Obavijesti

News

Komentari 109

Čak 12 posto roditelja misli da su batine dobre za odgoj djece

Čak 12 posto roditelja misli da su batine dobre za odgoj djece
1

Unicef u Hrvatskoj: Svaki treći roditelj trogodišnjaka udario je svoje dijete barem jednom u 7 dana, a njih 80 posto vikalo je na dijete zbog nečega što je ili nije učinilo

VIDEO

Čak 12 posto roditelja u Hrvatskoj misli da je tjelesno kažnjavanje djece potrebno za pravilan odgoj. Svaki treći roditelj trogodišnjaka udario je svoje dijete najmanje jednom u posljednjih tjedan dana, a njih 80 posto vikalo je na dijete zbog nečega što (ni)je učinilo. Nadalje, svaki drugi roditelj misli da mu treba savjet kako podizati djecu bez tjelesnog kažnjavanja, a svaki peti roditelj treba pomoć oko smanjivanja konzumacije alkohola i psihičkih tegoba, neki su od rezultata istraživanja o uslugama za roditelje djece predškolske dobi. 

Riječ je o istraživanju koje je za UNICEF provela agencija Ipsos Puls od ožujka do svibnja 2012. na uzorku od 1271 majke i 350 očeva djece u dobi od šest mjeseci, jedne godine te tri i šest godina. 

Rezultati istraživanja upućuju na to da je potrebna senzibilizacija društva za pravo svakog djeteta da njegov roditelj dobije podršku u ispunjavanju roditeljskih odgovornosti. Također, potrebna su veća i ciljana ulaganja u kvalitetne programe podrške roditeljima, a dodatna je podrška potrebna kako bi usluge postale dostupne i pristupačne roditeljima niskog socioekonomskog statusa koji žive u ruralnim sredinama. 

Prema rezultatima istraživanja, svakoj četvrtoj majci i svakom trećem ocu zahtjevi posla često otežavaju ispunjavanje roditeljske uloge, istaknula je voditeljica tima istraživanja Ninoslava Pećnik. 

Kod obavljanja kućanskih poslova i brige o djeci još uvijek postoje velike rodne razlike. Tako čak tri četvrtine majki smatra da obavlja sve ili veći dio kućanskih poslova, a dvije trećine da preuzima svu ili veći dio brige za dijete. 

Svaki deseti roditelj je bez podrške u rješavanju svojih problema, svakom šestom nije dostupna pomoć okoline u poslovima vezanim uz djecu, obitelj i kućanstvo. Tri od četiri roditelja bi o pitanjima roditeljstva i djetetovog razvoja razgovaralo sa stručnjakom, no stručnjaku se stvarno obratio samo jedan od četiri roditelja. 

Podrška stručnjaka još je nedostupnija roditeljima slabijih primanja i u ruralnim sredinama, često upravo onima koji je najviše trebaju. Među ostalim, majkama je potrebno osigurati veću podršku u dojenju, osobito između 2. i 4. mjeseca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je