Obavijesti

News

Komentari 30

Bez panike i straha: Galebovi sa Jakuševca sasvim su zdravi

Bez panike i straha: Galebovi sa Jakuševca sasvim su zdravi
1

Ljudi strahuju od ptičje gripe i ostalih bolesti od 'gostiju' na smeću: Na zagrebačko odlagalište ove je godine prvi put doletio i veliki crnoglavi galeb, čija je pojava vrlo rijetka

VIDEO

Riječni galebovi, kojih u Zagrebu u zimskim mjesecima ima i preko 15.000 su zdravi. S obzirom na to da se hrane na odlagalištu otpada Prudinec na Jakuševcu, ta informacija je i više nego bitna za zdravlje građana. U izvještaju Centra za peradarstvo, koji radi kao podužnica Veterinarskog instituta, objavili su da su u 2015. ulovili 878 galeba. Tek kod jednog riječnog galeba pronašli su virus gripe podtipa H13N6, no on je specifičan isključivo za galebove kao skupinu. 

Kako su nam je potvrdio dr. Luka Jurinović s Instituta, opasnosti za čovjeka nema. 

- Ta bolest je potpuno bezopasna za ljude i perad. Ipak, izuzetno je bitno nastaviti nadzirati zdravstveno stanje galebova - kazao je Jurinović. 

Jedini primjer opasne ptičje gripe pronašli su kod mrtvog riječnog galeba 2006. na Pantani kraj Trogira. Nadzor se postrožio i od tad su veterinari pregledali preko 6000 galebova. Ptice su testirali i na bakteriju salmonelu čija opasnost može biti puno veća. U 140 briseva pronašli su četiri ptice koje imaju tu bakteriju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ptice su ju vjerojatno dobile jer su pojele neku staru salamu s odlagališta. Broj divljih životinja, koje ju imaju, je jako male iznosi svega nekoliko posto. Da bi se kokoši zarazile njome, moraju doći u kontakt s izmetom zaražene ptice. S obzirom na to da su one uglavnom zatvorene, opasnost od zaraze svedena je na minimum - pojašnjava istraživač. 

Ptice u Zagrebu ostaju uvijek između studenog i ožujka svake godine. Love ih mrežama te paze da se ne ozlijede. Nakon uzimanja brisa i prstenovanja, puštaju ih na slobodu. Jurinović je dodao da Veterinarskom Institutu u praćenju ptica uvelike pomogla uprava ZGOS-a, zagrebačka tvrtka za gospodarenje otpadom.

Financiraju dio projekta te su im omogućili pristup odlagalištu. Njihov komentar, iako smo ga tražili, nismo dobili. Doznajemo da ptice ponekad mještanima stvaraju probleme jer raznose smeće. Komadi ljudima nekad padnu u dvorište pa stvaraju nered. Taj problem imaju sva odlagališta u Europi.

Iako zatrpavaju smeće nakon navoženja, ptice nađu način da ga uzmu sebi. Neke se ne boje plašenja zvukovima, a kad su u velikom broju ne usude im se prići niti prirodni neprijatelji, sokolovi.

Rode iz Francuske i Italije odmaraju se na Jakuševcu

Od istraživača smo doznali da je život ptica na Jakuševcu puno življi nego što se to može vidjeti 's ceste'.

Ove godine zabilježili su velikog crnoglavog galeba, što je prvi podatak o pojavnosti te vrste u povijesti Hrvatske. Obično živi na prostoru Ukrajine i Azije i njegova pojava je izuzetno rijetka. Galebovi se najbolje slažu s vranama koje se također goste na Jakuševcu. U prijateljskim su odnosima, ne tuku se i zajedno traže hranu. Također, na odlagalištu znaju prezimiti i rode. Njihov broj varira između jedne i desetak, a na odlagalištu ostaju zbog hrane.

- Očitali smo prstene dvije roda i saznali da su došle iz Francuske i Italije. Sličnu pojavu imaju i u Španjolskoj gdje ih ima na tisuće - kazao je Jurinović. Ono što je istraživačima zanimljivo je to da Zagreb u jednom dijelu godine ima najviše morskih galebova klaukavaca u Hrvatskoj. Pučinu i plaže mijenjaju za Jakuševac i odjednom ih doleti i preko 5000.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje