Obavijesti

News

Komentari 49

Isplata malih dobavljača: 'Još nitko od nas nije dobio novac'

Isplata malih dobavljača: 'Još nitko od nas nije dobio novac'
1

Povjerenik za Agrokor Ante Ramljak najavio je da će plaće radncima biti isplaćene već tijekom ovoga tjedna. Pojavila se informacija da su isplate duga Agrokora za mala obiteljska gospodarstva počela, ali...

VIDEO

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak najavio je da će plaće radnicima biti isplaćene već tijekom ovoga tjedna.

Iako se pojavila informacija da su isplate duga Agrokora za mala obiteljska gospodarstva počela, nitko još nije dobio novce. Potvrdio nam je to Tihomir Jaić, čelnik Hrvatske udruge poljoprivrednika koji predstavlja mala obiteljska gospodarstva.

- Čuo sam se sa nizom svojih članova, nikome još nije došao novac. Nadam se da je ipak plaćeno, a da se radi o tome da bankama treba da proknjiže novac. Nama je obećano da će nam biti plaćeno na početku barem 12 do 13 posto duga. I veliki dobavljači su pokazali razumijevanja da mi budemo prvi. OPG-i su sumnjičavi, jednostavno su uvijek oni izvukli deblji kraj, ali moram priznati da se zasad svi prema nama ponašaju korektno Naši članovi nemaju za platiti režije i na to će otići prvi novac - rekao nam je Jaić.

U Krašu će se u 17.30 održati sastanak dobavljača, a tijekom cijeloga dana u sjedištu Agrokora vodit će se razgovori s predstavnicima banaka i zaposlenika. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Redovito obraćanje novinarima o poduzetim koracima izvanredni povjerenik Ramljak održat će u 16 sati. 

Plenković: Snižavanje rejtinga je refleksna reakcija

Premijer Plenković komentirao je novo Moody'sovo snižavanje kreditnog rejtinga Agrokora. Smatra da je to normalno jer kreditne rejting agencije gledaju što se zbiva s određenom kompanijom.

- Ako je kompanija došla u fazu da država donese zakon kojim uvodi izvanrednu upravu, onda vam je to gotovo refleksna reakcija. Ja to ne bih ništa posebno komentirao, mislim da je očekivano. Ono što je bitno, mislim da će kreditne agencije pratiti kako će se razvijati proces restrukturiranja i stabilizacija, ja sam uvjeren da će taj proces biti uspješan, a ako bude uspješan, onda će i njihove ocjene biti optimističnije nego što su sada. To je ono što je najbitnije, rekao je Plenković.

Upitan treba li Ivica Todorić kazneno odgovarati zbog izbjegavanja poreznog duga ili vraćanja duga državi, premijer je istaknuo da o tomu postoji li nečija kaznena odgovornost ne odlučuje politika.

"Prvo i osnovno, da li postoji nečija kaznena odgovornost o tome ne odlučuje politika nego Državno odvjetništvo, policija gleda da li postoji neke osnovane sumnje, na kraju o samoj odgovornosti odlučuje sud", rekao je Plenković, poručujući kako je izrazito važna puna neovisnost rada tijela koja su zadužena za te aspekte.

"Uloga izvanrednog povjerenika kojeg smo imenovali je da prije svega cjelovito, dubinski snimi stanje u kompaniji, da pregleda izvješća, knjige, financijska izvješća, da stabilizira u kratkom roku sve ono što smo govorili, male dobavljače, velike dobavljače, postigne dogovor s bankama, isplate. Računi su već deblokirani i na taj način smo već postigli temeljni cilj. U daljnjem procesu restrukturiranja koji će trajati više od godinu dana očekujemo rezultat koji bi mogao brojnim kvalitetnim kompanijama u okviru Agrokoru omogućiti održivo poslovanje. To je ono što je važno, a o nečijoj kaznenoj odgovornosti nije na politici da ju prejudicira", istaknuo je premijer. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:54

'Kako da ja zna što je realno u kompaniji?'

Premijer ne želi prejudicirati koliki je dug Agrokora te poručuje kako će se više znati kada izvanredni povjerenik snimi stanje.

"Kako da ja to znam što je realno u kompaniji, nit' sam ja vlasnik nit' ste vi. Ne mogu to prejudicirati niti želim. izvanredni povjerenik ima zadaću da snimi stanje, kada to bude gotovo, a ne može se baš u pet minuta sve verificirati, onda ćemo znati više", rekao je.

Na upit kakva se poruka šalje građanima koje se ovršuje za 15 kuna duga, dok milijarde kuna duga prolaze bez odgovornosti, Plenković je ponovio da se Zakonom o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH štiti stabilnost hrvatskog gospodarskog i financijskog sustava, da to nije zakon kojim se štiti bilo koja osoba ili bilo koja kompanija. 

"Činjenica je da smo se kroz proteklih 25 godina našli u situaciji da poteškoće jedne ovako velike i značajne kompanije za funkcioniranje gospodarstva zahtijeva ovakav zakon je odgovorna odluka Vlade i većine u Saboru da omogući stabilizaciju hrvatskog gospodarstva. Pretvaramo jedan potencijalni plimni val u popodnevni blagi maestral. To je bit. A plaćanje poreznih obveza je nužno od svih poreznih obveznika. Vidjeli ste da je i Porezna uprava reagirala u roku, na vrijeme blokirala račune i tu ne vidim ništa sporno", kazao je premijer.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1