Obavijesti

News

Komentari 241

Čekaj i umri: Hrvatski pacijenti na preglede čekaju do 657 dana

Čekaj i umri: Hrvatski pacijenti na preglede čekaju do 657 dana
1

Na MR mozga u OB-u Dubrovnik čeka se svega 26 dana, za razliku od KBC-a Sestre milosrdnice u Vinogradskoj cesti u Zagrebu gdje pacijenti čekaju 495 dana...

VIDEO

U Općoj bolnici Gospić nema čekanja na CT abdomena kojim se, primjerice, može dijagnosticirati karcinom trbušne šupljine.Na taj isti pregled u KBC-u Split čeka se čak 378 dana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:57

U tom periodu neki pacijenti će možda izgubiti šansu za ozdravljenjem. Na MR mozga, pretrage koja osim tumora potvrđuje razne neurološke bolesti, u OB-u Dubrovnik čeka se svega 26 dana, za razliku od KBC-a Sestre milosrdnice u Vinogradskoj cesti u Zagrebu gdje pacijenti čekaju 495 dana. Službeni su to podaci HZZO-a te zdravstvenih ustanova koje smo uvrstili u analizu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:23

POGLEDAJTE VIDEO:

Čekaj i umri: Zagrebačka bolnica Sveti Duh rekorder je u čekanju na operaciju očne mrene Reporter: Ivana Samaržija

Posted by 24sata on Tuesday, February 21, 2017

Mnogo je faktora koji utječu na to koliko se čeka na prvi pregled, dijagnostiku ili operaciju - od broja zaposlenika do starosti opreme, ali i organizacije posla u bolnici. Liste čekanja analizirali smo u 15 zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, a analizom smo obuhvatili čekanje na CT abdomena, MR mozga, gastroskopiju, kolonoskopiju i koronografiju te operaciju katarakte, odnosno mrene. Pacijenti te pretrage mogu obaviti i izvan mjesta stanovanja, tj. u zdravstvenoj ustanovi koja je u nekom drugom gradu, pa, primjerice, Zagrepčani mogu na neku pretragu i u Gospić.     

Pacijenti imaju pravo na obavljanje pretrage ili operacije u drugom gradu u cilju smanjenja liste čekanja, rekli su u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. U takvim slučajevima troškove prijevoza do drugoga grada pacijentma snosi HZZO.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:13

- Putni nalog izdaje izabrani obiteljski liječnik koji u pacijentov karton upisuje podatak da je putni nalog izdan u svrhu smanjivanja liste čekanja. Nakon toga evidentira potvrdu o narudžbi u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi koja je dala dalji termin te potvrdu ugovorne zdravstvene ustanove koja je dala raniji termin - pojašnjavaju u HZZO-u.

Primjer Zagreba i Gospića samo je ilustrativni, a kombinacije su moguće unutar svih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj. Od svih brojki, odnosno dana čekanja, u oči odmah upada onaj od čak 657 dana koje pacijenti moraju strpljivo brojiti kako bi došli na red za operaciju katarakte u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu. Razlog gotovo dvogodišnjeg čekanja vjerojatno leži i u reputaciji liječnika u toj bolnici jer imaju dugogodišnje iskustvo, kvalitetu i stručnost. Istodobno, u Općoj bolnici Pula na red za operaciju katarakte klasičnom metodom može se doći za samo 30 dana, dok se na ultrazvučnu metodu ipak čeka dulje, oko šest mjeseci.

U KB-u Merkur i Općoj bolnici Gospić ovu operaciju uopće ne rade, pa su Ličani zbog operacije mrene primorani ići u druge gradove.

Jedna od najtraženijih pretraga i dalje je CT abdomena. Kad je ta pretraga u pitanju, najviše pate stanovnici Splitsko-dalmantinske županije, koji na nju moraju čekati čak 378 dana, dakle više od jedne godine.

S druge strane, u Općoj bolnici Gospić čekanja uopće nema pa pacijenti odmah dolaze na red. Jasno je da u splitskoj bolnici gravitira znatno veći broj ljudi nego u gospićkoj, ali sigurno je objašnjenje i u organizaciji.

I u zagrebačkim bolnicama, u koje dolazi mnogo ljudi, dugo se čeka na CT abdomena, ali su brojke ipak znatno manje nego u Splitu. Osim toga, splitski uređaji se i često kvare, o čemu se više puta pisalo u medijima. Znali su se istodobno pokvariti CT i MR uređaj, zbog čega su više stotina pacijenata ostali bez dogovorenih termina i nužnih pretraga. Prije tri godine splitski su se liječnici žalili kako su uređaji s kojima rade zastarjeli i da rade “mutne” snimke koje se potom ne mogu kvalitetno očitati.

U listopadu prošle godine KBC Split je nakon dugog čekanja i obećanja konačno dobio dva nova CT uređaja, čime se njihov ukupan broj popeo na četiri. Unatoč tome, liste čekanja i dalje su ostale.

Kad je u pitanju magnetna rezonancija mozga, na taj se pregled također dugo čeka.

U zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice ovu pretragu obavljaju na dvije lokacije - u Vinogradskoj i u Klinici za traumatologiju u Draškovićevoj. Dok se u potonjoj na MR mozga čeka 260 dana, u Vinogradskoj se lista čekanja čini beskonačnom - iznosi čak 495 dana.

U upravi bolnice objašnjavaju da imaju dva uređaja za magnetnu rezonanciju koji bez prestanka rade što je više od onoga za što su predviđeni pa se zbog toga ponekad i kvare. U takvim slučajevima popravci su vrlo skupi i dugotrajni zbog dijelova koji se čekaju te same opsežnosti posla servisiranja. Ponedjeljak, srijeda i petak u Vinogradskoj su bolnici rezervirani za MR mozga, dok se utorkom i četvrtkom radi MR abdomena.

- U KBC-u Sestre milosrdnice svaki se dan obavi 40 snimanja na MR uređajima. Od toga je 20 bolničkih pacijenata, a 20 vanjskih, koji dolaze s uputnicom - kažu u upravi bolnice.

Hitni pacijenti, kažu, na red dolaze odmah, bez čekanja. No dani čekanja, tvrde u bolnici, pod utjecajem su i različitih problema. Primjerice, desetak pacijenata tjedno uopće se ne pojavi na zakazanom terminu, a da ga prethodno nisu otkazali. U bolnici su preopterećeni poslom pa ne mogu zvati pacijente dan ranije i kontrolirati namjeravaju li se pojaviti u zakazano vrijeme ili ne.     

Nema liste čekanja 

Podatak da se u Općoj bolnici Gospić uopće ne čeka na CT abdomena je vrlo pohvalan. Dakle, čim pacijenta upute na tu pretragu odmah ga se šalje na pregled...     

Bolnice bez uređaja

U OB-u Pula ne rade koronografiju, kao ni u OB-u Varaždin, OB-u Gospić i OB-u Sisak. No u OB-u Pula magnetnu rezonanciju mozga ne rade zbog toga jer nemaju potrebni uređaj za tu pretragu.

Više od godine 

Na pretrage se u ponekim bolnicama čeka dulje od godinu dana. Stručnjaci tvrde da su to osnovne pretrage bez kojih liječenje ne može kvalitetno započeti. Događa se da pacijenti prije preminu nego dočekaju pregled.

Nazovi zastupnika da smanje liste čekanja

Zastupnici u Saboru primaju plaću da rješavaju probleme građana. Zovite ih da se bore za bolnice bez čekanja. Donosimo listu službenih telefonskih brojeva izabranih zastupnika prema popisu bolnica koje se nalaze u izbornim jedinicama u kojima su izabrani. Vaše je pravo da ih zovete.

Saborski Odbor za zdravstvo: 01/4569 453, 01/4569 411

    

>>> Klikni na fotografiju i uvećaj

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 241
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21