Obavijesti

News

Komentari 364

Damir u Irskoj živi svoj san: Ovdje nema straha od otkaza

Damir u Irskoj živi svoj san: Ovdje nema straha od otkaza
3

Damir Nemet (46) iz Našica na selidbu se odlučio nakon što je deset godina vodio vlastiti obrt koji je nakon svega bio prisiljen zatvoriti. Trenutačno radi u struci kao aranžer cvijeća

VIDEO

Prije pune dvije godine, točnije 2. travnja 2015. Damir Nemet (46) iz Našica, život u Slavoniji zamijenio je životom u irskoj prijestolnici Dublinu. Kako nam je ispričao na selidbu se odlučio nakon što je deset godina vodio vlastiti obrt koji je nakon svega bio prisiljen zatvoriti.

Cijene su slične, samo u Hrvatskoj nemamo europske plaće

- Kad pogledam unazad shvaćam da sam napravio dobar potez dolaskom u Irsku. Ovdje se posao zaista može naći relativno brzo i tko želi može lijepo zaraditi. Cijene u trgovinama su slične onima u Hrvatskoj samo što u domovini nemamo europske plaće – kaže nam Damir. Tvrdi kako mu se nakon godina borbe s tromom hrvatskom birokracijom vratio optimizam u život te svoju budućnost vidi isključivo u Dublinu. Trenutačno radi u struci kao aranžer cvijeća u hotelu Shelbourne s pet zvjezdica smještenom u samom centru grada.

- Radim puno radno vrijeme što znači 40, a nekad i više sati tjedno. Važno je napomenuti da su mi svi prekovremeni sati uredno plaćeni kao i rad nedjeljom dok se praznici koje radim plaćaju duplo. Za razliku od velike većine mojih prijatelja plaća mi dolazi mjesečno, a ne tjedno - opisuje nam Slavonac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Smatra kako su irski zakoni i porezi puno bolje u službi običnim građanima nego što je to slučaj u Hrvatskoj.

Možete tražiti povišicu bez straha od otkaza

- U domovini su me ubijali porezima, nametima i stalnim izmjenama kojekakvih zakona. Ni sam ne znam koliko me inspekcija obilazilo dok sam imao cvjećarnicu u Našicama. Žalosno je što me kao radnika puno više cijene u stranoj zemlji nego u Hrvatskoj. Ovdje je sve puno jednostavnije i može se obaviti online. Čak i eventualne nejasnoće s njihovom Poreznom upravom možete riješiti telefonskim pozivom - u jednom dahu će Damir.

Kao jednu od prednosti ističe činjenicu da radnik bez straha od otkaza može tražiti šefa povišicu te da je lako napredovati ukoliko se dokažete poslodavcima. Iako u rodni kraj ide dva do tri puta godišnje nema se namjeru trajno vraćati.

- Pronašao sam se ovdje i trudit ću se ostati u Dublinu. Znam koliko je teško raditi i zaraditi plaću kao obrtnik u Hrvatskoj. S druge strane, ako ovdje živite normalnim životom budite sigurni da ćete si moći priuštiti puno više nego što ste mogli kod kuće. Nekome je i 2000 ili 3000 eura plaće ovdje malo, a nekome puno i to sve ovisi o vašim prioritetima, o tome kako ćete si posložiti život i na što ćete trošiti novac - ističe Slavonac.

Damir trenutačno živi s cimericom Dalmatinkom u iznajmljenom stanu koji s režijama mjesečno plaćaju 1000 eura. Kako smo se sami uvjerili, do centra grada ima 20-ak minuta pješice.

- S najmom stana smo imali sreće jer su cijene jako visoke. Uglavnom se kreću od 1000 do 1500 eura - kaže Damir koji se u slobodno vrijeme opušta uređivanjem vlastitog vrta iza kuće, kuhanjem slavonskih specijaliteta te pisanjem ili crtanjem. Otkrio nam je i kako je prije sadašnjeg posla promijenio četiri poslodavca u četiri godine. Tako je radio u skladištu za reciklažu, potom u egipatskom restoranu te u još jednom skladištu i cvjećarnici prije nego se skrasio na sadašnjem radnom mjestu. I za kraj s nama je podijelio i najveći minus života u Irskoj, a to je vrijeme.

- U jednom danu se znaju izmijeniti sva godišnja doba, ali polako se navikavam I na to - zaključio je aranžer cvijeća iz jednog od najprestižnijih dublinskih hotela. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 364
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a