Obavijesti

News

Komentari 485

Petrov: "Ako opoziv ne prođe, spreman sam dati ostavku"

Petrov: "Ako opoziv ne prođe, spreman sam dati ostavku"
1

Što se tiče nas, ako smo za opoziv, ne vidim kako možemo ostati, rekao je potpredsjednik vlade i dodao kako neće smanjivati kriterije te 12 zastupnika Mosta ostaje pri svojoj odluci

VIDEO

Dok se potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko nije pojavio na svečanoj sjednici, na nju jest došao Božo Petrov, koji se osvrnuo na Karamarkove riječi da upravo on treba otići iz Vlade. 

- Znam da je to zamjena teza. Meni je žao iz razloga što mi s ovim ne napadamo Vladu niti želimo Vladi loše. Ako ćete pogledati sve naše izjave od trenutka kada je Vlada formirana sve su bile u smjeru da želimo zaštiti Vladu i želimo dati stabilnost bez obzira na različite informacije koje su išle iz drugih tabora sva ova četiri mjeseca i definitivno želimo da Vlada uspije, da Vlada ostane, ali ne pod bilo koju cijenu. Mislim da svi trebamo imati političku i ljudsku odgovornost i Vlada ne može biti taoc jedne osobe - kazao je Petrov. 

 Na pitanje je li se mogla pričekati ocjena Povjerenstva kazao je: 
- Kada skupina saborskih zastupnika preda ovakav zahtjev Vlada se mora očitovati u roku od osam dana, Sabor se mora očitovati u roku od 30 dana i mi smo se jednostavno kao Vlada trebali očitovati - zaključio je Petrov. Dodao je da će Nacionalno vijeće odlučiti o davanju povjerenja Karamarku. 

- Ali moje osobno mišljenje je da ne vjerujem da ćemo ostati u Vladi - kaže. Ne isključuje ni mogućnost nove parlamentarne većine koju spominje Špika, ukoliko druga strana bude imala 76 ruku. Osvrnuo se i na suradnju u Vladi. 

- Suradnja na razini Vlade treba uvijek postojati, znači vi ne smijete dovesti funkcionalnost Vlade u pitanje i to također s naše strane doprinos jer ne želimo da Vlada pati na bilo kakav način zbog ovakvih odnosa. A ipak, ovim putem bih isto pozvao i drugu stranu da pokuša uvidjeti da jednostavno došlo vrijeme da se na drugačiji način odnosimo prema javnom djelovanju, da ovo ne shvate sve što se događalo kao bilo kakav ultimatum jer mi nismo nikada davali ultimatume, isto kao što nismo nikada pristajali na ultimatume, ali mislim da je došlo virijeme da jednostavno drugačije funkcioniramo i da budemo puno odgovorniji prema građanima - rekao je Petrov. 

Upitan je je li u protekla tri, četiri dana razgovarao s Karamarkom. 

- Protekla tri četiri dana nije bilo razgovora na razini Vlade, ali vjerujem da ćemo razgovarati kada bude postojao uži kabinet - rekao je. Ne zna zašto se Karamarko nije pojavio na svečanoj sjednici. Ž

- To trebate njega pitati. Ne znam što bih o tome rekao. Mislim, njegov je osobni izbor hoće li se pojaviti na takvim svečanostima ili neće. Meni je prirodno da budem na svečanoj sjedici - smatra Petrov. Uvjerava da Most inzistira na dosljednosti. 

- Mi ne rušimo čelnog čovjeka stranke, mi inzistiramo na dosljednosti, na vjerodostojnosti, inzistiramo na načelima koje bi trebao poštivati svatko tko se bavi politikom, pogotovo na ovoj razini izvršne vlasti i to je ono što mi želimo. Smatram da će to ljudi prepoznati i ja vjerujem da je to jasno i članovima Domoljubne koalicije. Na žalost radi se o njihovom predsjedniku HDZ- ali bez obzira koliku mi žrtvu trebamo podnijeti, mislim zaista da žrtvu ne treba podnostiti država,mi smo oni koji se trebaju žrtvovati. Ako to znači moj odlazak, to uopće nije problem. Znači mi trebamo podnijeti žrtvu, mi smo ti koji su na kraju odgovorni - rekao je čelnik Mosta. Upitan je je li spreman podnijeti ostavku. 

- Naravno, nikada pojedinac ne smije biti iznad države, iznad stranke, niti s tranka smije biti iznad državnih interesa i to je ono što je trebalo svima biti jasno kada su se uključivali u politiku - rekao je. Nacionalno vijeće će, dodao je, donijeti odluku o tome hoće li Most ostati u Vladi ostane li Karamarko. 

- Ja sam stajališta da mi nećemo smanjivati kriterije i vrlo je vjerojatno da niti ministri koji su došli iz kvote Mosta neće ostati u Vladi - rekao je. Osvrnuo se i na stav Oreškovića o Karamarku. 

- Gospodin Orešković ima svoj stav, mi imamo drugačiji - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 485
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...