Obavijesti

Viral

Tražiš posao? Osvoji tečaj jedrenja i postani skiper/ica!

Tražiš posao? Osvoji tečaj jedrenja i postani skiper/ica!
9

Uključi se u nagradni natječaj i osvoji osnovni tečaj jedrenja na otoku Murteru! Postani skiper ili skiperica, uživaj u poslu iz snova i zaradi i do 100 eura dnevno!

Ako želiš postati skiper/ica, ili samo želiš naučiti jedriti, treba krenuti od osnovnog tečaja. Škola jedrenja Academia Navalis Adriatica - ANA ti upravo to omogućava! Sve što trebaš učiniti je ukratko opisati zašto želiš jedriti (duljina teksta može biti maksimalno 1800 znakova), a autor najboljeg teksta osvaja osnovni tečaj jedrenja u ANA-inoj bazi u Jezerima na otoku Murteru (troškove puta, prehrane i smještaja ako ne spava na brodu snosi dobitnik). Svoje tekstove s naznakom "Za nagradni natječaj"  pošaljite na osvoji-tecaj@anasail.com do srijede 11. rujna 2013.

Vrijednost osnovnog tečaja kojeg možete osvojiti je 4.900 kn!

Ime dobitnika će biti objavljeno u četvrtak 12. rujna u podrubrici Nagradne igre i www.anasail.com, a bira ga žiri sastavljen od zaposlenika škole jedrenja ANA.

Zašto postati skiper?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dosta ti je! Ako si danas dovoljno "sretan" da imaš posao, radiš po 12 sati dnevno, ali nikad nije dovoljno. Ta "sreća", na žalost, ne podrazumijeva da ćeš dobiti plaću dovoljnu za život, ili da ćeš godišnji odmor iskoristiti u cijelosti, a kamoli da ćeš ići na bilo kakvo usavršavanje ili napredovati. No, trpiš jer, eto, kriza je, a ti imaš djecu, kredit ili što već.

Ili možda, nakon završenog obrazovanja, tražiš svoj prvi posao. Željan si rada i dokazivanja, govoriš jezike, imaš svo kompjutersko znanje svijeta u malom prstu, životopis ti je ispeglan do najsitnijih detalja, ali nitko ti ne želi dati priliku. Sve što možeš naći bez veze je posao u call centru ili onaj nižeg prodajnog predstavnika, uglavnom za minimalac i na određeno.

Ili si pak student koji, unatoč dobrim ocjenama, ne može upisati višu godinu bez plaćanja. Roditelji jedva spajaju kraj s krajem – daju im otkaze ili ih tjeraju u mirovinu, a ti u džepu nemaš ni za kavu. Osjećaš da se vrtiš u krug i da izlaza iz takve situacije nema...

'Veza' nije potrebna
E, pa ima. Želiš raditi posao u kojem ćeš svakoga dana koristiti svoje znanje i sposobnosti, donositi odluke, upoznavati različite ljude, boraviti u prirodi i imati priliku biti fizički aktivan i pritom pristojno zarađivati? A da pritom ne moraš imati doktorat iz nuklearne fizike ili ujaka saborskog zastupnika koji će te preko veze ubaciti u neku državnu firmu. Zvuči predobro da bi bilo istinito? Nikako.

Često se zaboravlja da je Hrvatska sjajna jedriličarska destinacija i da za razliku od turističke jedriličarska sezona traje od početka travnja do kraja listopada, a unatoč krizi nautički turizam i dalje pomalo raste. Tako je i potražnja za kvalitetnim skiperima velika, a dnevnice onih iskusnih mogu doseći čak i do vrtoglavih 150 eura! Taj posao nipošto nije lak, a skiper se ne može postati preko noći. Potrebno je uložiti veliki trud i energiju, ali se to na kraju može itekako isplatiti. No, gdje početi?

Prvi korak – škola jedrenja

"Najbolje je doći na osnovni tečaj u školu jedrenja da se upoznaš s brodom, vjetrom i morem i vidiš je li to zaista za tebe. Ako ti se svidi i kada savladaš osnove, znanje treba nadograđivati i sakupljati milje, jer je to prva stvar koju će te pitati ako želiš raditi kao skiper u nekom charteru. A da bi netko bio profesionalni skiper mora minimalno imati položen ispit za voditelja brodice C kategorije, a poželjno je položiti i za više kategorije", kaže Ivan Nemet, instruktor u školi jedrenja Academia Navalis Adriatica – ANA, čije tečajeve je u proteklih 25 godina završilo više od 10.000 polaznika iz cijelog svijeta.

