Obavijesti

News

Komentari 55

'BiH su u prvom redu spasili Hrvati. Inače bi šaptom pala'

'BiH su u prvom redu spasili Hrvati. Inače bi šaptom pala'

BiH su u prvom redu spasili Hrvati. Inače bi ona šaptom pala. Tako se moramo ponašati. Naša uloga u BiH je od početka krucijalna i sada opet može biti krucijalna, kaže Miro Kovač

VIDEO

Ministar vanjskih i europskih poslova Vlade u odlasku Miro Kovač održao je predavanje na stručnoj tribini na temu "Strategija hrvatske vanjske politike - Hrvatska politika prema BiH", u Klubu veterana Zagreba.

- Nakon 25 godina od proglašenja samostalnosti i ostvarenja temeljnih ciljeva vrijeme je za emancipaciju Hrvatske na planu europske i vanjske politike. Bit ću toliko hrabar i reći da smo ovom Vladom dali misao toj emancipaciji jer smo vrlo jasno rekli da polazimo od sebe. Postoji hrvatska nacija, država i ona je ta koja razmišlja o sebi. I što ima? Sebe i svoje susjede. Rekli smo da više ne pristajemo na retoriku "regiona" jer je ona netočna. Imamo susjede, njih šest, a oni se nalaze u dvije regije. Jedni su na području srednje Europe, a imamo i susjede na području jugoistočne Europe. Hrvatska ima specifičan položaj, Hrvatska jest jedno i drugo, ne smije i ne mora bježati od toga - rekao je Kovač, javlja N1.

- Imamo globalnu financijsku krizu, krizu vezanu za migracije i krizu oko izlaska Velike Britanije. EU se nalazi u svojevrsnoj krizi identiteta - upozorio je Kovač.

- Franjo Tuđman rekao je Genscheru da su najzaslužniji za priznanje Hrvatske hrvatski narod i hrvatski branitelji i mi toga moramo biti svjesni. Jedino mi možemo dovesti Hrvatsku na pravi put. Mi ćemo ju gospodarski i demografski spasiti i preporoditi - najavio je Kovač te se posvetio odnosu Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'BiH će biti prvi vanjskopolitički prioritet nove Vlade'

- Mi u velikoj mjeri možemo utjecati na njezinu budućnost. Tko je spasio BiH? BiH su u prvom redu spasili Hrvati. Inače bi ona šaptom pala. Tako se moramo ponašati. Naša uloga u BiH je od početka krucijalna i sada opet može biti krucijalna. Ne postoje samo Hrvati. Tu su i Bošnjaci, Srbi i drugi građani. Postoje i druge sile koje su zainteresirane za stanje u BiH. Tu postoji Srbija, koja ima odnos prema bosanskim Srbima isto tako i BiH. Stanje u svijetu je takvo da imamo krize i izvan Europe, rat u Siriji. Nema puno koncentracije za probleme u BiH - dodao je.

- Sad će biti važno da predsjednik hrvatske Vlade, koji će sjediti u Europskom vijeću jasno artikulira interese RH prema BiH jer se tamo odluke donose jednoklasno. Bez našeg glasa ne ide. Temeljni zadatak je da kad se formira nova Vlada, da ona bude stabilna, da dobijemo državnu vlast koja će biti koherentna, čvrsta i koja će nakon više od 15 godina postiči konsenzus o tome kako Hrvatska mora djelovati prema BiH, prema Srbiji i prema drugim zemljama. To ćemo morati jasno artikulirati, staviti na papir i provoditi - rekao je Kovač.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!