Obavijesti

News

Komentari 17

'Arbitraža je kompromitirana, spor bi trebao ići pred ICJ'

'Arbitraža  je kompromitirana, spor bi trebao ići pred ICJ'
1

"Hrvatska i slovenska vlada trebali bi što prije predložiti novo rješenje za granični prijepor kako bi se posvetile europskim pitanjima i svemu onome što dvije zemlje povezuje"

VIDEO

Hrvatska i slovenska vlada trebali bi što prije predložiti novo rješenje za granični prijepor kako bi se posvetile europskim pitanjima i svemu onome što dvije zemlje povezuje, a najbolje bi bilo da se spor iznese pred Međunarodni sud pravde (ICJ), iznijela je u autorskom prilogu u ljubljanskom dnevnom listu "Dnevnik" od subote bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Hrvatska vlada i Sabor lani su zbog poznate arbitražne afere donijeli odluku o izlasku Hrvatske iz arbitražnog postupka, no Slovenija inzistira da je rad arbitara potrebno nastaviti i donijeti konačnu obvezujuću presudu.

"Hrvatsku nitko ne može prisiliti da prizna odluku arbitraže koju smatra kontaminiranom i nevjerodostojnom", napisala je nekadašnja premijerka, koja je 2009. potpisala arbitražni sporazum sa Slovenijom.

Budući da su stajališta o arbitraži kod dviju strana suprotna, a obje zemlje čekaju neriješena euuropska pitanja poput migracijske krize, kao i mnoga pitanja iz svestrane suradnje koja dvije zemlje povezuju, bilo bi dobro da dvije vlade položaj dobro analiziraju i izađu s dobro artikuliranim prijedlozima o rješenju koje bi bilo kredibilno, ocjenjuje Kosor u svojoj analizi u slovenskom listu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Za Sloveniju je važno da iz neugodne situacije izađe kao dobrosusjedska država koja osuđuje svaki pokušaj manipulacije. Obje države kao članice EU-a moraju zagovarati vladavinu prava i potpunu nezavisnost sudstva", napisala je Kosor, aludirajući na pokušaje slovenskog utjecaja na arbitre tijekom prekinute arbitraže.

Kako je navela, u sadašnjoj je situaciji najbolje da se pristane na rješenje da o sporu odluči Međunarodni sud pravde u Den Haagu budući da je o tome bilo govora i u njenim razgovorima s bivšim slovenskim premijerom Borutom Pahorom 2009. godine, ali je Slovenija tada inzistirala da je jedino rješenje arbitraža.

"Sada imamo mnogo drugih problema koji bi nas morali povezati, poput migracijske krize koja zahtijeva usklađenu politiku. Zato bi bilo dobro da opet pokažemo mudrost i odlučnost o pitanju granice. Naravno, za to su potrebni hrabri političari na obje strane", navodi Kosor u svom članku o arbitraži koji je list naslovio "Na ruševinama je nemoguće sagraditi kuću".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag