Obavijesti

News

Komentari 136

Bandić opet na udaru: Visoke zgrade 'pojest će' novi muzej

Bandić opet na udaru: Visoke zgrade 'pojest će' novi muzej
4

Uz blagoslov gradske uprave i prethodne čudne razmjene zemljišta, uz MSU bi trebale niknuti tri deveterokatnice. Ukupno bi investitor, Oporovec gradnja, trebao sagraditi 400 novih stanova...

VIDEO

Protiv zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića danas počinje novi masovni prosvjed građana u subotu u 11.55 sati. Ovaj put pobunili su se stanovnici novozagrebačkog naselja Središće koji žive uz Muzej suvremene umjetnosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:16

Uz blagoslov gradske uprave i prethodne čudne razmjene zemljišta investitora i Grada, uz MSU bi trebale niknuti tri deveterokatnice. Ukupno bi investitor, Oporovec gradnja, trebao sagraditi 400 novih stanova. Već je sagrađen trgovački centar. Građani su ogorčeni.

'Neka Uskok sve ispita'

- Prosvjedujemo protiv agresivne gradnje, preizgrađenosti i budućeg prometnoga kolapsa koji će nastati. Država i Grad uložili su više od pola milijarde kuna u Muzej suvremene umjetnosti, a sad će nove zgrade nagrditi muzej - kaže nam Davor Babić iz inicijative “Sumrak gradnje u Središću - Središće za MSU”.

Parcele oko MSU inače su postale izuzetno atraktivne za gradnju nakon preuređenja jezera Bundek. Ali prema urbanističkim planovima, predviđena je masovna stambena gradnja u zgradama po sedam i devet katova. Kompleks koji je potaknuo prosvjed najveći je od svih planiranih. Babić kaže da su prije početka gradnje maknuli već posađeno drveće, parkirališta, zelene površine.

- Sumnjamo i u zakonitost stjecanja zemljišta investitora i pozivamo institucije da to istraže. Prosvjedujemo protiv netransparentne promjene urbanističkih planova - kaže Babić.

Građani žele humaniju i manju gradnju.

- Grad je u ovom slučaju zakazao - kaže u ime stanara Babić.

Na prosvjedu očekuju od 500 do 1000 građana.

Bandić se već našao na udaru prosvjednika zbog terasa na Cvjetnom trgu i gradnje crkve u parku na Savici. Ovaj slučaj premašuje sve dosad i baca sumnju na moguće pogodovanje investitorima oko MSU. Podsjetimo, Uskok je već podignuo optužice zbog izmjena urbanističkih planova, a jedna od parcela je upravo između MSU i Bundeka.

Veoma je neobična priča i tko je investior i kako je došao do zemljišta na kojem će sad graditi deveterokatnice koje izazivaju prosvjed. Formalno je sve pokriveno zakonima i odlukama. Ali Investitor Oporovec gradnja nema zaposlenih. Vlasnik tvrtke je je Mario Čolak, a ranije je bila tvrtka Feal. Čolak je sin Zdenke Čolak, sestre širokobriješkog poduzetnika Joze Bogdana. Bogdan je vlasnik aluminijskog prerađivača Feala koji posluje i u Zagrebu. Bogdan i njegova sestra Zdenka Čolak su prije dvije godine, kad je Milan Bandić završio u pritvoru, dali svoje vile za jamčevinu. Jozo Bogdan je bio uz Bandića i kad je pozlilo gradonačelnikovoj majci.

- S Bandićem sam prijatelj od djetinjstva i osjećam moralnu obvezu da mu pomognem - objasnio je medijima Bogdan zašto je njegova obitelj založila nekretnine za gradonačelnika.

Rast cijene zemljišta

Kako je cijela priča počela? Prije više od devet godina Oporovec gradnja kupila je zemljište na udaljenoj lokaciji na sjeveru Dubrave.

Nakon toga, Grad na čelu s Bandićem odlučuje da je to jihovo zemljište idealno za gradnju škole, vrtića i centra za autizam. S Oporovec gradnjom mijenjaju zemljište. Među ostalim, daju im i gotovo 10.600 četvornih metara kod MSU-a, na kojima će sad niknuti zgrada. Oporovec gradnja je dobila i dodatno zemljište u Dubravi. Na zemljištu koje je dobio grad, Centar za autizam, škola i vrtić niti danas nisu sagrađeni unatoč brojnim najavama.

