Obavijesti

News

Komentari 21

Ante Ramljak: Agrokor u BiH Konzum mijenja Mercatorom

Ante Ramljak: Agrokor u BiH Konzum mijenja Mercatorom
1

Danas smo predstavili pred vijećem ministara BiH novi koncept Agrokorove maloprodaje u Bosni i Hercegovini koji predviđa ponovo uvođenje brenda Mercator na tržište BiH, rekao je Ramljak

VIDEO

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak izjavio je u četvrtak u Sarajevu kako će kao dio plana za restrukturiranje poslovanja koncerna na području Bosne i Hercegovine biti vraćen brend Mercatora, jer je procijenjeno kako će se na taj način očuvati radna mjesta u toj zemlji i nastaviti uspješno poslovanje trgovačkog lanca koji sada u BiH posluje pod brendom Konzuma.

"Vratit će se ponovo brend Mercator. On će preuzeti dobavljače i sve zaposlenike na sebe i na taj način će se raditi restrukturiranje dospjelih obveza", kazao je Ramljak novinarima nakon sastanka s predstavnicima državnih i entitetskih vlasti u Bosni i Hercegovini predvođenih ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem te ministrom financija Vjekoslavom Bevandom.

Na sastanku su sudjelovali i direktori ostalih Agrokorovih kompanija u BiH - Konzuma BiH Tomislav Begić, Sarajevskog kiseljaka Tomislav Slišković, Velpra Živko Katana, Leda-Čitluk Miro Težulat te Super kartice Boris Barić, kao i predsjednik Uprave slovenskog Mercatora Tomislav Čizmić.

Ramljak je pojasnio kako je nakon procjena utvrđeno da Agrokorove proizvodne tvrtke u BiH posluju "jako stabilno", no pokazalo se i kako su trgovački lanci Konzum i Velpro ostvarivali rezultate koji nisu bili zadovoljavajući pa je odlučeno da se kroz postupak restrukturiranja trgovačko poslovanje ubuduće odvija pod znakovljem Mercatora.

Obrazloženje je i kako je Mercator brend koji je prepoznatljiv na tržištu BiH te stoga nudi i "određeni sigurnost".

Mercator u Sloveniji i Srbiji posluje jako dobro pa je procjena kako će tako biti i u BiH, a Ramljak drži kako će to pružiti sigurnost očuvanja svih postojećih Konzumovih prodajnih mjesta.

No taj plan, kako je pojasnio Ramljak, još nije formalno odobren jer ga i Mercator i Konzum trebaju predstaviti svojim upravama koje trebaju dati konačnu suglasnost.

"Ovo još nije definitivna odluka, no u tom pravcu idemo", kazao je Ramljak.

Sastanak u Sarajevu održan je na tragu dogovora postignutog 27. travnja, kada je Ramljak najavio kako će predstaviti plan preustroja Agrokora i stabiliziranja poslovanja cijelog koncerna, a danas je najavio i nove sastanke s predstavnicima vlasti u BiH na mjesečnoj bazi tijekom kojih će izvještavati o svim koracima u provedbi ovog plana.

Ministar Šarović je novinarima potvrdio kazao su u BiH suglasni s planom kojega je predložio Ramljak.

"Mi sa svoje strane podržavamo ovaj plan, želimo da uspije", kazao je Šarović, dodajući kako je zajednički interes uspješan Agrokor i njegove tvrtke u BiH kako bi se očuvala postojeća radna mjesta i poslovanje dobavljača te podržavanjem sustava pomoglo i gospodarstvo BiH.

Agrokorove tvrtke u BiH zapošljavaju gotovo 5300 radnika, od čega njih oko 4600 u Konzumu. 

Procjena je kako dugovi Agrokorovih tvrtki u BiH dobavljačima s područja Federacije BiH, gdje obavlja 80 posto svojih poslovnih aktivnosti u BiH, iznose oko 66 milijuna eura, dok vlasti Republike Srpske imaju podatke da dugovi dobavljačima iz tog entiteta iznose oko 2,8 milijuna eura.

Ante Ramljak nakon sastanka: 'Konzum BiH stabilno posluje'

U prostorijama Vijeća ministara BiH održan je u četvrtak drugi po redu sastanak izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka s predstavnicima tijela vlasti BiH.

Donosimo priopćenje Agrokora.

"Na sastanku su uz domaćina ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirka Šarovića bili prisutni i ministar financija i trezora BiH, Vjekoslav Bevanda, savjetnica Fadila Novalića, premijera Vlade Federacije BiH Aida Soko, ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, a sa strane Agrokora izvanredni povjerenik Ante Ramljak, direktor Konzuma BiH Tomislav Bagić, predsjednik Uprave Poslovnog sistema Mercator Tomislav  Čizmić te izvršna direktorica marketinga Agrokor koncerna Dubravka Jusić, kao i direktori ostalih Agrokorovih kompanija u BiH i predstavnici drugih tijela vlasti BiH. 

Po završetku sastanka izvanredni povjerenik Ante Ramljak izjavio je: „Danas smo predstavili pred vijećem ministara BiH novi koncept Agrokorove maloprodaje u Bosni i Hercegovini koji predviđa ponovo uvođenje brenda Mercator na tržište BiH. Radi se o prijedlogu s obzirom na to da odluka o njegovoj realizaciji još nije donesena.

Konzum BiH stabilno posluje i uredno podmiruje sve svoje obveze no odlučili smo razmotriti novi koncept poslovanja na tržištu BiH s ciljem što boljeg dugoročnog pozicioniranja Agrokorove maloprodaje i daljnjeg razvoja na regionalnom tržištu. 
Prilikom pripreme različitih scenarija i temeljem brojnih analiza u fokusu nam je bilo nekoliko ključnih ciljeva, a to su prvenstveno očuvanje radnih mjesta, nastavak urednog plaćanja obveza prema dobavljačima i državi te jačanje naše maloprodajne mreže.

Ako koncept o kojem smo danas razgovarali, koji predviđa ponovo uvođenje brenda Mercator na tržište BiH, bude prihvaćen od strane uprava Konzuma i Mercatora, on će doprinijeti razvoju tržišta maloprodaje kroz poticanje konkurentnosti te će biti u najboljem interesu svih kupaca, zaposlenika, dobavljača, banaka i države".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa