Obavijesti

News

Komentari 153

Crveni alarm: U Osijeku -21°C, temperature ekstremno opasne

Crveni alarm: U Osijeku -21°C, temperature ekstremno opasne
3

Kolnici su vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a snijeg pada mjestimice u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Mogući su odroni zemlje i kamenja

VIDEO

Hrvatska se i u nedjelju probudila okovana minusima. U 7 sati ujutro jedino je u Malom Lošinju (+1), na Palagruži (+1), svjetioniku Porer (+1) i svjetioniku Sveti Ivan (+1) temperatura bila iznad nule. Sve ostale mjerne postaje bile su u minusu.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:51

Tako je najhladnije bilo u Kopačkom ritu u kojem su u 7 sati izmjerena -22 Celzijeva stupnjeva. U Osijeku je na aerodromu izmjeren -20.7 stupanj, dok je u Slavonskom Brodu bilo -20. U Belom Manastiru, Brestovcu i Vinkovcima je bilo -19, dok je -18 stupnjeva izmjereno u Đakovu i Čepinu.

Pogledajte video iz hladnog Osijeka: 

Osijek danas na sunčanih minus 21 stupanj jedan je od hladnijih gradova u Hrvatskoj Reporter: Danijela Mikola

Posted by 24sata on 8. siječnja 2017

Prema podacima DHMZ-a, u Gradištu pored Županje, Požegi i na Svetom Juri na Biokovu bilo je -17, u Kutjevu i Vukovaru -16, u Gospiću i Otočcu -15, a u Ogulinu, Plitvičkim jezerima i Slunju -14.

Crni Lug (NP Risnjak), Hrvatska Kostajnica, Parg pored Čabra, Puntijarka i Zavižan mjerili su -13, dok je -12 izmjereno u Delnicama, -11 u Lipiku, a -10 u Bilogori, Daruvaru, Goricama kod Nove Gradiške, Imotskome, Karlovcu, Sisku, Virovitici i na zagrebačkom aerodromu.

U Bednji, Bjelovaru, Čakovcu, Koprivnici, Krapini, Križevcima, Kutini, Slatini i Varaždinu bilo je -9, u Kninu i Zagrebu -8, a u Metkoviću, Pazinu i na zadarskom aerodromu -7.

U Dubrovniku je jutros bilo -6 stupnjeva, a -5 je izmjereno u Pločama, Sinju, Splitu i Šibeniku. U Opatiji, Puli i Rijeci temperatura se spustila na -2, a i na velikoj većini ostalih mjernih postaja živa je također bila u minusu.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:20

Meteoalarm je izdao niz novih upozorenja, među njima i nekoliko crvenih zbog izuzetno niskih temperatura zraka. Crvene su uzbune na snazi za Slavoniju, Baranju, Istru i cijelo priobalje. Narančasta upozorenja su zbog niskih temperatura izdana za ostatak Hrvatske, a za dijelove Jadrana na snazi su žuta upozorenja zbog snažnih udara vjetra.

Upozorenja crvene boje upućuju na izuzetno opasne, narančaste boje na opasne, a žute boje na potencijalno opasne vremenske uvjete.

U Dubrovniku u 8 ujutro izmjereno -6.6°C 

Jutarnji let za Zagreb iz Zračne luke Dubrovnik poletio je po redu letenja u nedjelju ujutro, a iako se vjetar uvelike smirio niske temperature još uzrokuju probleme, pa je tako u Dubrovniku u 8 sati izmjereno - 6,6 stupnjeva. Zbog bure i niskih temperatura u subotu je bila poremećena opskrba električnom energijom na predjelima Dubrovnika te u Župi dubrovačkoj i Konavlima. 

U Splitu zamrznuto tri posto vodovodnih priključaka 

Zbog niskih temperatura na splitskom je području zamrznuta voda u oko tri posto vodovodnih priključaka te je zbog toga desetak tisuća stanovnika ostalo bez mogućnosti korištenja vode u domovima, doznaje se u nedjelju od Božidara Čapalije, pomoćnika direktora za tehnička pitanja u splitskoj tvrtki "Vodovod i kanalizacija". 

- Temperatura zraka na splitskom području i danas je u prijepodnevnim satima u Splitu ispod ništice i stvara poteškoće u vodovodnim cijevima u kojima se smrzava voda, no nema mogućnosti da se ti problemi riješe prije nego što poraste temperatura i otopi se zamrznuta voda u cijevima - rekao je Čapalija za Hinu. 

Po njegovim riječima, danas u poslijepodnevnim satima na splitskom se području očekuje porast temeprature iznad ništice što će pridonijeti prevladavanju poteškoća koje uzrokuju niske temperature.

Bura ipak popušta: Ceste otvorene za promet

Autoceste A1, A6 Rijeka-Zagreb, državne ceste DC1 između Karlovca i Splita te stara cesta kroz Gorski kotar (DC3) otvorene su za sve skupine vozila, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK). 

Zbog vjetra, na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle. 

Kolnici su vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a snijeg pada mjestimice u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Mogući su odroni zemlje i kamenja. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. 

HAK savjetuje vozačima da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.
Zbog loših vremenskih uvjeta za sav je promet zatvorena državna cesta DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno. Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama. 

Počinje hrvatski skijaški tjedan: Gužve na granicama

Pojačan je promet osobnih vozila na graničnim prijelazima, na ulasku: Slavonski Brod, Stara Gradiška, Bajakovo, Karasovići; na izlasku: Bregana i Macelj. Na GP Bregana je pojačan i izlazak autobusa, uz moguća i duža čekanja (više od jednog sata).

Zbog radova na graničnom prijelazu Županja, u oba se smjera povremeno vozi usporeno, a teretna vozila dodatno otežavaju protočnost putničkog prometa. Radovi su i na graničnom prijelazu Slavonski Brod, smanjen je broj ulaza i izlaza, pa vozače upozoravamo na gužve i duža čekanja te im HAK savjetuje da koriste susjedne granične prijelaze. Granični prijelaz Harmica otvoren je za vozila do 7,5 t.

Neki katamarani i trajekti i dalje ne voze

U prekidu su katamaranske linije: Mali Lošinj-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Korčula, Split-Bol-Jelsa, Vis-Split; trajektne linije: Sumartin-Makarska, Šibenik-Kaprije-Žirje.

Danas umjereno oblačno uz malo snijega

Prema prognozi DHMZ-a, u nedjelju će u većini krajeva unutrašnjosti biti umjereno do pretežno oblačno mjestimice uz malo snijega. Na istoku zemlje i na Jadranu djelomice sunčano, a na sjevernom dijelu uz više oblaka može pasti pokoja pahulja snijega.  Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.  

Na Jadranu umjerena, ponegdje i jaka bura i tramontana, još mjestimice s olujnim udarima, osobito na jugu. Najviša dnevna temperatura od -7 do -3, na Jadranu od -1 do 4 °C.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 153
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21