Obavijesti

Viral

Komentari 53

Zavjera ili mit? Deset činjenica o vrlo tajnovitim Iluminatima

Zavjera ili mit? Deset činjenica o vrlo tajnovitim Iluminatima
3

Iluminati su jedna od najdražih tema većine teoretičara zavjere. To društvo zaista je osnovano prije nekoliko stoljeća, no je li istina da su se održali sve do danas?

VIDEO

Iako ne postoje čvrsti dokazi o postojanju Iluminata, teoretičari zavjera uvjereni su da oni egzistiraju i danas i da najvjerojatnije kontroliraju cijeli svijet . Ili barem da imaju tu namjeru. Teoretičari smatraju da se u njihovim redovima nalaze najmoćniji ljudi svijeta, ali i pop ikone poput Lady Gage , Beyonce , Jay Z -ja i Rihanne .

Na poznatom YouTube kanalu 'Top10Memes' njegovi su osnivači odlučili eliminirati sve neprovjerene informacije i pozabaviti se isključivo dokazanim činejnicama kada su u pitanju Iluminati.

1. Krajem 17. stoljeća postojao je kulturni pokret intelektualaca koji danas poznajemo pod imenom ' Prosvjetiteljstvo '. Njihov je cilj bio unaprjeđenje čovječanstva znanstvenim metodama i razumom kao oprečnim pojmovima tradicije i religije.

Godine 1776. njemački je filozof Johann Adam Weishaupt u Bavarskoj osnovao tajno društvo pod imenom ' Red Iluminata '. Samo nekoliko godina kasnije službenici novog vladara Charlesa Theodora infiltrirali su se u društvo nakon čega su Iluminati zabranjeni, baš kao i još nekoliko tajnih društava, jer su bili 'prijetnja monarhiji'. U tom su trenutku Iluminati imali više od dvije tisuće članova diljem Europe .

Upravo tu u priču ulaze teoretičari zavjera koji tvrde da tim događajem Iluminati nisu nestali te da su aktivni i danas.

2. Danas postoje brojne skupine koje za sebe tvrde da su 'Red Iluminata', no radi se o organizacijama koje na taj način jednostavno privlače pažnju .

3. 'Red Iluminata' osnovalo je petero ljudi. Njihovi su nadimci bili Spartacus , Ajax , Agathon , Tiberius i Erasmus Roterdamus . Sami su sebe nazivali 'Perfectibilistima', a ne 'Iluminatima'.

4. Teoretičari zavjera tvrde da Iluminati vladaju 'iz sjene' i vuku konce u pozadini. No, jedan od njihovih motiva bilo je i sprječavanje državnih aparata u zloupotrebi vlastite moći . Ironično.

5. Zašto su Iluminati i danas toliko popularni, iako je u isto vrijeme u Bavarskoj postojalo još tajnih društava? Autori priloga kažu da se radi o kombinaciji objave nekoliko književnih djela i - sreće.

6. Ukoliko u svoj browser upišete www.itanimulli.com (riječ koja se dobije slovkanjem riječi 'Illuminati' unatrag) biti ćete preusmjereni na službeni stranicu NSA . Mnogima je i to bio dokaz globalne zavjere. No, u biti se radi samo o dobroj zafrkanciji jednog stanovnika države Utah.

7. Ime 'Illuminati' dolazi od latinske riječi 'Illuminatus' što znači ' Prosvijetljen '.

8. Nakon što je 'Red Iluminata' zabranjen, njegov osnivač Weishaupt je pobjegao iz Bavarske u njemački grad ' Gotha '. Tamo je napisao nekoliko djela o prosvjetiteljstvu, no smatra se da nikad više nije bio aktivni član nekog tajnog društva.

9. Iluminate se redovito povezuje sa simbolom piramide na čijem je vrhu tzv. ' oko koje sve vidi '. On se nalazi čak i na američkoj novčanici od jednog dolara. No, to zapravo nikada nije bio simbol Iluminata. Njihov je službeni simbol bila ' Sova Minerve '. Nitko sa sigurnošću ne zna zašto se piramidu i posebice oko povezuje uz Iluminate, no to ne iznenađuje s obzirom da se slični simbol oka koristi u mnogim religijama kao prikaz božanstava.

10. Najpoznatija teorija zavjere vezana uz Iluminate poznata je pod imenom ' New World Order ' iliti 'Novi svjetski poredak'. Prema toj teoriji, Iluminati su infiltrirani u najmoćnije vlade svijeta s namjerom kreiranja jedne svjetske vlade koja bi kontrolirala cijeli svijet.

VIDEO
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

VIDEO Dalmatinski Spiderman spustio se niz zgradu: 'Možda se nečiji muž ranije vratio doma...'
POTEZOM NASMIJAO INTERNET

VIDEO Dalmatinski Spiderman spustio se niz zgradu: 'Možda se nečiji muž ranije vratio doma...'

HRVATSKA - Nižu se reakcije na snimku starijeg gospodina koji se spušta niz zgradu na ne baš uobičajen način. Objava na popularnoj Instagram stranici "Dnevna doza prosječnog Dalmatinca" je u kratkom roku prikupila na stotine 'lajkova' i komentara, a starijeg gospodina su neki s razlogom prozvali - Dalmatinski Spiderman. "Možda je muž ranije došao doma", "Barem ima gaće na sebi", "Bježi od svoje kuće i ukućana", "Išao je viriti susjedu koja se presvlači", samo su neki od komentara. Što ga je nagnalo da se na ovaj način spušta niz zgradu vjerojatno nećemo doznati, ali ima onih koji krivca vide u južini.

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse