO

Najpoznatiji škotski dvorac mnogi smatraju jednim od najukletijih mjesta na svijetu . Sagrađen je u 12. stoljeću, a nakon toga je pretrpio brojne više ili pak manje uspješne opsade. U njemu su pogubljeni brojni plemići i žene optužene za vještičarenje i, kao da to nije dovoljno strašno, tamnice u podnožju dvorca služile su kao karantena u koje su okupljani oboljeli od kuge i to ne da ih se liječi, nego da - umru.

Dvorac je, prema legendama, toliko uklet da su se za njega 2001. godine zainteresirali i ozbiljni istraživači. Njih je predvodio Dr. Richard Wiseman sa Sveučilišta u Hertfordshireu uz pomoć desetak volontera. Oni su nekoliko dana morali proboraviti u navodno ukletim dijelovima dvorca i onima koji to nisu. Volonteri uopće nisu znali jesu li u ukletom dijelu, ili ne, no čak 51% njih koji su bili u ukletim dijelovima prijavili su paranormalne doživljaje . Dr. Wiseman je osim toga koristio najmoderniju opremu za snimanje zvuka i fotografije, pisao je BBC 2001. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Po dovršetku istraživanja, Wiseman je izjavio kako još nije uvjeren u postojanje duhova, ali je sada svakako 'još znatiželjniji'.

Dvorac 'Moosham', Austrija

VIDEO

Početkom 13 stoljeća Moosham su sagradili salzburški biskupi, a u srednjem je vijeku postao poznat i kao ' Vještičji dvorac '. U njemu je Crkva godinama osuđivala, mučila i pogubljivala žene optužene za vještičarenje . Prema nekim procjenama, tamo je živote izgubilo nekoliko tisuća žena, a neke od njih, kažu legende, dvorac opsjedaju i danas i traže osvetu.

Kao da ova mračna prošlost dvorca nije dovoljna, stanovnici Salzburga s koljena na koljeno već stoljećima prenose legendu u vukodlacima koji okružuju dvorac i hrane se srnama.

Dvorac 'Dragsholm', Danska

F acebook//Dragsholmslot

Dragsholm je vrlo posebno odredište za sve zaljubljenike u paranormalno. Tim dvorcem navodno i danas harači više od stotinu duhova. Najstrašnija se pak priča u vezi dvorca vezuje uz jednog od njegovih prvih vlasnika. Legenda o 'Bijeloj djevi' kaže da se kći vlasnika zaljubila u jednog od graditelja dvorca. S obzirom da su pripadali plemićkoj lozi, otac nije odobravao ljubav svoje kćeri, pa ju je zaključao u zidinama dvorca. Kada je početkom 20. stoljeća dvorac renoviran, u jednom od zidova pronađen je kostur djevojke - u bijeloj haljini. Brrrrr!

Dvorac je danas djelomično pretvoren u hotel s restoranom , ali u njemu redovito prenoćuju samo oni najhrabriji. I Miley Cyrus, sudeći prema galeriji restorana .

Dvorac 'Houska', Češka

hradhouska.cz

Dvorac Houska sagrađen je u prvoj polovici 13. stoljeća, 47 kilometara sjeverno od Praga. Sagrađen je s namjerom da bude administrativni centar Ottokara II, a kasnije je postao rezidencija brojnih plemićkih obitelji.

Legenda kaže da je dvorac sagrađen na ogromnom 'prolazu u pakao' . Iz te rupe, kojoj nitko nikada nije vidio dno, često su izlazili demoni i križanci između ljudi i zvijeri. Kada je započela gradnja dvorca, optuženim se kriminalcima obećao oprost zločina ukoliko ih se može nakratko supustiti u rupu.

Nekoliko sekundi po spuštanju u rupu prvi je dobrovoljac počeo vrištati. Kad su ga povukli gore, on je osijedio i izgledao tridesetak godina starije. U prilog legendi ide i činjenica da je dvorac sagrađen bez kuhinje, bunara, bez dodatne zaštite i daleko od svih puteva. Dokaz je to, kaže lokalno stanovništvo, da je dvorac sagrađen isključivo da se zatvori 'prolaz u pakao'. Struka pak kaže da je dvorac smješten na mjestu koje je totalno besmisleno za takvu građevinu.

- Lutke, kuga i umobolnice: Ovo su najukletiji otoci na svijetu -

Dio dvorca koji se nalazi odmah iznad famozne rupe nazvan je 'kapelica' i oslikan je prizorima ubojstava demona i zmajeva.

Housku su istraživali brojni istraživači paranormalnih pojava, a o legendama koje ga okružuju snimljeno je i nekoliko emisija.

Legende, međutim, nisu prestale s dolaskom modernih vremena. Dapače, najnovije potječu iz Drugog svjetskog rata . Tada su dvorac navodno okupirali nacisti koji su, opće je poznato, rado koketirali s okultnim. Oni su, kaže legenda, eksperimentirali s portalima u druge dimenzije, ali i s prolazom zbog kojeg je sagrađen dvorac. Nakon rata, oko dvorca su pronađena zakopana tijela nekoliko pripadnika SS-a.

Dvorac 'Bran', Rumunjska

Bran je najpoznatiji ukleti dvorac u Europi, i to - potpuno neopravdano. Naime, dvorac je postao poznat po izlasku romana 'Drakula' prema kojemu je u njemu živio Vlad III. Tepeš iliti - grof Drakula. Iako je bio stvarna povijesna ličnost, Vlad III nije živio u Branu.

Sve je, dakle, proizvod mašte pisca Brama Stokera.

VIDEO
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

VIDEO Snimili su misteriozne krugove iznad Karlovca: 'Što je ovo? Možda i nismo sami...'
'NISAM OVO NIKAD VIDIO'

VIDEO Snimili su misteriozne krugove iznad Karlovca: 'Što je ovo? Možda i nismo sami...'

Iznad Karlovca su snimljeni krugovi na nebu. Snimke su stigle i sa sjevera Hrvatske. Čitatelji su zbunjeni. Kažu da ovako nešto nikad nisu vidjeli

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…