Obavijesti

News

Komentari 358

A što sad? Dionice su počele padati, a banke ga neće čekati

A što sad? Dionice  su počele padati, a banke ga neće čekati
1

Zbog nagomilanih dugova i sumnje da Agrokor neće moći plaćati rate i vratiti kredite u srijedu je zavladala panika na burzi, politika se “digla na noge”...

VIDEO

Ruska državna banka Sberbank očito je počela jače stiskati Ivicu Todorića i njegov Agrokor, najveće hrvatsko poduzeće.

Zbog nagomilanih dugova i sumnje da Agrokor neće moći plaćati rate i vratiti kredite u srijedu je zavladala panika na burzi, politika se “digla na noge”, a predstavnici ruske banke pohodili su i Agrokor i Vladu.

Agrokor samo ruskoj banci Sberbank duguje milijardu eura ili više od 7,5 milijardi kuna. Već su trebali početi vraćati kredite, ali je jesenas Agrokor produljio otplatu za dvije godine i prema Sberbanci i prema još nizu banaka kojima duguje 600 miijuna eura.

Agrokor

Za te kredite su jamčile najjače Agrokorove tvrtke: Ledo, Jamnica, Zvijezda i Belje. Ako se krediti ne budu vraćali, postoji opasnost da Sberbanka i ostali vjerovnici preuzmu dijelove tih tvrtki ili uđu u suvlasništvo Agrokora, koji sad drži Ivica Todorić.

Hoće li se to dogoditi u Sberbanci ne otkrivaju.

- Sberbank je u izravnoj komunikaciji s Agrokorom, ali ne možemo detaljnije komentirati odnose - poručili su iz banke.

Investitori su se također uplašili pada koncerna, pa su počeli rasprodavati dionice Leda, Jamnice, Belja, Zvijezde i Vupika. Dionice su pale od sedam do 15 posto. Treba podsjetiti da su i hrvatski mirovinski fondovi u jednom dijelu kupci tih dionica, pa ako se ovakav trend nastavi, ugrožena je dijelom i vrijednost mirovina svih koji uplaćuju u drugi mirovinski stup.

Ovi dugovi Agrokora ruskoj banki samo su dio nagomilanh obveza koncerna koji samo u Hrvatskoj direktno zapošljava više od 35.000 ljudi, a ukupno više od 60.000, kad se dodaju Slovenija, BiH i Srbija. Ukupni dugovi tvrtke su na kraju rujna bili visokih 45,2 milijarde kuna. Od toga je 19 milijardi kuna bankama, više od 16 milijardi kuna su dugovi prema dobavljačima, pet milijardi kuna su samo kamate koje treba platiti u roku godine dana...

Robert Anić/Pixsell

I u Vladi se upalio alarm, ali izgleda da su i HDZ i Most suglasni da je odgovornost na vlasniku Ivici Todoriću. Država bi možda mogla i pomoći, ali iz izjava Bože Petrova i potpredsjednice Martine Dalić izgleda da Todoriću okreću leđa.

- Političari su dali Todoriću priliku da ovako izraste. Nitko nije odgovoran za stanje u Agrokoru osim Todorića. Država neće spašavati Todorića, ali hoće gospodarski sustav - rekao je Petrov.     

Iako su kuloari u Vladi brujali da se Petrov ranije zalagao za nacionalizaciju Agrokora, on je u srijedu poručio da Vlada neće provoditi politiku od prije 20 godina. Ali želi pomoći tvrtki.

- Agrokor je strateška kompanija za hrvatsko gospodarstvo - rekao je Petrov.

HDZ-ova potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić također je izjavila da prate što se događa.

- Odgovornost za razrješenje eventualnih poteškoća s kojima se Agrokor suočava je na vlasniku i upravi - poručila je Dalić.

Neke procjene idu do toga da u regiji od Agrokora direktno ili indirektno ovisi i više od 150.000 ljudi, pa su i SDP-ovci i HNS-ovci u srijedu poručili da na to izuzetno treba paziti. Premijer Andrej Plenković je poručio da nema razloga za dramu.

- Apeliram na sve da malo smire loptu - poručio je Plenković.

Agrokor je također smirivao situaciju.

- Agrokor zajedno sa svojim partnerima analizira sve moguće opcije stabilizacije poslovanja društva, posebno vodeći računa o zaposlenicima, dobavljačima, investitorima, potrošačima i ostalim partnerima.

Imamo izrazitu podršku naših investitora koji aktivno sudjeluju u procesu i javnost ćemo pravodobno izvijestiti o postignutim rezultatima - priopćili su iz tvrtke.

Analitičari su ipak upozorili na negativnosti eventualnog posrnuća Agrokora.

- Pad, propast ili veliki tektonski poremećaj u okviru takvog poslovnog subjekta imao bi tsunami efekt koji ne bi bio mali - kaže Luka Brkić s Fakulteta političkih znanosti.

I on i drugi se slažu da nema mogućnosti da država jamči za neke nove kredite Agrokoru. Svako preuzimanje dijelova tvrtke također ne dolazi u obzir.

Pojavila se ideja predstečajne nagodbe u kojoj se tvrtkama u problemima oprašta dio dugova. Ali u takvu predstečajnu nagodbu ne može ići Agrokor u komadu, nego pojedinačno njegove tvrtke. Onda bi se svi kojima Agrokor duguje trebali odreći dijela duga, možda i postati djelomični vlasnici tvrtki. Država bi tu mogla pomoći s otpisom dijela poreza. Međutim, potpuno je nejasno koliko tvrtke iz koncerna duguju državi. Pojavila se informacija od američkih analitičara da duguje oko 800 milijune eura za PDV, no to je teško moguće.

U zadnjem izvješću Agrokora navodi se da su obveze prema državi za porez 297 milijuna kuna. Porezna uprave s treće strane ne želi odgovoriti koliki je dug i poziva se na poreznu tajnu. Ministar Zdravko Marić rekao je da su spekulacije o velikom poreznom dugu neutemeljene.

Sve tvrtke u sastavu Agrokora godišnje ostvare oko 50 milijardi kuna prihoda.

Zato se Agrokor zadnjih godina širio jako se zadužujući. Najviše za kupnju konkurenta Mercatora. Zbog toga treba i vratiti izuzetno puno novca. Samo ove godine gotovo 3,5 milijardi kuna. Sljedeće godine dospijeva kredit od 485 milijuna eura za koji je Todorić založio osobnu imovinu. Todorić će vjerojatno morati prodati dio tvrtki za pokriće dugova.     

7,5 milijardi kuna Agrokor duguje samo ruskoj Sberbanci. Oni se boje da to neće moći vratiti.

16 milijardi kuna duga je prema dobavljačima, odnosno proizvođačima koji opskrbljuju Agrokor.

45 milijardi kuna su ukupne obveze Agrokora i po kreditima koje otplaćuje kroz godine i po onome što mora platiti u roku. od godinu dana

ŽELI SMIRITI LOPTU

Plenković kaže da nema razloga za paniku i da je Agrokor velika kompanija. Od uprave očekuje mudre odluke.

IZUZIMA SE OD ODLUKA

Marić je opovrgnuo da Agrokor duguje 800 milijuna eura državi, ali pravi iznos duga ne može otkriti.

OKRENUO LEĐA TODORIĆU

Petrov je poručio da neće spašavati Todorića koji je odgovoran, ali će, ako treba, pomoći tvrtki.

RUSKA JAKA PORUKA 

Ruski veleposlanik Anvar Azimov rekao je da Sberbanka više neće pomagati Agrokor.

MERCATOR GA ZAGUŠIO

Za preuzimanje konkurenta Mercatora Agrokor je platio 550 milijuna eura. Većina je došla kroz dug.

53 milijarde kuna iznosi vrijednost imovine Agrokora, a ostvaruju godišnje i 50 milijardi kuna prihoda.

OVISI 150.000 LJUDI?

Samo u Hrvatskoj Agrokor zapošljava 35.000 osoba, o njemu ovise njihove obitelji, ali i brojni dobavljači.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 358
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a