Obavijesti

News

Komentari 86

Bezimenom Perici odavno nije mjesto u psihijatrijskoj bolnici

Bezimenom Perici odavno nije mjesto u psihijatrijskoj bolnici
5

Kad su čovjeka koji živi u bolnici na Rabu već 36 godina i nema ime, prezime, datum rođenja, pronašli 1980. pokušali su ga identificirati. Nisu uspjeli...

VIDEO

Nada Copić, zaposlena socijalna radnica drniškog Centra za socijalnu skrb, imanovana je posebnim skrbnikom Perice Matasa. Njezina zadaća je bila, uz zastupanje Perice, štititi njegova prava i interese u postupku određivanja imena i prezimena, upisa u matične knjige rođenih, ishođenje osobnih dokumenata te prava na zdravstveno osiguranje.

Pokretanje videa...

00:28

Sve znaju, ali...

Posebna skrbnica Nada Copić nije učinila ništa. Vidjevši u jednom od naših tekstova da je tek bila imenovana skrbnicom nesretnog Perice, obrušila se na nas grmeći u telefonsku slušalicu odakle nam uopće pravo spominjati joj ime te tko smo mi i javnost da ocjenjujemo njen rad. Gordana Barišić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Drniš, tvrdi da bezimenom Perici Matasu odavno nije mjesto u Psihijatrijskoj bolnici Rab nego u nekoj rehabilitacijskoj ustanovi ili udomiteljskoj obitelji centara socijalne skrbi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mi smo nadležni kao Centar socijalne skrbi za njegov adekvatan smještaj. Da bi se to realiziralo i da ga izmjestimo izvan bolnice na Rabu, treba nam njegov identitet. To je davno trebalo riješiti i nije smjelo biti tako svih ovih 36 godina. Njemu uopće nije mjesto u bolnici. Tijekom Domovinskog rata sva ranija dokumentacija Centra za socijalnu skrb je uništena. U slučaju nepoznatog čovjeka s Raba njemu je trebalo riješiti status, a trebalo je utvrditi i identitet. Naš centar se obraćao Ministarstvu socijalne skrbi, policiji u Drnišu te Uredu državne uprave u Šibeniku da nam pomognu - pojašnjava ravnateljica drniškog Centra socijalne skrbi Barišić.

Od nemila do nedraga

Da je na sceni neodgovorno birokratsko prebacivanje loptice odgovornosti između četiri ministarstva, Ministarstva socijalne politike i mladih, MUP-a, Ministarstva zdravlja i onog državne uprave, koji barem prema raspoloživoj dokumentaciji “surađuju” na ovom slučaju, a kako nam kazuju i njihovi odgovori ovih dana, kad je priča objavljena. U MUP-u pojašnjavaju da su aktivnosti oko utvrđivanja identiteta nepoznatom Perici Matasu u tijeku.

Ured državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji ovih dana nakon našeg upita najprije nije niti znao za slučaj, a na ponovni upit, kopanjem po pismohrani ureda, pronašli su službeni spis Centra za socijalnu skrb Drniš s kraja 2013. kojim ih izvješćuju o poteškoćama pri reguliranju statusa nepoznatog muškarca u bolnici na Rabu dajući im povratnu uputu što da čine. Nužno je da nadležni Centar za socijalnu skrb sastavi zapisnik o nalasku osobe s podacima kojima Centar raspolaže, temeljem kojih treba donijeti svoje rješenje, koje sadrži ime i prezime, spol, dan, mjesec, godinu i mjesto rođenja, odnosno mjesto na kojem je dijete nađeno. Zakonskim odredbama utvrđena je ovlast Centra za socijalnu skrb za donošenje rješenja na temelju kojeg se obavlja upis u maticu rođenih, koje se dostavlja nadležnome matičaru zajedno sa zapisnikom. Kako drniški centar do danas nije dostavio rješenje ili zapisnik, a koje je temelj za upis u maticu rođenih, matičar nema ovlasti postupati - pojašnjava Edita Grubišić, predstojnica Ureda državne uprave Šibensko-kninske županije.

O formalnom privremenom ili kakvom-takvom upisu Perice Matasa u bilo kakve knjige da je on za državu živ i da postoji nitko niti da progovori.

Čeka da se netko smiluje


Dok se četiri ministarstva birokratski samo dopisuju, Perica Matas čeka nečiju milost da ga negdje udome izvan bolnice.

U rapskoj bolnici pojašnjavaju kako već godinama imaju i odluku nadležnog suda da Perica treba napustiti bolnicu kad se za to steknu uvjeti.

- Plan je svakako njegov otpust, ali po mogućnosti na način da bolesnik prođe proces prilagodbe u novoj sredini, socijalnoj ustanovi, kod udomitelja i slično. To je uobičajeni proces koji godinama provodimo u suradnji s drugim ustanovama. Trajanje postupka ovisi o stanju i mogućnostima bolesnika i može trajati mjesec-dva dana. Tako se izbjegava dodatno traumatiziranje bolesnika. Teško je vjerovati da će u ovim uvjetima netko primiti osobu bez imena, dokumenata, sredstava za život, i k tome psihički bolesnu, ako se ove pretpostavke ne ispune. Da bi mogli ispuniti te pretpostavke, bilo je nužno utvrditi identitet, imenovati posebnog skrbnika, što je više puta pokušavano, a sve u cilju ishođenja osnovnih dokumenata kao uvod u daljnja postupanja. Treba reći da smo tijekom boravka davno u dogovoru s centrom u Drnišu uspjeli dogovoriti imenovanje posebnog skrbnika, ali je i taj postupak obustavljen jer privremeni skrbnik nije uspio upisati bolesnika u matične knjige - pojašnjava ravnateljica Psihijatrijske bolnice Rab Vesna Šendula Jengić.

Naša okrutna birokracija šilji svoja pera na nemoćnom Perici i kao da ni nakon 36 godina nije svjesna da Perica, iako je živ, za njih zapravo ne postoji. On, jadan i bez igdje ikog svog, samo čeka, čeka milost ne bi li mu barem dali ime. Pitanje je samo dokle će i hoće li Perica iz naše priče moći izdržati čekajući.

Priča koja je sve uzdrmala

Šokantna priča o Perici Matasu, čovjeku bez identiteta, digla je prašinu u cijeloj državi. Nadležni su se uzvrpoljili jer su shvatili da mu grubo krše ljudska prava, a deseci tisuća komentara građana na društvenim mrežama i portalu 24sata dokazuju da je to što su uradili nesretniku nedopustivo. Mi na ovome nećemo stati. Borit ćemo se dok Perica ne dobije identitet.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina