Obavijesti

News

Komentari 13

Carinili mu automobil koji nije njegov, a mora platiti i porez

Carinili mu automobil koji nije njegov, a mora platiti i porez
1

Stevu Kneževića, policija je zaustavila na GP Hrvatska Kostajnica, dok se vraćao iz BiH, te kaznila s 3000 kuna. Odredili su mu i carinu i porez na vozilo koje nije njegovo

VIDEO

Unatoč tome što sam u mirovini, ja sam zaposlenik i vlasnik tvrtke u Njemačkoj, koja je uzela na leasing automobil KIA Sportage s kojim sam došao u svoje rodno mjesto Donja Velešnja, na području Hrvatske Kostajnice. Policija nije imala pravo kazniti me. Van svake pameti je što su odredili carinu i porez za automobil koji nije u mom vlasništvu, govori 68-godišnji Stevo Knežević.

Knežević je s 1. listopadom 2013. godine prijavio boravak na adresi u selu Donja Velešnja gdje obnavlja obiteljsku kuću, ali većinu vremena, kaže, provodi u Njemačkoj. Problemi su nastali kad se vraćao iz susjedne Bosne i Hercegovine, na graničnom prijelazu Hrvatska Kostajnica policajci su ga zaustavili i kaznili s 3000 kuna. Rekli su mu da nema pravo voziti automobil s njemačkim registarskim oznakama. Pored toga su odredili carinu i porez na vozilo koje nije njegovo, već je u vlasništvu leasing kuće.

-To je skandal. Odrediti carinu i porez kao da uvozim automobil, a čiji u stvari nisam ni vlasnik, a sada ni korisnik jer je on vraćen leasing kući, je van svake pameti. Sad sam došao s drugim vozilom jer je KIA Sportage vraćena leasingu zbog neispravnosti. Prema tumačenju carine mogu me tražiti porez i carinu i za ovo vozilo - kaže Knežević.

Prije putovanja raspitao u Njemačkoj, a potom su mu i pri ulasku iz Slovenije u Hrvatsku kazali da taj automobil slobodno koristi jer u Njemačkoj ima neograničeni boravak, međunarodnu vozačku dozvolu, te da unatoč mirovini radi u vlastitoj tvrtki u kojoj je direktor. Nije mu jasno, kaže, da postoje različita pravna tumačenja. Istaknuo je kako nema namjeru platiti kaznu, a još manje carinu i posebne poreze u iznosu od 16.000 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Knežević je početkom lipnja otišao u Njemačku kako bi u roku dostavio dokumentaciju koju je tražila Carina. No, na putu kroz Austriju je završio u bolnici, a potom u njemačkoj klinici gdje je operirao žuč. U međuvremenu Carina je donijela rješenje da je Knežević dužan, uz kaznu od 3000 kuna, platiti i 16.000 kuna carine i poreza. 

Knežević je cijeli slučaj predao u ruke odvjetnici koja nam je u četvrtak rekla da je podnijet zahtjev za povrat u prijašnje stanje.

Iz carinske Uprave su nam odgovorili kako je utvrđeno da gospodin Knežević ima prijavljeno prebivalište i adresu stanovanja u Donjoj Velešnji te da u Republici Hrvatskoj stvarno boravi veći dio godine. Odnosno više od 185 dana godišnje, te po Zakonu mora platiti carinu i pripadajuće poreze.

- Gospodin Knežević osobno je preuzeo porezno rješenje, na koje nije uložio žalbu, već je podnio prijedlog za povrat u prijašnje stanje, na što mu je Carinska uprava uputila zaključak kojim se traži navođenje razloga propuštanja određene radnje - stoji između ostalog u odgovoru Carine. No, Knežević tvrdi da zbog operacije i moždanog udara nije mogao u danom roku podnijeti žalbu, te da će o svemu obavijestiti i nadležne u Njemačkoj gdje, kako kaže, živi i radi više od 185 dana.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović