Obavijesti

News

Komentari 95

Bešćutna država: ‘Buba bar će raditi iako nam ne daju novac’

Bešćutna država: ‘Buba bar će raditi iako nam ne daju novac’
5

SRAMOTA Udrugu Bubamara šokirala je odluka Vlade da im ne isplati novac za rad. Ne odustaju od svojega kafića, u kojem će raditi konobari s Downom

VIDEO

Sve ćemo učiniti da naš kafić zaživi i on nipošto ne smije biti upitan. Pogrešno je vjerovanje da su udruge zainteresirane samo za novac i da ništa ne rade. Rekao nam je to Tomislav Velić, predsjednik Bubamare, udruge osoba s invaliditetom iz Vinkovaca, koji je idejom o pokretanju kafeterije u kojoj će konobariti članovi udruge s Downovim sindromom oduševio hrvatsku javnost. Ideja, nažalost, nije naišla na razumijevanje Vlade. Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva zbog štednje im neće isplatiti ugovorenu novčanu potporu za rad. U rezanju proračuna zaklada je ostala bez 6 milijuna kuna, pa novac, osim Bubamare, neće dobiti ni ostale udruge koje se financiraju iz zaklade.

- Mi ćemo naći novac za Buba bar, a dio posla odradit ćemo volonterski. Naši članovi - Ivana, Marija, Tina, Alen i Domagoj - svojim će konobarskim vještinama, koje su vježbali s puno truda, pokazati da mogu kvalitetno raditi te doprinositi društvu i svom razvoju - rekao nam je predsjednik Bubamare.

Razočaran je i dodaje kako je odluka o štednji ugrozila cijelo poslovanje i opstojnost udruge.

- Bubamara nije organizacija u kojoj se crta, piše, malo pleše i jede. Naši članovi nisu lopovi koji ništa ne rade. Od nas se traži da pružamo socijalne usluge, ali nas nitko ne želi podržavati u tome, nitko nam ne želi osigurati hladni pogon. Tu je Nacionala zaklada nešto pokušala, ali sve to je nedovoljno - kaže Velić.

Ističe kako osobe s Downovim sindromom trebaju stalni kontakt s ljudima, a rad im pomaže u socijalizaciji.

- Oni su dragi i pristupačni i vjerujemo da će senzibilizirati javnost. Drago nam je što imamo potporu grada. Nije nas obeshrabrilo kad smo čuli da samo aparat za kavu košta do 7000 eura - kaže Velić.

Udruga je nedavno dobila novac od EU za drugi projekt, ali pitanje je hoće li to iskoristiti jer ne mogu osigurati početna sredstva za projekt.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca