Obavijesti

News

Komentari 82

Boris Jokić tvrdi: Kurikularnu reformu odavno su zaustavili

Boris Jokić tvrdi: Kurikularnu reformu odavno su zaustavili
1

Ta naša škola zbilja nije funkcionalna, ne priprema mlade ljude niti za rad niti za cjeloživotno obrazovanje, rekao je Boris Jokić i dodao kako trenutno radi istraživanje

VIDEO

Ono što je važnije u cijelom ovom procesu jest to da javnost nije upoznata s tim što će se raditi niti s planom aktivnosti. Smatram lošim i to da javnosti nije predstavljen niti životopis niti kvalifikacije osobe koja će voditi reformu. Proces bi trebao biti demokratski, ali on to nije, komentirao je Boris Jokić izbor nove voditeljice kurikularne reforme Jasminka Buljan Culej.

okić je rekao kako mu nije poznat akcijski plan stručnog povjerenstva te tvrdi da je cjelovita kurikularna reforma zaustavljena već odavno.


- Radi se o tome da javnost nije ni bila upoznata s tim što je kurikularna reforma. Od 2013. godine, kad smo počeli raditi na tome, reforma je usvojena u Saboru. Ta reforma nije samo promjena onoga što se uči, nego i kako se uči i poučava u školama, kako se vrednuje i s čime se uči. Radi se o dugoročnoj promjeni, međutim, sve to je bačeno u balkansku kaljužu, opterećeno lažima. Kad pogledate što je u javnoj sferi komunicirano, javnost ne zna što je kurikularna reforma, a to je bolja, ljepša projekcija društva, ali je ona zaustavljena - rekao je Jokić za N1 televiziju. 

Na konstataciju da je Europska komisija upozoravala na to da je reforma zaustavljena, ali su je pozitivno ocijenili, Jokić je rekao:
- Ja ne mogu reći da mi to nije drago, ali nama to ne znači baš puno. Mi smo željeli da ta promjena uspije na radost sve djece i svih koji rade u školama i na fakultetima. Ja trenutno radim istraživanje u Zagrebu, vodim i ispitujem djecu, u sedmom razredu djeca uče nevjerojatnu količinu činjenica, a ne znaju što je optimizam, ne znaju osnovni leksik i osnovne promjene. Žele povratak domaćinstva, kao predmeta, žele naučiti nešto praktično. Ta naša škola zbilja nije funkcionalna, ne priprema mlade ljude niti za rad niti za cjeloživotno obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na pitanje što očekuje u budućnosti, Jokić kaže:

- Volio bih da zaživi cjelovita kurikularna reforma, da se nastavi, ali mislim da se to neće dogodtii. Ovo je najljepša obrazovna olupina na ovim prostorima i ostat će najljepša obrazovna olupina i teško je vjerovati da se taj proces može nastaviti. Mislim da će se ovaj natječaj poništiti na kraju, ima brojnih nelogičnosti i nekorektnosti, a što će biti s nastavkom reforme tek treba vidjeti. Taj rad tih ljudi, izlazak na ulice, govori da ova zemlja ima potencijala, ima snagu koja je zatomljena. Ja Hrvatsku gledam kao zemlju koja ima mogućnost pozitivne erupcije i ovo su znači da bi to moglo biti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!