Paralelno uz zamjene sa Oporovec gradnjom, gradska uprava s još jednim Bandićevim prijateljem, Vladom Lekom, također mijenja zemljišta oko MSU-a.

Čitav plan uređenja Središća financira Anđelko Leko, veliki hotelijer i čovjek koji je Bandiću pomogao kad je došao u Zagreb. Omogućuje se velika stambena i poslovna gradnja. Kad je Grad mijenjao zemljište s Vladom Lekom 2008. godine, ono je procijenjeno na 3760 kuna po kvadratu. Leko dvije godine kasnije prodaje Oporevec gradnji 8369 kvadrata za kompletiranje čestice na kojoj će sad biti deveterokatnice. Leko dobiva 21 milijun kuna, ali po ugovoru koji posjedujemo, Oporovec gradnja novac ne isplaćuje njemu - nego Fealu! To je potpuno neobično jer iz toga proizlazi da je Oporovec gradnja, koja je vlasnički povezana s Fealom, isplatila novac samoj sebi.

Za pojašnjenje o svemu htjeli smo čuti i Čolaka. Oporovec gradnja je na istoj adresi kao Feal i koriste isti broj telefona, a direktor Feala Damir Šimunović je i prokurist Oporovec gradnje. 

Inače, Oporovec gradnja godinama ima male ili nikave prihode. Lani su imali tek 358.000 prihoda i ostvarili gubitak od čak 4,3 milijuna kuna. Ali zato navode da imaju imovinu vrijednu čak 77 milijuna kuna.

Priopćenjem o cijelom slučaju oglasila se i Oporovec gradnja. Prenosimo ga u cijelosti:

Poštovani, 

uslijed interesa jednog dijela gradana zagrebačkog kvarta Središće, a s ciljem objektivnog i istinitog informiranja svih zainteresiranih, obraćamo Vam se ovim putem s kratkim priopćenjem. 

Stambeni projekt kojeg naša tvrtka Oporovec gradnja d.o.o. namjerava graditi na području Središća, druga je faza poslovno-stambenog projekta u čijoj je prvoj fazi izgraden trgovački centar Kaufland, dok će u fazi koja slijedi biti izgradena stambena zgrada s poslovnim prostorima u prizemlju. Čitav projekt osmišljen je na parceli površine 20.000 m2 koja je u potpunosti u privatnom vlasništvu naše tvrtke. Projekt je osmišljen u zoni mješovite, poslovno-stambene namjene, na kojoj nisu predvideni javni ni društveni sadržaji, već upravo gradnja koja je u skladu s ovakvim projektom. 

lzgradnjom trgovačkih i stambenih sadržaja te dovršavanjem gradevinskog pravca uz Aveniju Dubrovnik, u skladu s urbanističkim pravilima Grada Zagreba, vjerujemo da naša tvrtka, uz razumljiv poduzetnički interes, vlastitim kapitalom, na potpuno legalan i legitiman način, ostvaruje i konkretan društveni interes te poboljšava ponudu sadržaja i visoko-kvalitetnih novih stanova za koje postoji velika potreba i interes na ovoj lokaciji. 

Slijedi nekoliko činjenica o projektu : 

Namjena predmetnog zemljišta je od osamostaljenja Republike Hrvatske nepromijenjena - isključivo gradevinska. 
08.06.2009. Grad Zagreb izdaje lokacijsku dozvolu našoj tvrtki po kojoj je planirana izgradnja 500 stanova uz ukupnu izgradenost od 93.000 m2. Konkretno, planirana je izgradnja objekta s 9 nadzemnih katova i 3 podzemne etaže. Uslijed ekonomske krize, odgada se razvoj projekta, čekajući oporavak tržišta nekretnina. 

2014 godine procjenjujemo da postoji dovoljan interes tržišta za stanovima i trgovačkim sadržajima na lokaciji Središće te 23.07.2014. Oporovec Gradnja d.o.o., o svom trošku, raspisuje JAVNI natječaj za arhitektonski projekt na koji se prijavljuje veći broj radova, te se 18.11.2014. odabire rad studija Enthasis d.o.o. arhitekta Džive Dražića.