Posao skipera je izuzetno odgovoran jer sigurnost putnika i broda moraju uvijek biti na prvom mjestu, a važno je i da je ljudima na jedrenju lijepo, dodaje Nemet. Nije uvijek lako postići oboje, ali ističe da taj posao, kao alternativa uobičajenom "od 9 do 5", nosi mnoga zadovoljstva. "Na svježem zraku si i na moru, a to je jedan poseban ambijent te upoznaješ najrazličitije ljude koje povezuje ljubav prema plovidbi. Kao i u svakom poslu s ljudima, nije uvijek lako. Nekad dobiješ ekipu s kojom odmah 'klikneš', a nekad baš i ne, ali ako imaš smisla za ljude naći ćeš načina da im preneseš znanje", ističe.

Promjena životnog stila

Za takvu promjenu životnog stila odlučio se 35-godišnji inženjer zrakoplovnog prometa iz Đakova, Sandre Stoić. Nakon završenog osnovnog, naprednog i skiperskog tečaja jedrenja, položenog ispita za voditelja brodice C kategorije te stažiranja u ANA-i na mjestu pomoćnog skipera, odradio je svoju prvu skiperažu.

"Nisam više mogao izdržati. Posao u struci nisam mogao naći, a plaća koju sam dobivao na ostalim poslovima je bila jedva dovoljna za hranu i stan u Zagrebu. A radio sam po 12 sati dnevno. Onda sam dobio otkaz. Tu mi je prekipjelo. Nije me privukla fama o skiperima kao playboyima koji upravljaju velikim jahtama i uvijek su u društvu lijepih žena, nego mogućnost da za kvalitetno i odgovorno obavljen posao budem isto tako i plaćen, a da istovremeno ne moram sjediti u uredu po cijeli dan", ističe Stoić.

Dodaje da mu je prva skiperaža bila neprocjenjivo iskustvo, te da je imala svojih svijetlih i manje svijetlih trenutaka, ali unatoč tome ne odustaje od svog plana jer  kako sam kaže: "Nakon dugo vremena, ponovno sam osjetio da radim nešto konkretno i što ima smisla. I zbog toga se osjećam jako dobro".

Više informacija o tome kako postati skiper/ica potraži na www.anasail.com.

Instruktorica Lamjana Jurčec
Lamjana Jurčec, apsolventica meteorologije na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, jedrenjem se počela baviti prije dvije godine. Ubrzo je postala pomoćna instruktorica u školi jedrenja. Kaže da učenjem drugih kako jedriti dopunjuje svoj studentski džeparac. No, njena prava ljubav je regatno jedrenje, te je kao članica ženskog jedriličarskog tima Marine Frapa nedavno s velikim uspjehom sudjelovala na ORCi svjetskom jedriličarskom prvenstvu u Anconi.

Mnoštvo prilika za posao na jedrilici

Osim samog posla skipera, oni koji savladaju osnove jedrenja, na jedrilici mogu obavljati i poslove mornara, hostese ili domaćina. Njih angažiraju uglavnom jedriličari 'dubljeg džepa' koji su vlasnici ili iznajmljuju veće jedrilice. Posao se sastoji od pomaganja skiperu pri pristajanju i plovidbi, održavanja broda, pripreme laganih obroka, brige za djecu i sl. Dnevnice za dobre mornare, hostese ili domaćine se kreću od 80 do 100 eura.

Vremena nema mnogo jer je škola otvorena do 15. studenog, a s radom ponovno počinje 1. ožujka sljedeće godine.

Dobitnica natječaja

Nakon brojnih zaprimljenih radova, stručni žiri je odabrao dobitnicu osnovnog tečaja jedrenja! Njeno ime je Tara Okrugić i od srca joj čestitamo na vrijednoj nagradi, a škola jedrenja ANA će ju u kratkom roku kontaktirati vezano uz realizaciju nagrade.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Malo je blijed': Dovezla leš u banku da joj potpiše kredit, ali nije 'htio' primiti olovku
DRŽALA MU GLAVU

'Malo je blijed': Dovezla leš u banku da joj potpiše kredit, ali nije 'htio' primiti olovku

Službenici banke u Rio de Janeiru u nevjerici su izvadili mobitele i snimali bizaran incident kojem su svjedočili u utorak. Naime, žena je u banku stigla s mrtvacem i nagovarala ga da joj potpiše kredit

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…