Obavijesti

News

Komentari 59

Analiza WC-a: U Slavoniji bolje u šumi, prema moru sve čisto

 Analiza WC-a: U Slavoniji bolje u šumi, prema moru sve čisto
6

Velika inspekcija 24sata - Prošli smo cijelu Hrvatsku i obišli više od stotinu odmorišta uz autocestu u Hrvatskoj. Donosimo vam analizu stanja zahoda...

VIDEO

Odlučili smo krenuti u  veliku inspekciju toaleta na odmorištima uz autocestu. Prošli smo tako cijelu Hrvatsku. Pregledali smo sve: čistoća zahoda i umivaonika, osjeti li se miris dezinfekcijskog sredstva ili urina, ima li sapuna, toaletnog papira, ubrusa, imaju li majke gdje presvući bebe, postoji li zahod prilagođen invalidima, plaća li se, može li se zaključati, ima li tuš i koliko se naplaćuje. 

Slika uređene turističke zemlje definitivno su i zahodi na autobusnim i željezničkim kolodvorima. I njih smo obišli - u svim većim gradovima. Izdvojili smo najbolje i najgore. Ovo su rezultati. Najgora situacija je definitivno na A3 od Zagreba do Slavonskog Broda. 

U oba smjera autoceste ima 16 većih stajališta. Najbolje stanje je u zahodima koji se nalaze u sklopu benzinskih crpki, dok prijenosni WC-i, popularni toi toi, u većini slučajeva trebali bi imati natpise: “Samo ako vam je stvarno nužda”.

Pixsell

Postavljeni su na asfaltu, a tijekom vrućih ljetnih dana (kad smo ih obilazili, bilo je 40 stupnjeva Celzijevih) čak i kratki boravak u njima gotovo nije moguć. Osim visoke temperature, problem je i smrad te mokraća koja isparava pa se više nuždi obavlja u grmlju. Takva su stajališta Križ prema Zagrebu i Slavonskom Brodu. Oba su prljava i smrde te u njih ljudi idu jedino ako nemaju drugog izbora. 

Iako se na tim stajalištima nalaze benzinske postaje, one nemaju uređene toalete, a kafići koji su nekad bili ondje su zatvoreni. Najveća razlika u stajalištima, koja se nalaze jedno preko puta drugog, su odmorišta Dragalić. Na onom u smjeru Slavonskog Broda nalazi se Croduxova benzinska crpka. U njoj postoji videonadzor kod ulaska u hodnik prije toaleta. Dvije čistačice neprestano glancaju zahode, postoji i toalet za invalide, prostor za presvlačenje djece, pa čak i tuš kabina (naplaćuje se 15 kuna). 

Toalet išaran ponudama za seks s kamiondžijama

Jedan od najgorih toaleta zatekli smo u sklopu motela Stari hrastovi koji se nalazi u blizini Popovače u smjeru Zagreba. U muškim toaletima podovi su prljavi, smeće ispada iz koševa, a u zahodima neopisivo smrdi. Toalet je išaran ponudama za seks s kamiondžijama. Na istoj strani Hrvatske potpuno suprotna situacija je na 95 kilometara autoceste između Osijeka i Županje.

 Na autocesti Slavonika, koja dnevno ne bilježi osobito veliki promet, nalaze se četiri odmorišta, a na cesti Zagreb - Beograd jedno. Na cijeloj dionici između Osijeka i Županje samo su dvije benzinske crpke, dok je na svim odmorištima uređen veliki parking, sjenice za odmor putnika te su sagrađeni novi i veliki toaleti, koji su tijekom godine uglavnom zaključani, ali su posljednjih tjedana otključani zbog turista koji se tu zaustavljaju. Svaki od tih toaleta je uredan i čist, ima i toaletnog papira te sapuna u dozatorima.

Pixsell

Najduži komad autoceste, onaj od Zagreba do Dubrovnika pravi je primjer kako bi odmarališta doista trebala izgledati. Većina, barem oni koji su uz benzinske crpke, prilično je uredna, održavana s mnogobrojnim zahodima. Iako je sezona u punom jeku gotovo ni na jednom nema gužve i ne čeka se dulje od minute. Od 15-ak različitih odmorišta od Zagreba do Zadra samo na jednom se zahodu naplaćuje tri kune (odmorište Jasenice) - i to bez računa. Iako u istom okrugu postoji i benzinska uz koju je restoran te besplatan zahod, tako da putnici mogu i izbjeći plaćanje tri kune. Ako je baš velika gužva i ako plate tri kune dočekat će ih čist zahod pa barem neće požaliti. 

Jezerane - divlji zahod

Možda najveća katastrofa na ovom potezu polje fekalija na odmorištu Jezerane. Turisti tamo najčešće stanu zbog predivnog vidikovca ili ako ih baš uhvati sila. Iako je sagrađen objekt koji bi trebao biti WC, on je zatvoren i na velikoj tabli upozorenja piše: “Koristiti na vlastitu odgovornost”. U njega se ne može ući, a čak i slavina na vanjskom umivaoniku ne postoji. Međutim, iza te kućice je pravi kaos - razbacan toaletni papir i fekalije. Reklo bi se - WC na otvorenom. Na istom odmaralištu postoje kemijski zahodi toi toi i prilično su uredni, a ispred i iza tog odmarališta nekoliko kilometara su druga dobro opremljena. Ostali zahodi na tom potezu većinom su u sklopu crpki, u svima su čistačice, ima dovoljno sapuna i papira. Čistoća je, s obzirom na golemu protočnost turista, zadovoljavajuća. Na svakom, ili svakom drugom, odmaralištu možete previti novorođenče ili se tuširati. 

Pixsell

U povratku je jedno od ljepših odmorišta Vukova Gorica, s čak 14 zahoda i umivaonika. Slično je i na nastavku te ceste, do Splita. Zahodi zaslužuju desetku. Niti jedan se ne naplaćuje. Na svakom je stajalištu od šest do deset ženskih i isto toliko muških i invalidskih toaleta, a neka odmarališta imaju i baby kutak za presvlačenje beba. Na odmorištima bez benzinskih crpki po tri su kemijska WC-a i svi su uredni. 

Od Splita do Ploča bolje je odabrati odmorište Mosor jug nego Rašćane Gornje. Niti jedan se ne plaća, ali je urednost veća u Mosoru. Ipak, niti jedan nema baby kutak. 

Pixsell

Stotine tisuća turista koji samo u jednom danu u špici turističke sezone ulaze i izlaze preko istarskih prijelaza sa Slovenijom voze se Istarskim ipsilonom, autocestom od čvora Umag do čvora Pula u dužini od 77 kilometara ili pak od čvora Pula do Matulja u dužini od 90 kilometara. Na ta ukupno 334 kilometra Istarskog ipsilona u oba smjera, kojim se od Pazina do Matulja vozi dvosmjerno, svi vozači i putnici imaju na raspolaganju samo 10 odmorišta u oba smjera s besplatnim WC-ima. 

Malo bontona dobro dođe

Od tih deset njih šest je sklopu Ininih benzinskih crpki, a preostalih nekoliko u koncesiji. Čim prođu granicu odmorište je Buje s javnim WC-om. Zidani, samostojeći WC u ženskom dijelu ima i odjeljak za invalide, dok je onaj muški s mokrim podom po kojem se gaca neuredan i ostavlja loš dojam.

Nakon odmorišta Buje, 19 kilometara u smjeru Pule, odmorište je Mirna s prekrasnim pogledom na rijeku. Ovo je, prema našoj ocjeni, zapravo crna točka svih javnih WC-a na Istarskom ipsilonu. Na plavo obojenom kontejneru pretvorenom u WC klate se i zjape otvorena vrata pa se zbog nelagode malo tko usudi čak i prići. Uz kontejner je samostojeći WC s muško-ženskim dijelom. Pisoar je umotan u najlonsku vreću, neočišćena školjka na kojoj nema daske ni poklopca, a iz rasvjetnih tijela bez sijalice strše gole pokidane žice, nema papira, nema tekućine ili sapuna za pranje ruku, a samo i dotaknuti slavinu da se provjeri ima li vode na visokoj temperaturi bilo je neuputno. 

Urednošću služi za primjer odmorište Buje

- Dođe mi ponekad da se onesvijestim kada vidim prizore koje turisti ostave iza sebe. Čak i zidove zamažu - kaže čistačica. Odmorišta na autoputu Zagreb - Rijeka i Zagreb - Varaždin u prilično su dobrom stanju. 

Pixsell

Što se tiče autobusnih i željezničkih kolodvora, na većini se korištenje WC-a naplaćuje, i to od tri kune pa nadalje. Za onaj željeznički kolodvor u Šibeniku šale se da je bio moderan malo poslije izuma parne lokomotive. Ne plaća se, ali turisti se pitaju: Što bi i platili: smrad, išarane zidove, prljavštinu? Slično je i u Osijeku, a uz to je i cijena tri kune. U Puli će vas dočekati čučavci. Autobusni kolodvori su svakako bolje održavani. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa