Obavijesti

Muči vas svrbež, peckanje i žarenje vlasišta?

Muči vas svrbež, peckanje i žarenje vlasišta?
1

Do pojave osjetljivog vlasišta može doći zbog preagresivnih sredstava za njegu, prečestog pranja, zbog boja za kosu. Pojavi li se problem, najvažnije je promijeniti ritual njege kose

Zagađenje, stres, neprikladan šampon, boja za kosu ili način njege mogu dovesti do slabljenja vlasišta. Kao posljedica javljaju se svrbež, peckanje, zategnutost ili žarenje vlasišta - neugodni simptomi koji će malo koga natjerati da zatraži pomoć liječnika. Svrbež vlasišta može se pojaviti u djetinjstvu, ali se može javiti i u bilo koje životno doba. Ponekad razlog može biti uporaba neadekvatne kozmetike, šampona, pjena i gelova koji mogu biti preagresivni i nadražiti kožu vlasišta. Često su uzrok i alergije na različite kozmetičke preparate koji se koriste za njegu vlasišta, a kao posljedica se javlja svrbež vlasišta. 

Problem osjetljiva vlasišta najviše pogađa žene izložene pojačanom stresu, posebice ako su one svijetle kose i nježne kože. Neke osobe uvijek imaju osjetljivo vlasište dok se kod nekih taj problem javlja povremeno. Krivci mogu biti klima, česta ili nepravilno nanesena trajna boja, preljev ili neprikladni proizvodi za njegu kose. Stres i napetost mogu uznemiriti ravnotežu kože i vlasišta. Baš kao i koža, vlasište je prekriveno zaštitnim slojem. Vanjski utjecaji mogu dovesti do uništenja dijela lipida te se događa da izlazi previše vlage, a ulaze štetne tvari. To iritira vlasište i ono reagira svrbežom, pečenjem, crvenilom, prhuti ili zatezanjem. 

Svrbež vlasišta može biti povezana i sa nastajanjem prhuti u kosi. Prhut se ne smatra zdravstvenim problemom, ali predstavlja  veliki problem jer se vidi i ostavlja tragove na odjeći. Koža vlasišta ljušti se i obnavlja kao i ostala koža na tijelu, no ako se pojačano ljušti, nastaje prhut koja može biti masna i suha. Kod suhe prhuti su uz svrbež vlasišta izražene sitne, bjelkaste ljuskice, a dok su kod masne prhuti ljuskice žućkaste i veće.

Do pojave osjetljivog vlasišta može doći i zbog prečestog pranja kose ili zbog nanošenja proizvoda za oblikovanje frizure koji sadrže alkohol. Isušivanje vlasištva može  uzrokovati i suh grijani zrak zimi te izloženost  klima uređajima ljeti. Tada je potrebno posebno paziti na izbor proizvoda za njegu. Važno je odabrati proizvode koji će obnoviti vlažnost vlasišta bez dodavanja lipida u velikim količinama. Lipidi (masnoća) mogu otežati kosu, osobito tanku kosu.  Ukoliko vas muči stalni svrbež, to može biti simptom gljivičnog oboljenja vlasišta i nužno je zatražiti pomoć dermatologa. 

Što učiniti? 

Imate li osjetljivo vlasište, najvažnije je izbjegavati sve tretmane i preparate koji bi mogli potencijalno iritirati vlasište. Važno je i kosu ne izlagati visokim temperaturama, izbjegavati izravno izlaganje vlasišta sušilu za kosu, izbjegavati peglanje kose te primjenu boja za kosu i  posvjetljivanje (tzv." blajhanje") kose. Vrlo je važno odabrati adekvatan šampon za pranje kose. 

DERCOS ŠAMPON PROTIV PRHUTI ZA OSJETLJIVO VLASIŠTE BEZ SULFATA uklanja prhut i smiruje vlasište. Formula bez sulfata nježno pere i vlasi kose i vlakna ostavljajući na vlasištu osjećaj ugode, a kosu čineći sjajnom i mekom. Pirokton-olamin, dermatološki priznat aktivni sastojak protiv prhuti, dvostruko djeluje ograničavajući proliferaciju gljivica Malassezia prisutnih u flori vlasišta i regulirajući ljuštenje epidermisa. Bisabolol, aktivni sastojak iz njemačke kamilice, poznat je po svojim smirujućim svojstvima. Vlasištu se vraća zdravlje-prhut je uklonjena, vlasište smireno:

-djeluje na upornu prhut već nakon prvog nanošenja

-smiruje vlasište nakon prve primjene 

-antirecidivno djelovanje do šest tjedana nakon tretmana

Vaše je vlasište opet zdravo: u trenu je pročišćeno od prhuti i dugotrajno regulirano. 

Napravite stručnu analizu vlasišta

Muči li vas problem s vlasištem i ne znate što učiniti najbolje je napraviti stručnu analizu vlasišta. Tijekom listopada i studenog u ljekarnama možete obaviti besplatne dijagnostičke analize vlasišta, a osim toga možete  ostvariti i 20% popusta na cijeli Vichy Dercos asortiman!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u