Obavijesti

News

Komentari 163

Deda (94) još ima svoje zube, a tek jedan izgubio u Bleiburgu

Deda (94) još ima svoje zube, a tek jedan  izgubio u Bleiburgu
3

Andrija (94) nikad nije bio kod zubara, ima sve svoje zube, osim jednog, a taj je izgubio na Bleiburgu. Prije 80 godina zube je prao pepelom i kestenom, a danas posebnom pastom

VIDEO

Žena Barica i ja imamo 181 godinu te 33 i pol zuba. Od toga ja 94. godine i 31 zub, jer mi je jedan izbijen tijekom križnog puta, kaže nam 94-godišnji Andrija Kivađ iz Peteranca kraj Koprivnice.

Ovaj dugovječni čovjek nikad u životu nije sjeo na zubarsku stolicu jer mu je nepoznata zubobolja. I danas ima sve zdrave zube. Supruga Barica (87), koja je sedam godina mlađa, kroz smijeh kaže da ona ima jedan i pol zub, pa im je prosjek s obzirom na dob zadovoljavajući. Njihov sin Vlada (58) kaže kako nema zube na oca, a Andrija tumači kako je uvijek pazio na higijenu zuba. I danas ih pere svaki dan. Prije 80 godina zube je prao pepelom i pastom od kestena, a danas ima posebnu pastu.

Pokretanje videa...

01:03

- Snaha mi kupuje pastu crven-bijeli-plavi i ni s jednom drugom ne perem zube - govori Andrija, dok supruga s kojom je u braku 60 godina dobacuje kako je za zdrav i dug život zaslužna i žena.

zubi

Kaže da se nisu nikad svađali, a njezina je kuhinja uvijek bila prilagođena njemu.

- Svaki dan popijem po čašu vina i popušim najviše šest cigareta. Pazim i na hranu - govori nam starac zbog kojeg bi stomatološke ambulante mogle biti zatvorene. I danas je njegov meni gotovo isti kao i u mladosti. Za doručak jede kukuruzne žgance. Ručak se sastoji od krumpira, puno salate i malo mesa. Večera nešto lagano, poput šalice mlijeka sa šnitom kruha. Njegovo zdravlje je i danas sjajno. Čita novine bez naočala i imao je jedan operativni zahvat. Dodaje kako dugovječnost može zahvaliti tome što je puno radio cijeli život, koji ga nije baš mazio. Nakon što je u Rajlovcu kraj Sarajeva u Zrakoplovnoj školi izučio zanat za fotografa, premješten je u Petrovaradin gdje se nalazila Zrakoplovna jedinica bivše NDH.

Pokretanje videa...

00:11

Potom ga je put odveo prema Bleiburgu, iz kojeg je kao zarobljeni hrvatski vojnik prošao Križni put. Nakon dvije godine, 1947., stigao je u rodni Peteranec, no nije tamo dugo ostao. Ipak, nakon vojske te godina provedenih u željeznici, sa suprugom se vratio u rodni kraj. Supruga Barica zaključuje kako će Andrija još toliko proživjeti jer ima najbolju ženu.

zubi

Vrijedan rad i ljubav su recept za dugovječnost

Andrija je kao mladi pripadnik Zrakoplovne jedinice bivše NDH završio na Križnom putu. Cijeli je život vrijedno radio, izučio zanat za fotografa i licitara, radio je u poljoprivredi, a mirovinu dočekao u željeznici. Supruga Barica ističe kako mu zdravlje čuva upravo njezina briga.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 163
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a