Obavijesti

News

Komentari 5

Đaci u našoj školi od kopriva prave tekuće ekološko gnojivo

Đaci u našoj školi od kopriva prave tekuće ekološko gnojivo
4

Škola ima učeničku zadrugu Vrisak koja se bavi zaštitom okoliša, čuvanjem tradicije i kulturne baštine razvijanjem ekološke svijesti, poduzetničkog duha i kreativnosti

VIDEO

Volim raditi u našem malom laboratoriju i zadruzi. Zbog toga razmišljam o upisu u kemijsku ili farmaceutsku školu.

Ispričala nam je to Gabrijela (12), učenica 6. razreda Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” u Cisti Velikoj u imotskom kraju. Njezina škola ima učeničku zadrugu Vrisak koja se bavi zaštitom okoliša, čuvanjem tradicije i kulturne baštine razvijanjem ekološke svijesti, poduzetničkog duha i kreativnosti.

Zadruga koja djeluje s prekidima od 1981. i broji 26 od 86 učenika, objedinjuje ekološku, likovnu, tkalačku te sekciju za turizam i baštinu koje, osim što provode niz samostalnih aktivnosti, usko surađuju na zajedničkim proizvodima te odlaze na sajmove i smotre.

Kroz tkalačku sekciju učenici tkaju torbice, rutavce, mirisne vješalice i srca, kao i vrećice s lavandom. Likovna sekcija ove agilne učeničke zadruge, između ostalog, izrađuje gipsane stećke, jer na području općine Cista Provo ima nekoliko lokacija s tim drevnim nadgrobnim spomenicima, a sekcija turizma i baštine prikuplja podatke o arheološkoj građi svojega kraja, kao i narodnu usmenu baštinu, poput stihova gange Imotske krajine. Osim što održavaju i uređuju školski vrt koji je 2012. bio nagrađen kao najljepši u primorskoj Hrvatskoj, prave prirodne sapune, ekološko gnojivo i insekticide od koprive.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Učenici se kroz zadrugu uče timskom radu. Ekološka i tkalačka sekcija rade vrećice, mirisne vješalice i srca s lavandom. Izrada traži vještu ruku, ali i uzgoj lavande u vrtu. Turizam i baština zajedno s likovnom sekcijom prave turističke brošure i suvenire stećke – kaže Ivana Balić, učiteljica prirode, biologije i kemije, voditeljica ekološke sekcije. Devet učenika u ekološkoj sekciji stječu praktična i primjenjiva znanja te mogu pomoći na obiteljskim imanjima.

- To su djeca koja pomažu roditeljima u svakodnevnim poslovima u vrtu - rekla nam je Balić.

Smatra da bi ovakve aktivnosti trebalo bolje podržavati na razini cijelog školskog sustava. Zadruga se uglavnom financira iz sredstava škole i od prodaje proizvoda, a ponekad preko natječaja županije za uređenje školskog vrta.

- Uvijek postoji pitanje financija važnih za nabavu sirovina, opreme, proizvodnju i marketing. Želimo li njegovati poduzetnički duh i kreativni duh u školama, onda trebamo uložiti nešto što nije samo entuzijazam i dobra volja, nego i novac. Rad voditelja zadruga i voditelja sekcija, pogotovo onih uspješnih, nije samo 1 ili 2 sata tjedno, nego puno više sati koji bi svima trebali ući u redovitu satnicu – smatra Ivana Balić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag