Obavijesti

News

Komentari 156

AFP o Hrvatskoj: Nostalgija za nacističkom prošlošću sve jača

AFP o Hrvatskoj: Nostalgija za nacističkom prošlošću sve jača
1

Nostalgija za pronacističkom prošlošću, huškanje na nacionalne manjine i pritisak na slobodu medija – tim riječima započinje danas objavljeni članak o Hrvatskoj agencije AFP

VIDEO

Nostalgija za pronacističkom prošlošću, huškanje na nacionalne manjine i pritisak na slobodu medija – tim riječima započinje danas objavljeni članak o Hrvatskoj novinske agencije AFP pod naslovom 'Pod hrvatskim konzervativcima raste strah od netolerancije'.

AFP u članku ističe kako niz aktivista i kritičara u Hrvatskoj upozorava da su, nakon preuzimanja vlasti u siječnju, u Hrvatskoj vladajući počeli žmiriti na, a u najgorem slučajevima i poticati, porast ekstremno desne retorike.

Prošlog je tjedna, odgovarajući na takav trend, službenu komemoraciju za žrtve ustaškog logora Jasenovca bojkotirao niz skupina: od srpske i židovske manjine pa do antifašističkih organizacija. 

 -Taj je bojkot hrabra ali ispravna odluka kojom se upozorava na val neofašističke ustaške nostalgije koja zahvaća Hrvatsku - rekao je AFP-u Efraim Zuroff, direktor centra Simon Wiesenthal.

Agencija piše kako je ustaška Nezavisna Država Hrvatska bila marionetska država nacističke Njemačke, no kako moderni simpatizeri ustaše smatraju utemeljiteljima Hrvatske.

Povjesničar Tvrtko Jakovina za AFP je izjavio kako je ublažavanje ustaških zločina prisutno već godinama, no kako je bilo puno manjeg intenziteta.

- Sada je prodrijelo među vladine ministre i vodeće medije.

Članak se osvrće i na ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, kojeg naziva ‘navodnim simpatizerom ustaša’, te piše o njegovom oduševljenju novim dokumentarcem o Jasenovcu, koji su Židovi ocijenili povijesnim revizionizmom.

Agencija navodi 'potpuni izostanak direktne reakcije' na skandiranje ustaškog pozdrava 'Za dom spremni' za vrijeme nedavne nogometne utakmice s Izraelom, na koje je Vlada priopćenjem reagirala samo 'osuđujući sve totalitarne režime', bez spominjanja ustaškog.

AFP ističe kako su, na kraju, i premijer Tihomir Orešković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poimence osudili ustaške zločine, nakon što ih je posjetio posebni izaslanik SAD-a za pitanja holokausta ranije ovog mjeseca.

- Država ne radi ništa... niti ne želi spriječiti oživljavanje radikalne desnice, rekao je Ognjen Kraus, čelnik Židovske općine u Zagrebu.

Članak uspoređuje hrvatsku Vladu s drugim desnim vladama u istočnoj Europi, poput onih u Mađarskoj i Poljskoj, no napominje kako su te vlade osvojile apsolutnu većinu na izborima, dok je HDZ bio prisiljen na pregovore oko koalicije.

U članku se bave i prošlim parlamentarnim izborima u vezi kojih kažu kako HDZ nije uspio polučiti potpunu pobjedu. Spominje se sukob Milijana Brkića i Milorada Pupovca od prije mjesec dana, a prisjetili su se i prosvjeda koje su predvodili Velimir Bujanec i Marko Jurič u kojem su se, kako su napisali, uzvikivali ustaški pozdravi, a policija nije reagirala.

AFP se prisjetio i izjave saborskog zastupnika HDZ-a Željka Glasnovića koji je medije nazvao najvećom preprekom demokraciji, a nije im promakao ni napad na novinara Antu Tomića te reakcije ministra kulture koji je taj napad komentirao riječima da svi moramo biti svjesni onoga što pišemo ili govorimo.

Članak završava spomenom prosvjeda na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje su se studenti pobunili protiv suradnje s Katoličkim bogoslovnim fakultetom.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 156
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...