Obavijesti

News

Komentari 35

Đaci iz Zapruđa kolege Estonce i Fince naučili su sve o Tesli

Đaci iz Zapruđa kolege Estonce i Fince naučili su sve o Tesli
1

Učenici u dobi od 13 do 16 godina iz Estonije, Finske, Njemačke i Španjolske u Tehničkome muzeju u Zagrebu oduševili su se igrokazom učenika Osnovne škole Zapruđe

VIDEO

Učenici u dobi od 13 do 16 godina iz Estonije, Finske, Njemačke i Španjolske u Tehničkome muzeju u Zagrebu oduševili su se igrokazom učenika Osnovne škole Zapruđe koji su ih upoznali s Nikolom Teslom.

Teslin model broda kojim je s pomoću električnih signala bežično upravljao na daljinu nikoga nije ostavio ravnodušnim. Imali su priliku i približiti mu se te iz prvog reda se uvjeriti na koji način funkcionira. U rukama su držali žarulju koja svijetli bežično, preko elektromagnetskog polja Teslina transformatora. Učenici su se posebno uživjeli u ulogu istraživača nakon što su im domaćini iz Hrvatske omogućili da uđu u Faradayev kavez koji predstavlja zaštitu od električnog polja.

Iz Teslina transformatora pustili su im struju koja im zbog kaveza nije mogla ništa. Dvoranom se prolomio pljesak oduševljenih učenika. U sklopu projekta Erasmus imali su tako priliku upoznati velikog hrvatskog znanstvenika, obići ostatak Tehničkog muzeja te upoznati brojne druge sadržaje u Hrvatskoj. Time im se želi stvoriti poticajno okruženje koje će im pomoći da se što ranije usmjere na razvoj svojih interesa, sposobnosti i vještina te da na taj način postignu najbolji izbor pri odabiru budućeg zanimanja.

- Mi profesori često se susrećemo s učeničkim pitanjem: ‘Gdje će mi naučeno gradivo trebati’. Ovaj projekt osmišljen je upravo stoga da bi učenici uočili povezanost nastavnih sadržaja te važnost i potrebu primjene naučenih sadržaja u svakodnevnom životu - rekla je Mirela Puškarić, koordinatorica projekta Erasmus i profesorica matematike i informatike u osnovnoj školi Zapruđe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodala je kako su istraživanja pokazala da se mladi danas sve manje okreću prirodoslovno tehničkom području te su stoga baš tim područjem željeli inspirirati učenike.

- Igrokaz o Tesli me je oduševio. Znao sam ponešto o njemu, ali nakon ovog igrokaza i prezentacije naučio sam puno više. Cijeli ovaj projekt je jako poučan i sretan sam što sam dio njega - rekao je Alem Mustafić, učenik iz Njemačke koji je hrvatskog podrijetla. Baš kao i ostali učenici koji su u sklopu Erasmusa došli na učeničku razmjenu, veseli se što će ovih dana posjetiti još i solanu u Ninu, tvrtku Rimac automobili, Strukovnu školu “Vice Vlatković” u Zadru, URIHO - za profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom koji imaju pogone na zagrebačkoj Kajzerici te Muzej iluzija i Zavod za zapošljavanje.

- Želimo ih upoznati s uspješnim tvrtkama u Hrvatskoj koje su povezane s prirodoslovno-tehničkim područjem jer pratimo kretanja na tržištu rada. Pokazalo se da će dobro proći oni koji odaberu neku strukovno zanimanje poput ovih kojima ih nastojimo inspirirati - rekla je profesorica Milana Arbutina iz Osnovne škole Zapruđe. Dodala je kako učenici najčešće biraju školu po kriteriju blizine stanovanja, broja bodova i prema tome gdje im se upisuju prijatelji.

Cilj projekta je da to više ne bude praksa, nego da se učenici ubuduće upisuju u škole za koje zaista imaju interes. Stjepan Biškup (13), koji je igrao Teslu u predstavi, priznao je da mu je ona omogućila da nauči još puno više iz fizike koju obožava. Zajedno s ostalim učenicima naučit će o velikim izumiteljima i znanstvenicima iz pet partnerskih zemalja koje su nas posjetile nakon što oni budu imali svoje prezentacije. Tako je u sklopu Erasmusa i našim učenicima omogućeno da upoznaju kulturu i običaje drugih zemalja te usvoje način rada u stranih školama nakon što ih posjete.

- Svaki uspješni model koji vidimo u nekoj drugoj školi u inozemstvu rado primjenjujemo u našoj školi. Oduševili su nas, primjerice, njihovi prostori za izolaciju u koje se smještaju djeca kojima je potreban mir kako bi se koncentrirali na zadatke. Također, slušalice koje djeca koriste kako im ne bi smetala buka dok pišu zadaćnice smatramo vrlo učinkovitom metodom za postizanje koncentracije - rekla nam je Mirela Puškarić.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a