Koristimo priliku naglasiti da je odabrano arhitektonsko rješenje bitno manje kvadrature od maksimalno dozvoljene te jedan kat niže od dozvoljenog. Smatramo da svjesnim odabirom upravo takvog rješenja pokazujemo da poštujemo osobitosti mikrolokacije te želimo sagraditi objekt koji će u budućnosti ostati kao skladan element vizure naselja. Jedan od elemenata kojima doprinosimo kvartu je i dječje igralište s istočne strane objekta. 

24.11.2015. godine izdaje se nova lokacijska dozvola s ukupno 58.000 m2. Umjesto 500, broj stanova se smanjuje na 380, dok je katnost smanjena s 9 na 8, sve sukladno važećim propisima UPU i GUP-a. 

Za 1. fazu radova, ishodovana je pravomoćna gradevinska dozvola 15.04.2016. godine na bazi koje je započela izgradnja trgovačkog centra Kaufland koji je ovih dana svečano otvoren. 

Upoznati smo s nezadovoljstvom jednog dijela stanara susjednih zgrada te smo s nekima od njih u više navrata razgovarali na temu razvoja našeg poslovno-stambenog projekta. Naime, nije nam shvatljivo da se dio stanara iz zgrade od 10 katova protivi izgradnji zgrade od 8 katova, kao ni da pojedini susjedi iz susjedne novogradnje od 7 katova, koja je izgrađena neposredno uz prometnicu, zahtijevaju udaljavanje našeg objekta od te iste prometnice za čak 25 metara.

Također bi željeli podsjetiti stanare susjedne zgrade da su i stanari sjeverno od njih prosvjedovali za vrijeme izgradnje njihove zgrade. Ne razumijemo na koji način bi izgradnja kvalitetno osmišljenog i pažljivo projektiranog poslovno-stambenog objekta u kvartu mogla ugroziti vrijednost postojećih stanova; upravo naprotiv, smatramo kako će izgradnja ovakvog projekta urbanistički zaokružiti, poboljšati i upotpuniti vizuru Središća te istovremeno pozitivno djelovati na vrijednost svih
postojećih nekretnina u kvartu.

Građanska inicijativa „Sumrak gradnje na Središću – Središće za MSU“ navodi kako organiziraju mirni prosvjed za „očuvanje Muzeja suvremene umjetnosti...“. Nije nam jasno na koji način je MSU ugrožen realizacijom našeg projekta. Naime, rješenje tvrtke Enthasis d.o.o. koje je pobjedilo na javnom natječaju, upravo je ponudilo temu suvremene umjetnosti koja prožima cijeli poslovno-stambenog objekt u cilju optimalne integracije novog projekta sa susjednim Muzejem. Kolorit zgrade u skladu je s muzejom, forma zgrada podsjeća na Kniferove meandre te igra s tamnim brisolejima raznih veličina i pozicija na bijeloj fasadi/pozadini asocira na prepoznatljiva Kniferova djela, a sve, još jednom napominjemo, u gabaritima znatno manjim od dozvoljenih te u skladu s gabaritima susjednih stambenih objekata na susjednim parcelama.

U projekt planiramo ugraditi još puno artističkih detalja i tzv. „posveta umjetnosti i umjetnicima“ na samom objektu i njegovim zelenim površinama koje će uklopiti novu suvremenu građevinu u svoje mikrolokacijsko okruženje te cijeli kvart. Smatramo kako je većina nezadovoljstva upravo uzrokovana dezinformacijama i nedostatkom točnih i činjeničnih podataka, kako glede pravnih aspekata projekta koji su apsolutno u skladu sa svim propisima, tako i glede tehničkih detalja,izgleda i gabarita samog poslovno-stambenog objekta. Oporovec gradnja d.o.o. planira nastaviti s realizacijom ovog projekta na zadovoljstvo budućih stanara i svih naših susjeda za koje vjerujemo da će prihvatiti razvoj ovog visoko-kvalitetnog projekta koji je pripremljen u skladu sa svim važećim propisima Grada Zagreba.

Također očekujemo da će poštivati činjenicu da je projekt zadovoljio svu zakonsku proceduru, da su urbana pravila gradnje i zakoni jednaki za sve građane i sve investitore te da se urbanističke odredbe donose u nadležnim uredima, a ne na ulicama.
U slučaju bilo kakvih drugih pitanja i pojašnjenja, stojimo Vam na raspolaganju.

U Zagrebu 18.11.2016.

S poštovanjem,

Oporovec gradnja doo

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 136
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca