Obavijesti

News

Komentari 7

Ako si i ti vrhunski sportaš, najbolje je studirati u SAD-u

Ako si i ti vrhunski sportaš, najbolje je studirati u SAD-u
1

U protekloj akademskoj godini na sveučilištima u Americi bilo je oko 600 studenata iz Hrvatske. Među njima je bila i vrhunska sportašica triatlonika Daria Pletikapa

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Kako u Hrvatskoj sustav školovanja teško prati vrhunski sport, drago mi je što se sportaši odlučuju za odlazak na studij u Americi. Tamo definitivno imaju bolje uvjete za trening i školovanje, govori Daria Pletikapa, najbolja hrvatska triatlonka i olimpijski kandidat za Rio 2016.

I ona je, kao i magistrica kineziologije te voditeljica u Agenciji Sport Scolarship USA (SSUSA) Maja Šaša, prošla američki sustav školovanja.

- Agencija SSUSA je dosad imala odlična iskustva s mladim sportašima s ovih prostora te su nerijetko među najboljim studentima na svojim fakultetima - rekla je Šaša.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Besplatno školovanje

Agencija za stipendiranje osnovana je u Švicarskoj i preko svog predstavništva u Hrvatskoj upravo su u potrazi za zainteresiranim studentima sportašima s ovih prostora koji bi htjeli studirati na najprestižnijim američkim sveučilištima.

Rokovi za prijave su do ožujka, a Agencija je studentima sportašima za iduću akademsku godinu već pronašla šest sportskih stipendija. Do zatvaranja prijava za studiranje u SAD planiraju poslati 30-ak stipendista iz Hrvatske i regije.

- Našim sportašima nudimo promociju njihovih postignuća kod potencijalnih trenera iz raznih sportova. Također, za njih završavamo kompletan proces dobivanja stipendije sve do potpisivanja samog ugovora s fakultetom - objašnjava Šaša. Mladi sportaši tako na najjednostavniji način stupaju u kontakt s budućim trenerima te ostvaruju besplatno inozemno akademsko obrazovanje. Na američkim fakultetima studira oko 800.000 međunarodnih studenata, a u protekloj akademskoj godini na njihovim sveučilištima studiralo je i oko 600 studenata iz Hrvatske. Ako studenti ne dobiju odmah priliku na nekom od fakulteta, ostaju u trajnoj bazi podataka SSUSA.

- Treneri na fakultetima imaju uvid u našu bazu korisnika, tako da ovisno o potrebi za internacionalnim sportašem ili sportašicom iz određenog sporta često kontaktiraju upravo nas - zaključuje Šaša.

Prijave su na info@ssusa.eu.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a