Obavijesti

News

Komentari 60

Borba s leukemijom: 'Sestro, hvala ti što si mi dala život...'

Borba s leukemijom: 'Sestro, hvala ti što si mi dala život...'
1

Hrabroj Sandri Križan (27), koja se bori s leukemijom, sestra Katarina donirala je matične stanice. O Sandrinu sinu sad se brine baka. Sandra i Ivan svaki se dan čuju Skypeom

VIDEO

Hvala mojim roditeljima što su mi dali život i hvala mojoj sestri koja će ga produžiti. Od 19. rujna imam novi rođendan. Transplantacija je obavljena, za sada je sve OK! Volim vas sve!, objavila je na svojoj Facebook stranici Sandra Križan (27) iz Ilače.

Od početka rujna nalazi se u zagrebačkom KBC-u Rebro, gdje su joj transplantirali matične stanice kako bi izliječili leukemiju, s kojom se bori već mjesecima. Nakon što joj je lani preminuo suprug, umjesto u kućicu, koju su njen Marijan i ona kupili za obiteljski život sa sinčićem, Sandra se vratila obitelji, koja je preuzela brigu nad malenim Ivanom. Mjesec dana boravila je na kemoterapijama, zatvorena u karantenu, a potom bi na nekoliko tjedana došla kući u Ilaču. U tim danima sin joj je bio velika utjeha u boli te velika radost i nada.

Nasreću, kemoterapije su imale odlične učinke, pa su Sandrini liječnici već nakon druge počeli razmišljati o transplantaciji. Svi članovi njene obitelji išli su na tipizaciju kako bi se vidjelo tko bi mogao biti donor matičnih stanica. Analizom se pokazalo da mogu biti obje sestre, a odabrali su Katarinu (16).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Iako su nalazi pokazivali da je Sandrina bolest u remisiji, nakon kemoterapija liječnici su nam rekli da je mijeloična leukemija ćudljiva te se često nakon kemoterapija zna povući kao da je više nema, a onda se potom ponovno javi još jača. Vjerovali smo da će netko od nas biti donor i, hvala Bogu, to se ostvarilo.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

04:21

Odlučili su matične stanice Katarini vaditi iz krvi, a ne iz kosti, što je i nama bila bolja varijanta. Pet dana Katarina je išla na injekcije koje su trebale izazvati izdvajanje matičnih stanica u krv, a potom je satima bila priključena na aparat nalik na one za dijalizu, koji je iz krvi izdvajao matične stanice te krv vraćao u njeno tijelo. Sve je to bilo vrlo dramatično jer je morala pet sati nepomično ležati. Potom su te stanice infuzijom dali Sandri i sad treba proći neko vrijeme da se pokažu rezultati i uspješnost.

Još najmanje tri tjedna Sandra će biti u bolnici, nakon čega će se punkcijom pokazati prvi rezultati. Potom slijedi dugi oporavak, stalne kontrole, punkcije i analize, no mi smo puni vjere u uspjeh i njeno izlječenje - kaže Sandrina mama Ivanka Hajošević, koja se svaki dan čuje s kćeri u bolnici putem Skypea budući da Sandra svakog dana želi vidjeti nasmiješeno lice svog malenog Ivana.     

‘Sandra je iz bolnice naručila tortu za Ivana’     

Mali Ivan se nasmijao kad je na laptopu vidio lice svoje mame Sandre Križan (27) iz Ilače. Sandra je zaplakala kad je vidjela dječaka. Samohrana majka jedanaestomjesečnog dječaka mjesecima se bori protiv leukemije. Od rujna se nalazi na KBC-u Rebro.

S Ivanom, roditeljima i sestrom svaki dan komunicira preko Skypea. Sandri su nedavno na KBC-u Rebro u Zagrebu transplantirane matične stanice, koje bi je trebale izliječiti od leukemije. Donor je bila njena sestra Katarina (16). Sandra je otkrila da je bolesna nakon što je od zloćudne bolesti preminuo njen suprug Marijan.

- Nadali smo se da će brzo biti transplantirana. Nasreću, to se i ostvarilo. Od svih nas u obitelji seke Katarina i Marina ispostavile su se mogućim donorima matičnih stanica. Sad treba proći neko vrijeme da se pokažu rezultati, a Sandru još čekaju dva tjedna boravka u bolnici. Potom će doći kući i jednom tjedno ići će u Zagreb na kontrole i punkcije. Vjerujemo da će sve proći u redu i da će naša Sandra konačno biti izliječena jer to zaslužuje nakon svega što je prošla u samo godinu dana - kaže Sandrina mama Ivanka. Ona i suprug cijelo vrijeme zauzeti su brigom i skrbi o unuku Ivanu. O malom nećaku brine se i Katarina (16), koja je bila vrlo sretna kad su joj rekli da će ona bolesnoj seki dati matične stanice.

- Bila sam sretna, ali i uplašena jer nisam znala kako se to radi. Davali su mi injekcije od kojih su me sve kosti boljele i imala sam glavobolje, a onda su mi izvadili svu krv putem nekog uređaja i potom je vratili u tijelo. To mi je bilo strašno jer sam morala pet sati nepomično ležati s debelim iglama zabijenim u ruke. Ali drago mi je da sam pomogla i jedva čekam da seka dođe kući - kaže sretna Katarina, koja ide u drugi razred srednje škole u Vinkovcima.

U njihovoj kući u Ilači već traju pripreme sa proslavu Ivanova prvog rođendana, koji je 28. listopada. Sandra je iz bolnice naručila rođendansku tortu u obliku Mikija Mausa jer to je lik iz crtića kojeg sin najviše voli. Iako joj je život u godinu dana donio velike tragedije, jer je odmah nakon vjenčanja izgubila supruga Marijana, Sandra je bila i ostala požrtvovna majka kojoj je dijete na prvome mjestu. Zahvaljujući pomoći dobrih ljudi, uspjela je ishoditi obiteljsku mirovinu za svoje dijete, na koje je imala pravo jer je Marijan bio godinama djelatnik Hrvatske vojske. Dobila je i dječji doplatak. Iako su to mala primanja, s njima uspijeva redovito plaćati rate za kredit koji su ona i suprug digli da bi si kupili kućicu.     

Sandrin suprug lani je umro od raka, jedva je upoznao sina     

Sandra je lani ostala bez supruga Marijana (27). Bila je trudna, čekali su bebu, a onda su, mjesec dana nakon svadbe, otkrili da Marijan ima tumor na mozgu. Imao je samo nekoliko mjeseci da upozna tek rođenog sina Ivana. Nedugo nakon sprovoda Sandra je doznala da ima leukemiju.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu