Obavijesti

News

Komentari 194

Četnici su se cerili, postrojili su nas na strijeljanje i zapucali...

Četnici su se cerili,  postrojili su nas na strijeljanje i zapucali...
1

MUČENJA Herojski su branili Vukovar do zadnjeg trena bez mnogo oružja. Nakon pada Trpinjske ceste našli su se u zarobljeništvu. Jedva su izbjegli smrt strijeljanjem

VIDEO

Nas 12 stajalo je postrojeno u redu nasred nekog polja. Pogledavali smo se međusobno s užasom u očima. Zar će nas doista strijeljati?! Gledali smo u četnike ispred nas. Bili su naoružani puškama, bradati, cerili se. Tad su se i oni postrojili preko puta nas. Strijeljanje počinje. Tako se Vukovarac Ivan Lukić Zolja (58), ratni zapovjednik satnije, prisjetio najgorih trenutaka u životu nakon što su ga na Trpinjskoj cesti zarobile paravojne postrojbe srpskih agresora.

- Svezali su mi ruke. Spuštam glavu. Oni repetiraju puške. Ciljaju u nas. Čuju se pucnjevi. Otvaram oči. Ništa! Zar su me promašili? Digao sam pogled, a bradate spodobe umiru od smijeha. Mi smo stajali skamenjeni, neki i upišani od straha - opisao je Lukić osjećaj dok je stajao pred streljačkim vodom kojem nije bila namjera ubiti zarobljenike nego psihički ih izmučiti.

- Šta je, ustaše, jeste se plašili? - cerekale su nam se prljave i bradate spodobe. U nas su pucali školskim mecima - kaže.
Bori Brekalu (47) je život spasila na brzinu izmišljena laž. Srbi su ga zarobili s većinom branitelja Trpinjske ceste. Brekalo je hodao vezanih ruku u koloni iza skupine muškaraca. Vodili su ih vojnici u JNA uniformama i četnici koji su ih naguravali i udarali.

- Mislio sam da nas vode u neki sabirni centar pa onda u logor. Hodali smo do neke poljane. Nedaleko je bila iskopana rupa. naguravali su nas i tu postrojili. Shvatio sam da nas pripremaju za strijeljanje. Pored mene stajao je neki kapetan JNA iz Subotice. Pitao me kako se zovem. Predstavio sam mu se imenom svog susjeda, jer da sam mu rekao svoje pravo ime, odmah bi me ubili. Izdvojio me iz kolone i odveo. Ostale su strijeljali - prisjeća se Brekalo, koji je, zajedno sa svoja dva brata, branio Trpinjsku cestu. Tuđim imenom se koristio i u vrijeme zatočeništva u logoru Stajićevo.

- Rekao sam svoje pravo ime tek kad su došli iz Međunarodnog Crvenog križa, ali tad je već bilo kasno da me ubiju jer je to bio popis za razmjenu - kaže Boro.

Prisjećaju se kako su sa suborcima herojski branili Trpinjsku cestu.

- Otkako smo se organizirali, na čelu s Blagom Zadrom, ovisili smo sami o sebi. Ni danas ne znam kako smo uništili 125 tenkova i transportera - kažu.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 194
VIDEO

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata:  'Nisu smjeli stati, nagnuo se da me poljubi'
LJUBAV SVE POBIJEDILA

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata: 'Nisu smjeli stati, nagnuo se da me poljubi'

Kolovoz je 1995., Marijan se iz Oluje sa svojom 2. gardijskom brigadom, Gromovima, vraća u Sisak, gdje ga, na cesti uz Kupu, dočekuje njegova Ira, tada 21-godišnjakinja...

30 godina od smrti Damira Tomljanovića Gavrana: 'Kad je poginuo, srušio nam se svijet'
NEPREŽALJENI JUNAK

30 godina od smrti Damira Tomljanovića Gavrana: 'Kad je poginuo, srušio nam se svijet'

Prošlo je 30 godina od pogibije legendarnog Damira Tomljanovića Gavrana na Velebitu. On je bio zapovjednik koji je uvijek išao prvi i svi su ga slijedili. Njegovi suborci i danas ga oplakuju
Odmazda četnika i Mladića za Maslenicu: 'Da su srušili branu na Perući, val bio odnio sve!'
31. OBLJETNICA

Odmazda četnika i Mladića za Maslenicu: 'Da su srušili branu na Perući, val bio odnio sve!'

Da je brana popustila, vodni val iz akumulacijskog jezera u kojem je 600 milijuna kubika vode, odnio bi sve na svom putu...