Obavijesti

News

Komentari 6

Bogatstvo kulture: Uručili su nagrade Vladimir Nazor 2016.

Bogatstvo kulture: Uručili su nagrade Vladimir Nazor 2016.
5

Nagrada Vladimir Nazor dodjeljuje se za životno djelo i za godišnja najbolja ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma

VIDEO

Nagradu Vladimir Nazor, najvišu državnu nagradu za umjetnička ostvarenja, dobitnicima su na svečanosti u Hrvatskom državnom arhivu u ponedjeljak uručili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić, istaknuvši kako je to prilika podsjetiti se vrhunskih dometa i bogatstva hrvatske kulture i umjetnosti i istinski blagdan posvećen ne samo Vladimiru Nazoru nego i onima koji na najbolji način grade i promiču hrvatsku kulturu.

"Bogatstvo kulturnih događanja, njihova raznolikost i izvrsnost te sve veća međunarodna prepoznatljivost hrvatske kulture potvrda su iznimnoga talenta hrvatskih umjetnika. Osobito bih istaknula uspjehe koje na međunarodnim festivalima proteklih godina postiže hrvatski film, zatim uspješna inozemna gostovanja naših kazališta te zanimanje za prijevode hrvatskih pisaca na mnoge strane jezike koje sve više raste", kazala je ministrica.

Istaknuvši kako Nagrada Vladimir Nazor "pripada najboljima", zahvalila je članovima stručnih povjerenstava koji su vrlo pomno i studiozno između mnogobrojnih prijavljenih kandidata za ovo najviše državno priznanje u različitim područjima kulture izabrali ovogodišnje laureate.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nagrada Vladimir Nazor, koja je ime dobila po bardu hrvatske književnosti, dodjeljuje se kao nagrada za životno djelo i kao godišnja nagrada za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma. 

Nagradu dodjeljuje Odbor Nagrade Vladimir Nazor na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti. Na čelu Odbora je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, a članovi su dr. sc. Nikola Polak, akademkinja Dubravka Oraić Tolić, prof. Branko Ivanda, Biserka Rauter Plančić, Almira Osmanović, Dalibor Cikojević, Joško Ševo i Ivica Kunčević.

Ove godine Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo primili su akademik Dubravko Jelčić za područje književnosti, prof. emeritus Vladimir Kranjčević za glazbu, glumac Božidar Smiljanić za filmsku umjetnost, slikar Eugen Feller za likovne i primijenjene umjetnosti, glumac i redatelj Mustafa Nadarević za kazališnu umjetnost te akademik Branko Kincl za arhitekturu i urbanizam.

Godišnju nagradu za književnost dobio je akademik Krešimir Nemec za monografiju "Gospodar priče: Poetika Ive Andrića".

Nagrada za glazbu dodijeljena je pijanistu Rubenu Dalibaltayanu, podrijetlom Armencu, za diskografsko ostvarenje "Blagoje Bersa: za klavir".

Za filmsku umjetnost nagrađena je Hana Jušić za scenarij i režiju debitantskog dugometražnog filma "Ne gledaj mi u pijat".

Nagradu za likovne i primijenjene umjetnosti dobio je akademski kipar Peruško Bogdanić za izložbu "Kipar Bogdanić u sinkronijskom čitanju" održanu u Galeriji umjetnina Slavonskog Broda.

Za kazališne umjetnosti godišnja nagrada pripala je baletnoj solistici Ivi Vitić Gameiro za ulogu Julije u baletu "Romeo i Julija".

Arhitektici Vjeri Bakić za "Bazenski kompleks Svetice" (ostvaren u suautorstvu s Matthiasom Kulstrunkom) dodijeljena je godišnja nagrada Vladimir Nazor za arhitekturu i urbanizam.

Obuljen Koržinek: Raznolikost kulture i umjetnosti pokazuje njihovu vitalnu energiju

Ministrica kulture naglasila je da Nagrada Vladimir Nazor ima neupitan poticajni utjecaj na trajno obogaćivanje hrvatske kulture na svim područjima umjetničkih izričaja - od onih oslonjenih na baštinu do vrlo suvremenih umjetničkih djela.

"Upravo ta raznolikost i bogatstvo ukazuju na vitalnu energiju i izniman stvaralački potencijal hrvatske kulture i umjetnosti. Čast mi je stoga čestitati svim ovogodišnjim laureatima Nagrade Vladimir Nazor, zahvaliti vam na svim vašim djelima kojima su pridonijeli hrvatskoj kulturi i umjetnosti te poželjeti i vama, a i nama, da jednako uspješno nastave s umjetničkim radom na čast hrvatske kulture", kazala je u obraćanju laureatima.

 Akademik Kusić rekao je da su laureati svojim iznimnim postignućima i kreativnošću obogatili hrvatsku baštinu. "Svjesni vlastite pripadnosti oni stvaraju suvremeni hrvatski identitet i doprinose oblikovanju našega zajedničkog europskog identiteta ispisujući najnoviju povijest hrvatske umjetnosti i kulture.  U uvjetima globalizacije hrvatska umjetnost na poseban način čuva i potvrđuje naš nacionalni identitet kao značajan dio europske i svjetske", istaknuo je.

Danas se, kazao je, često postavlja pitanje što je umjetnost i kakva je njezina uloga u suvremenoj kulturi kad uslijed krize sustava vrijednosti te sveopće estradizacije i komercijalizacije često propitujemo održivost i smisao tradicionalnih umjetničkih kanona. "Dodjelom Nagrade Vladimir Nazor šaljemo poruku o važnosti vrednovanja pravih, a ne prividnih vrijednosti", poručio je te čestitao nagrađenima.

Svaki od laureata u kratkom je filmskom isječku uputio zahvalu te se osvrnuo na svoj rad, a u ime svih zahvalu je u govoru na svečanosti uputio akademik Jelčić kazavši kako baviti se bilo kojom znanstvenom ili umjetničkom disciplinom "nije zanimanje, nego poziv, poziv s kojim se živi, poziv u koji onaj koji se njemu predao ne ulaže samo svoje znanje i svoj senzibilitet nego i cijeloga sebe".

"Ovo je najviša nagrada koju se može dobiti za doprinos hrvatskoj znanosti i umjetnosti, po logici stvari ona dolazi nagrađenomu na kraju njegova stvaralačkoga puta, ali ja je tako ne doživljavam, jednostavno, meni je ona samo dragocjena potvrda da sve što sam radio nije bez vrijednosti i da neću pogriješiti ako nastavim tako raditi i dalje. Na to me, uostalom, ova nagrada ne samo potiče, nego i obvezuje", rekao je.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...